Tai po partijos EPK posėdžio pranešė jos pirmininkas Vainius Šarmavičius.Galutinį sprendimą dėl sankcijos priims taryba. Ją sušauks spalio 10 dieną vyksiantis prezidiumas.

Deklaraciją dėl frakcijų koalicijos pasirašė 11 Seimo socialdemokratų: parlamentinės frakcijos seniūnas Andrius Palionis, buvę partijos pirmininkai Algirdas Butkevičius bei Gediminas Kirkilas, taip pat Irena Šiaulienė, Juozas Bernatonis, Rimantas Sinkevičius, Rimantė Šalaševičiūtė, Artūras Skardžius, Antanas Vinkus, Mindaugas Bastys ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Pastarasis po partijos sprendimo trauktis iš koalicijos pasitraukė iš LSDP, todėl jam partijos Stauto reikalavimai negali būti taikomi.

DELFI primena, kad rugsėjo 27 dieną socialdemokratų etikos sargai konstatavo, jog Seimo socialdemokratai, pasirašę vadinamąją „frakcijų koalicijos“ sutartį su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), pažeidė partijos Statutą. Šiems politikams, kurie nutarė tęsti bendradarbiavimą su „valstiečiais“, nors rugsėjo 23-ąją posėdžiavusi LSDP taryba priėmė sprendimą, kad socialdemokratai turi trauktis iš valdančiosios koalicijos, buvo skirta savaitė apsigalvoti.

Pasak V. Šarmavičiaus, partijos EPK nariai konstatavo, kad partijos Statutas buvo pažeistas, ir priėmė sprendimą šalinti 10 partijos atstovų Seime iš partijos. Sprendimas priimtas vienbalsiai.

Paklaustas, kas nulėmė sprendimą iš partijos šalinti siūlyti ir du buvusius jos pirmininkus - G. Kirkilą bei A. Butkevičių, nors anksčiau buvo svarstoma, jog jie griežčiausios sankcijos išvengs, V. Šarmavičius sakė: "Šis klausimas buvo vertinamas kitu aspektu. Komisija pareiškė nuomonę, kad būtent ta aplinkybė, jog jie, būdami žinomi partijos veikėjai, turėtų demonstruoti pavyzdį kitiems, tačiau nevykdydami partijos sprendimų, savo elgesiu parodė pavyzdį, kuris nėra skatintinas ir formuoja tam tikrą nepaklusnumo atmosferą mūsų visuomenei, ir tai nėra teisingas pavyzdys".

"Maištininkų" vadovu įvardijamas A. Palionis šeštadienį į DELFI skambučius neatsakė. Kaip teigė iš LSDP siūlomas šalinti Seimo narys, buvęs partijos pirmininkas G. Kirkilas, dėl tolimesnių žingsnių su bendražygiais bus tariamasi pirmadienį.

"EPK sprendimas buvo numanomas, nes taip jau karščiuojasi mūsų kolegos. Sukvietė tarybos posėdį, nors jis gali būti sukviestas tik vienu atveju - tik priėmus tokį sprendimą, kokį padarė EPK. Tai aš nežinau, ar jie iš anksto žinojo, kad tokį sprendimą priims ir sukvietė, nes kitais atvejais, jei būtų kitoks sprendimas, tarybos nereikėtų", - pažymėjo jis.

G. Kirkilas neneigė, kad siūlomi šalinti socialdemokratai, tokį sprendimą patvrtinus ir partijos tarybai, ieškos būtų sugrįžti į LSDP. "Visokius žingsnius aptarsime.Galimybė, kad bandysime susigrąžinti narystę, neatmestina", - pažymėjo politikas.

Politologas: ateina kairioji politika

Mykolo Romerio universiteto docentas Virgis Valentinavičius DELFI teigė, kad toks socialdemokratų EPK sprendimas reiškia, jog G. Palucko nuosekli linija atkurti partiją ir parodyti, kad ji iš esmės nauja, turi palaikymą.

