Tokių namų yra Šėtos, P. Lukšio, Žemaitės gatvėje. Prie jų įrengtos net vaizdo stebėjimo kameros, kad čia būtų mažiau nusikaltimų, mažiau pažeidimų. Vietiniai pripažįsta ir džiaugiasi, kad kameros pažabojo nusikalsti linkusius asmenis, tačiau jų gyvenimo būdo visai nepakeitė. Na, gal truputį.

Šildosi saulutėje

Šiandien lankomės kažkodėl „bangladešu“ ar „pentagonu“ tituluojamame Kėdainių miesto P. Lukšio 2-uoju numeriu pažymėtame name. Tik priėjus prie namo mus pasitinka trys vietiniai sargai ir sanitarai Vytas, Gedas ir Petras. Vyrai sėdi sau ir mėgaujasi šiltais saulutės spinduliais (ir ne tik, mat po skverneliu kažką slepia) ir prižiūri kieme tvarką.

„Ponas, mes labai džiaugiamės, kad kamerą pastatė, mes drąsiau jaučiamės, sėdime čia, ir kamera į mus žiūri. Labai gerai, ponas, labai. Mes labai džiaugiamės ir esame patenkinti, kad čia kameras pastatė, mes jaučiamės saugiau“, – net neklaustas, bet pamatęs, kad fotografuojame stebėjimo kamerą ima porinti Vytas.

Dėl jauniklių

„Čia tos kameros ne dėl mūsų, ne dėl diedų pastatytas, čia dėl jauniklių, dėl rimtų dalykų. Nu, dėl kirstukų, kad jie nevogtų, nesimuštų, kitų dzivalionkų nedarytų. Mes tai ramūs, labai ramūs. Va, sėdime ir tvarką prižiūrime. Aš niekur nedirbu, tai balandžius savo žiūriu, štai žiūrėkite, kokie jie gražūs“, – rodydamas ant pirmojo aukšto balkono burkuojančius paukščius mintį tęsia Petras.

Sumažėjo nusikaltimų

Iš tiesų, ant daugiabučio namo sienos įrengus stebėjimo kamerą čia sumažėjo nusikaltimų skaičius, o ir patys gyventojai sako, kad čia gyventi tapo daug ramiau.

„Ramu dabar. Nu dar pasitaiko kai kada cirkų, bet šiaip tai ramu. Anksčiau būdavo visokių dalykų, o dabar ramybė. Tai ir ta kamera padeda, ir žmonės keičiasi. Dabar tvarkosi visi, daug naujų žmonių atsikrausto. Pažiūrėkit, kaip namas apsitvarkė. Ir laiptinės padažytos, ir švieselės dega, ir langai sudėti. O juk vėjai anksčiau laiptinėje švilpė. Čia daug chazeinas nuveikė. Šaunus vyras, namas iš tiesų pasikeitė“, – rimtu tonu susimąstęs prabyla Gedas.

Rymo ir saugo

Trumpai pakalbinę vietinius bei sužinoję nūdienos šio namo aktualijas paliekame vyrus toliau ilsėtis saulutėje, saugoti namą nuo nekviestų svečių ir negerovių. O vyrai moja ranka ir linki gero kelio, nepamesti takelio ir būtinai sugrįžti, tik su geromis žiniomis.

Kokioje nuostabioje vietoje stovi šis namas – ant Nevėžio upės kranto, šalia tekančio Smilgos upelio. Gal metas laužyti stereotipus – juk tokioje nuostabioje vietoje gyvenate, mieli kėdainiečiai!