Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnas Andrius Palionis trečiadienio pavakare DELFI teigė, kad jo bendražygiai parlamente, apsisprendę tęsti koaliciją su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), nors tam prieštarauja sprendimą trauktis į opoziciją priėmusi Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) dauguma, savo pozicijos nepakeitė.

„Matėmės, visi laikosi tvirtai“, – sakė frakcijos seniūnas.

Trečiadienis – paskutinė diena, kai vadinamieji socialdemokratų „atskalūnai“ dar galėjo apsigalvoti. Tokį terminą nustatė prieš savaitę posėdžiavusi LSDP Etikos ir procedūrų komisija (EPK), nusprendusi, kad šie politikai pažeidė partijos statutą. „Frakcijų koaliciją“ su LVŽS pasirašę Seimo socialdemokratai šeštadienį kviečiami į dar vieną partijos EPK posėdį, kuriame turi būti priimtas galutinis sprendimas. Opozicionieriams gresia įvairios sankcijos – iki pašalinimo iš LSDP.

„Manau, mus mes iš partijos“, – DELFI sakė A. Palionis.

DELFI šaltinių duomenimis, griežčiausia sankcija gali būti siūloma ne visiems 11-kai susitarimą dėl bendradarbiavimo su „valstiečiais“ pasirašiusių Seimo socialdemokratų. Kalbama apie tai, kad šalinimo iš partijos gali išvengti anksčiau LSDP vadovavę ekspremjerai Gediminas Kirkilas bei Algirdas Butkevičius.

„Toks siūlymas būtų motyvuojamas tuo, kad negalima šalinti buvusių partijos lyderių. Bet iš tiesų tai būtų ir galimybė suskaldyti opozicijos gretas“, – užsiminė DELFI pašnekovai.

A. Palionis, paklaustas, ar tuo atveju, jei iš partijos būtų rekomenduojama pašalinti ne visus, bet tik dalį „opozicionierių“, jų ketinimai dirbti su LVŽS nesumažėtų, teigė manantis, kad to neįvyks.

„Mes, likę koalicijoje, turime daugiau šansų ir daugiau galimybių įgyvendinti kairiąją politiką“, – kalbėjo socialdemokratas.

Svarsto apie naują organizaciją

Pasiteiravus, ar Seimo „opozicionieriai“, rengdamiesi pašalinimui iš LSDP, negalvoja apie naujos partijos kūrimą, A. Palionis pripažino, kad „buvo tokių pasvarstymų“.

„Bet aš manau, kad labai anksti apie tai kalbėti. Norime sulaukti galutinės partijos nuomonės. Ir tai turi būti visų apsisprendimas“, – teigė jis.

Pasak A. Palionio, Seimo socialdemokratai sulaukia nemažai palaikančių partijos atstovų skyriuose skambučių.

„Nepalaiko gal tie, kurie sprendimus priėmė skyrių vardu. O žemesni sluoksniai mus palaiko“, – teigė Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnas.

Poziciją išdėstė raštu

Gali būti, kad partijos pozicijai prieštaraujantys Seimo socialdemokratai apskritai nepasirodys šeštadienį kviečiamame partijos EPK posėdyje. Pats A. Palionis sakė turintis dalyvauti renginyje, suplanuotame gerokai anksčiau, be to, atsiradę „dar daugiau renginių“.

Paklaustas, ar tokių renginių neatsiras ir kitiems frakcijos nariams, jis teigė negalįs atsakyti. „Ir partijos EPK pranešime apie svarstymą rašoma, kad sprendimas gali būti priimtas ir mums nedalyvaujant“, – aiškino jis.

Seimo socialdemokratai trečiadienį partijos EPK savo bendrą poziciją išdėstė raštu, teigdami, kad ne jie, bet kita pusė ne kartą pažeidė LSDP Statutą.

„Rugsėjo 23 dieną LSDP tarybos posėdyje (jame buvo priimtas sprendimas nutraukti koaliciją su LVŽS – DELFI) pagal LSDP statuto 54 straipsnį patikslinus dalyvaujančiųjų skaičių – dalyvavo 167 LSDP tarybos nariai. Pagal balsų skaičiavimo komisijos paskelbtus rezultatus, balsuojant dėl koalicijos sutarties nutraukimo iš viso balsavo 195 asmenys. Tai įrodo, kad LSDP tarybos nario mandatai buvo išdalinti ne tarybos nariams. Komisija privalo išsiaiškinti, kas išdalino LSDP tarybos narių mandatus kitiems asmenims ir panaikinti šio neteisėto balsavimo rezultatus“, – rašome šiame pareiškime.
Gediminas Kirkilas, Algirdas Butkevičius

Jame taip pat teigiama, kad tarybai priimant lemtingą sprendimą nebuvo atsižvelgta į siūlymą nurodyti koalicijos nutraukimo argumentus, taip pat – žingsnius, kaip partija toliau bendradarbiaus su „valstiečiais“, „todėl LSDP frakcijos Seime nariams teko patiems spręsti, kaip vykdyti LSDP įsipareigojimus rinkėjams, kaip įgyvendinti LSDP programą ir užtikrinti politinį stabilumą Lietuvoje“.

Šalinti gali partijos taryba

Kaip DELFI sakė socialdemokratų EPK vadovas Vainius Šarmavičius, šeštadienį ši komisija vertins, kaip Seimo „opozicionierių“ elgesys dera su partijos Statuto normomis. „Jei bus, komisijos požiūriu, traktuojama, kad buvo padarytas pažeidimas, už kurį tikslinga skirti partinę nuobaudą, komisija spręs dėl to, kokia ji bus“, – teigė jis.

Tolesnė įvykių eiga priklausys nuo to, kokias nuobaudas „opozicionieriams“ bus apsispręsta skirti. Socialdemokratų EPK turi įgaliojimus prasižengėliams skirti įspėjimą ir papeikimą. Griežčiausi nuobaudą – šalinti iš partijos – ji gali tik pasiūlyti partijos tarybai.

„Jeigu EPK priimtų sprendimą rekomenduoti šalinimą iš partijos, būtų kviečiama partijos taryba, kuri nagrinėtų komisijos siūlymą ir priimtų atitinkamą sprendimą – pritarti šalinimui arba ne“, – kalbėjo V. Šarmavičius.

Tuo metu įspėjimą ar papeikimą gavę partiečiai prarastų galimybę metus laiko būti siūlomi į kokias nors partines struktūras ir rinkimų kandidatų sąrašus. Tačiau V. Šarmavičius negalėjo atsakyti, ar taip nubausti „opozicionieriai“ būtų pašalinti iš šiuo metu partijoje užimamų pareigų.

„Kadangi tai beprecedentis atvejis, galėčiau tik pasakyti, jog tai sukeltų daug klausimų. Dėl šalinimo iš užimamų pareigų atsakyti negalėčiau, tačiau dėl galimybės kandidatuoti į naujus postus Statute pasakyta labai aiškiai", – teigė jis.