"Tai reiškia, kad partija ir pirmininkas galvoja apie ateitį. "Nupjauti" senojo tipo socialdemokratus, kurie negali atsiplėšti nuo savo postų, ir publikos akyse atrodo pakankamai savanaudiški, yra teisingas dalykas", - pažymėjo jis.
Virgis Valentinavičius

Pasak V. Valentinavičiaus, bendresniame kontekste šis sprendimas neatskiriamas nuo G. Palucko partijos pirmininko rinkimuose duoto pažado kurti kairiąją partiją.

"Socialdemokratų "dinozaurai", liekantys Seime su LVŽS, remia liniją, kurią apibrėžia, kaip skelbiama, rengiamas naujas Nacionalinis susitarimas (jį publikavo DELFI), kuris būtų antrasis dokumentas po Darbo kodekso, verslo lobistams iš esmės primetant savo valią, vietoje socialinių klausimų sprendžiant verslo sąlygų gerinimo problemas. G. Paluckas parodo, kad tokia linija socialdemokratams nepriimtina", - teigė politologas.

Kaip teigė V. Valentinavičius, socialdemokratai dabar laikosi taktikos "atkovoti" savo rinkėją iš LVŽS. "LVŽS prieš rinkimus pažadėjo kalną ultrakairių dalykų žmonėms, bet dabar žmonės jau nusivylę. Kitas dalykas, jeigu iš tikrųjų kairiosios politikos imsis rimta profesionali partija su masine naryste, kokia yra LSDP", - pažymėjo jis.

Politologo vertinimu, sprendimo šalinti 10 partijos senbuvių drąsą paaiškina tai, kad vis dėlto palaikymas tokiam sprendimui yra vieningas. "Taigi, Seimo "atskalūnai" su savo sprendimu lieka "vieniši vilkai". Galbūt kai kuriuose skyriuose mintys apie atskilimą ir yra įmanomos, bet žinant, kad dauguma "atskalūnų" rinkti pagal sąrašą, savo skyrių neturi, tai jų galimybės per skyrius skaldyti partiją pakankamai ribotos. Tuo labiau, kad pagal buvusį bendravimo stilių jie neturi įgūdžių normaliai bendrauti su eiliniais partijos nariais", - pažymėjo V. Valentinavičius.

A. Sakalas: ar tai partija, ar palaida bala

Paaiškinimus partijos EPK teikė ir į posėdį atvykęs LSDP grbės pirmininkas Aloyzas Sakalas. Jo teigimu, jis buvo paprašytas įvertinti situaciją.

Aloyzas Sakalas

"Reikia pagaliau apsispręsti: ar tai yra partija, ar visuomeninis junginys, kuriame kiekvienas gali daryti, ką nori, kalbėti, ką nori, nevykdyti bendrų sprendimų", - piktinosi jis.

Garbės pirmininkas teigė nepiršęs nuomonės, jog maištininkus reikia šalinti, tačiau pažymėjo, kad komisija turi gerai pagalvoti.

"Jeigu juos paliks partijoje, bus pavyzdys visiems kitiems, kad galima tarybos sprendimų nesilaikyti. Tada partija darosi palaida bala. O jei partijos sprendimai nepatinka, juos galima apskųsti aukštesnėms partijos institucijoms", - tvirtino A. Sakalas.

Pasak jo, pašalinus "maištininkus" iš partijos, jie turi galimybę siekti atstatyti narystę suvažiavimo metu.

Pasak A. Sakalo, pašalinus Statuto nesilaikiusius Seimo socialdemokratus, partija nesuskils. "Jie susikompromitavo pakankamai, tas dešimtukas. Partijos nariai puikiai supranta, kad norint likti partija, turi būti drausmė", - pažymėjo garbės pirmininkas.

G. Paluckas: socialdemokratai neskils

Į LSDP Etikos ir procedūrų komisiją šeštadienį atvykęs partijos pirmininkas Gintautas Paluckas,
pateikęs jai paaiškinumus, sakė, kad komisija norėjo sužinoti politinį situacijos vertinimą. Kalbėdamas apie konflikto su Seimo frakcijos nariais ištakas, jis aiškino, kad pagrindinė to priežastis - "konceptualus partijso raidos suvokimo skirtumas".

