Taip pat jis buvo kaltinamas priklausąs antivalstybinei organizacijai BARS (Rusijos pasipriešinimo Baltijos avangardas).

Interneto portalas Grani.ru skelbia, kad N. Sencovas tebuvo aktyvus pilietis, kuris aktyviai siekė, kad būtų išsaugotas istorinis regiono palikimas. Jis taip pat palaikė karališkosios pilies atstatymo idėją bei rėmė pasiūlymą grąžinti miestui istorinį Kenigsbergo pavadinimą.

Nikolajus Sencovas

Domėjosi istorija

Pasak klaipėdietės, istorinės rekonstrukcijos karybos klubo narės Loretos Elertienės, suimtasis tebuvo aktyvus, istorija domėjęsis pilietis, kuris nė nesvarstė apie kokius nors teritorijos perdalijimus.

„Kiek teko bendrauti su šiuo žmogumi, o teko daug, tai galiu pasakyti, jog jis jokioms grupėms nepriklausė... Jį kaltina, kad priklausė „Baltijos avangardui“, tačiau jis, kiek su manimi kalbėjosi, teigė, jog nepritaria jų provoslaviškai misijai“, – DELFI sakė L. Elertienė.

Pasak jos, N. Sencovas labai daug skaitė, klausėsi rašytojo karo veterano Viktoro Astafjevo pasakojimų apie Antrąjį pasaulinį karą ir darė savo išvadas. Kurios, deja, neatitiko oficialiosios istorijos interpretacijos.

„Tad galima sakyti, jog lūžis jo esybėje transformavosi per istoriją. Iš čia ir nepaprasta pagarba ir meilė Rytų Prūsijos provincijai, kuriai priklausė ir mūsų Memelis.

Be Antrojo pasaulinio labiausiai mylima tema – Vokiečių ordino istorija. Skaitė ir domėjosi kronikomis, keliavo per pilis ir bažnyčias. Kaip ir visi srities gyventojai, pasidarė užsienio pasą, daugiausia keliavo po buvusias Ordino žemes, pilis ir miestus dabartinės Lenkijos teritorijoje“, –pasakojo L. Elertienė.

Todėl jos visai nestebino, kad toks žmogus aktyviai dalyvavo mitinguose, kuriuose buvo pasisakoma už laisvą žodį, už senųjų pavadinimų Karaliaučiaus krašto vietovėms grąžinimą.

Teigiama, kad N. Sencovas dalyvaudavo tik tuose mitinguose ir piketuose, kuriems būdavo gautas valdžios leidimas.

Suimtas grįžęs iš Lenkijos

Baltijske N. Sencovas dirbo karinės radijo stoties viršininku, retsykiais važiuodavo uždarbiauti į Lenkiją.

Praėjusią savaitę, kaip tik grįžęs iš Lenkijos, kur dirbo statybose, rusas buvo sulaikytas savo namuose.

Jis buvo įtariamas laikąs ginklus. Teisėsaugininkų įtarimai „pasitvirtino“: jo namuose rasti pistoletas „Makarov“, granatsvaidis, rankinė granata, daug kitų ginklų. Ginklų buvo rasta ir N. Sencovo pažįstamos moters, kurios teisme nebuvo įvardinta, namuose. Tai tik patvirtino Rusijos teisėsaugininkų įtarimą, kad įtariamasis gali turėti ir daugiau ginklų saugyklų, todėl jį būtina suimti.
O jo nuolatinės kelionės į Lenkiją tik parodo kaltinamojo siekį slapstytis, tvirtino tardytojai.

N. Sencovas Kaliningrado rajono centriniame teisme, kur buvo prašoma jį suimti, teigė, jog namie jis laikąs tik deaktyvuotų ginklų kolekciją, kadangi domisi istorija ir dalyvauja istorijos rekonstrukcijos klubų veikloje. O kovinius ginklus jam esą „pakišo“ saugumiečiai.

Kaliningrado naujienų portalo „Pregel.info“ žurnalistė Aleksandra Menkoka straipsnį, kuriame buvo aprašomas minėtasis teismo posėdis, pavadino „Kad tik būtų žmogus, o straipsnį surasime“.

Beje, žurnalistė stebėjosi, kad teisėjas ilgai dvejojo, kokią kardomąją priemonę skirti. Teiravosi prokuroro, gal užtektų piniginio užstato arba namų arešto?

Tikslas – prijungti sritį prie Europos

Rusijos spaudoje buvo rašyta, kad pirmieji trys minimos organizacijos BARS asmenys, jos lyderis Aleksandras Oršulevičius, pavaduotojas Igoris Ivanovas ir Rusijos stačiatikių bažnyčios igumenas užsienyje Nikolajus Mamajevas, jau yra suimti nuo gegužės mėnesio.

Teigiama, kad A. Oršulevičius, kuris minėtąją organizaciją BARS įsteigė 2008 m., kėlė tikslą „įvykdžius eilę ekstremistinio pobūdžio nusikaltimų užgrobti valdžią Kaliningrado srityje ir net siekti atsiskirti nuo Rusijos Federacijos bei paskelbus nepriklausomybę prisijungti prie Europos Sąjungos“.

„Mes esame įsitikinę, kad neperžiūrėjus atskirų mūsų šalies istorijos epizodų, susijusių su sovietiniu laikotarpiu, neįmanoma blaiviai vertinti dabarties ir tikėtis Rusijos atgimimo“, – buvo rašoma organizacijos BARS interneto puslapyje, kuris šiuo metu, „Roskomnadzoro“ reikalavimu yra uždarytas.

A. Oršulevičius Kaliningrade organizuodavo mitingus, smerkiančius Rusijos Federacijos politiką Ukrainos ir kitų kaimyninių valstybių atžvilgiu, pasisakydavo prieš bet kokį karą.