Kūrybinėse dirbtuvėse dalyvavo architektas, humanitarinių mokslų daktaras, architektūros teoretikas Tomas Grunskis su kolektyvu „aexn“; skulptorius ir dizaineris Andrius Labašauskas; kraštotyrininkas Algimantas Lelešius; fotografas, filmų ir meno instaliacijų kūrėjas Darius Žiūra; bei kūrybinė grupė, kurią sudaro architektai Gintaras Čaikauskas, Kęstutis Akelaitis, Linas Naujokaitis, dailininkas Rimantas Dichavičius ir skulptorius Arūnas Sakalauskas (pastarasis autorių kolektyvas visuomenei pažįstamas kaip Vyčio paramos fondo kuriamo memorialo projekto autorius).

Su idėjų vizualizacijomis bus galima susipažinti kūrybines dirbtuves organizavusio Šiuolaikinio meno centro (ŠMC) tinklapyje, taip pat ir pačioje Lukiškių aikštėje – čia bus pastatyti penki plakatai.

Komisija pabrėžė, kad siekiant įamžinti ir pagerbti kovojusiųjų ir žuvusiųjų už Lietuvos laisvę atminimą pirmenybė teikta idėjoms, kurios neprieštarauja reprezentacinei aikštės funkcijai ir derės su atliekama jos rekonstrukcija, nemažai dėmesio skirta ir idėjų atvirumui, šiuolaikiškoms kultūros formoms.

Šiuo metu Lukiškių aikštė rekonstruojama, 3,8 mln. eurų kainuosiančius darbus ketinama užbaigti iki lapkričio 3-iosios. Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo ir paminklo joje pastatymo klausimas sprendžiamas nuo 1999 metų.