"Ne kartą sakiau, kad politikos "darymą' noriu grąžinti į partijos organus - tarybą, prezidiumą, skyrius, ir tai keičia nusistovėjusią partijos organizacinęs struktūrą. Nes iki šiol pirmu smuiku stengdavosi griežti frakcija. Tai lėmė tam tikrą atotrūkį nuo visuomenės, skyrių, ir kai kurios politinės iniciatyvos mums, socialdemokratams, buvo ganėtinai žalingos", - sakė jis.

Prieš EPK posėdį G. Paluckas sakė, kad šioje situacijoje, kai partijos „maištininkai“ kiekvieną daugumos sprendimą arba skundžia, arba juo abejoja, etikos sargai savo darbą nori atlikti taip gerai, kaip įmanoma, dėl tos pačios priežasties jis irgi nori išdėstyti savo poziciją.

„Aš nevertinsiu teisinių ar pseudoteisinių dalykų. Aš vertinsiu politinius dalykus“, - sakė jis.

Paklaustas, kaip vertina tai, kad nė vienas Statuto pažeidimu kaltinamų parlamentarų į svarstymą neatvyko, G. Paluckas stebėjosi, kad „neišklausymu ir demokratijos trūkumu“ partiją kaltinantys Seimo nariai nepasinaudojo galimybe išdėstyti savo poziciją.

„Man atrodo, kad čia keistoka situacija. Visiems sudarytos lygios galimybės. Nenorite papasakoti, nenorite paaiškinti... Vėlgi, čia demokratija“, - gūžčiojo jis.

Teiraujantis, ar buvo ieškoma kompromiso, kad partijos „maištininkai“ apsigalvotų, G. Paluckas sakė: „Išeitis labai paprasta. Įgyvendinti partijos tarybos sprendimą, ir, nuo to atsispiriant, siekti įvairiausių formatų bendradarbiavimo susitarimų. Bet tai tiesiog nepriimtina frakcijos nariams, kurie jau pasirašė tokį susitarimą, kuris prieštarauja partijos priimtam sprendimui“.

Partijos pirmininkas neišreiškė tvirtos pozicijos, kokios sankcijos turėtų būti taikomos „maištininkams“.

„Aš dar, neduok dieve, kam nors padarysiu įtaką, nes jau ir taip sakoma, kad partijos pirmininkas kitus spaudžia. Partijos pirmininkas nieko nespaudžia. Ir susilaiko nuo išankstinių vertinimų“, - kalbėjo G. Paluckas.

Atmesdamas oponuojančių bičiulių reikalavimą iškilusiai problemai spręsti šaukti suvažiavimą, jis tvirtino, kad ši aukščiausia partijos institucija nėra apeliacinis organas.

„Partija neskyla, dėl dievo meilės. Dešimt ar vienuolika žmonių nėra partija. Partija vieninga skyriai vieningi, ir jokių skilimo grėsmių nėra“, - pažymėjo LSDP vadovas.

Reikalavo šaukti suvažiavimą

Partijos maištininkai ne tik nepakeitė savo pozicijos, bet ir parengė pareiškimą LSDP suvažiavimui, kuriame tvirtinama, kad tai socialdemokratų tarybos sprendimas dėl pasitraukimo iš koalicijos buvęs neteisėtas, taip pat reikalaujama, jog suvažiavimas jį panaikintų.

Seimo socialdemokratų teigimu, partijos taryba, priėmusi sprendimą dėl pasitraukimo iš koalicijos, pažeidė Statutą, mat joje balsuojant dalyvavo daugiau asmenų nei buvo posėdyje registruota LSDP tarybos narių. Taip pat sprendimo priėmimo metu esą buvo pažeistas demokratijos principas, nes neatsižvelgta į siūlymus „nurodyti koalicijos sutarties nutraukimo argumentus“.

Prieš EPK posėdį kreipimąsi į suvažiavimą paskelbę socialdemokratai nurodė, kad dabar „nėra galimybių EPK svarstyti nuobaudas už ginčijamo nutarimo įgyvendinimo trūkumus, kol LSDP suvažiavimas neišspręs šio nutarimo atitikimo LSDP statutui klausimo“.

Pagal LSDP statutą, aukščiausias partijos organas yra suvažiavimas. Jį šaukia LSDP taryba savo iniciatyva arba reikalaujant trečdaliui partijos skyrių. Tradiciškai partijos suvažiavimai vyksta gegužės pradžioje.