Praėjusią savaitę Seimo narys, Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos pirmininkas konservatorius Mykolas Majauskas pasiūlė įteisinti gydymą medicininėmis kanapėmis.

„Jei mes kalbame apie pacientus, o ne apie parūkymą parke, ir apie pagalbą žmonėms, kurie kenčia ir gali išvengti skausmų, tai būtų kvaila būti prieš, kad žmonės galėtų pasigerinti savo būklę“, – siūlymą įvertino sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Tuo metu Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė siūlymams įteisinti gydymą medicininėmis kanapėmis nepritarė: ji pasigedo mokslu grįstų įrodymų dėl kanapių naudojimo medicininiams tikslams saugumo ir efektyvumo.

„Aš manau, kad ministro ir komiteto pirmininkės pozicija teisinga, viskas gali būti leidžiama, kas paremta tyrimais ir atitinkamai skirta žmonių gydymui. Manau, šioje situacijoje sprendimai bus rasti“, – DELFI pirmadienį sakė R. Karbauskis. Jo aiškinimu, šiandien A. Širinskienės ir A. Verygos pozicija aptarta ir yra panaši.

Tačiau R. Karbauskiui šiek tiek kelia nerimą, kad sprendimus siūlo ne tyrimus atlikti norinčios farmacijos kompanijos, o „politikai, kurie nevengia šnekėti ir apie narkotinių medžiagų legalizavimą rekreacijai“. Politikas sako, kad tokių pareiškimų pasitaiko liberalų aplinkoje.

„Mums kelia nerimą tik tai, kad kitame žingsnyje nebūtų pradėta šnekėti apie marihuanos ir taip toliau legalizavimą“, – sakė LVŽS lyderis.

A. Širinskienei siūlo pasinaudoti google

„Mano nuomonė labai vienareikšmiška. Jeigu kalbame apie tai, kas nauja, progresyvu ir pasaulis pradeda šį dalyką įsisavinti, nauja pasaulyje būna ne daugiau kaip 5 dienas, po jų viskas pradeda senti, jei mes per metus laiko nesusitvarkome, vėl būsime visos Europos uodegoje“, – tvirtina Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) viceprezidentas Gediminas Žižys.

Gediminas Žižys
G. Žižio teigimu, Lietuvoje vyrauja požiūris, kad jei politikas kažką siūlo, jis sau renka politinius dividendus. Pašnekovas su tuo nenori sutikti. „A. Širinskienė pasigenda mokslinių įrodymų ir prašo, kad jai kas nors pateiktų. Aš komentaruose feisbuke parašiau – ko prašyti, kad kažkas pateiktų – pagūglink, įsivesk angliškai raktinius žodžius medicininės kanapės, produktai, vaistai ir viską gausi“, – kalbėjo pašnekovas.

G. Žižio nuomone, padėjėjai A. Širinskienei viską gali greitai padėti ant lėkštutės.

„Ji iškart atmeta todėl, kad čia konservatoriai pateikė, tačiau koks tavo reikalas, kas pateikė. Svarbu, kad žmonėms geras dalykas. Kol tau neskauda, žinoma, nepajusi, o kai aš jau 15 metų su vėžiu gyvenu, reaguoju į tokius dalykus, norisi žmonėms padėti“, – sakė G. Žižys.

Pašnekovas baiminasi, kad svarstymas dėl kanapių užsitęs. Jo aiškinimu, net politiškai konservatyvi Lenkija sugebėjo įteisinti medicinines kanapes, tad galime pasimokyti iš jų.

G. Žižio skaičiavimais, Lietuvoje turime 100 tūkst. sergančiųjų, kuriems galėtų padėti medicininės kanapės. Jos, sako pašnekovas, neturi šalutinio poveikio, prie jų nepriprantama, tuo metu morfijus iš žmogaus daro daržovę.

„Nematyčiau kriminalo ar didelių problemų. Kaip sako, vaistus nuo narkotikų skiria tik dozavimas, tikrai yra daug piktnaudžiaujančių vaistais, kai kurie pripažinti vaistai kažin ar su mažesnėmis pasekmėmis negu čia, taigi palikčiau mokslui spręsti. Kada duoda narkozę, yra visokių junginių, 4 šalys medicininiais tikslais įteisinusios heroiną, tas pats morfijus kažin ar yra kažkuo geriau“, – aiškina kunigas, priklausomų asmenų bendruomenei „Aš esu“ vadovaujantis Kęstutis Dvareckas.

Žinoma, sako jis, geriau, kada tokių vaistų visai nereikia, tačiau kada kalbama apie ligas ir galimybę sergantiems žmonėms palengvinti kančias, medicininių kanapių vartojime kunigas didelių problemų nematytų.
Kęstutis Dvareckas

Kanapių neleistų naudoti rekreacijos ir pasilinksminimo tikslais

Narkotikų, alkoholio ir tabako departamento (NTAKD) direktorė Inga Juozapavičienė sako norinti, kad būtų vengiama manipuliacijų šia tema.

„Mes kalbame apie vaistinius preparatus, kurių sudėtyje yra kanapių augalo veikliosios medžiagos. Mes labai gerai suvokiame, kad vaistinis preparatas tiek į Europos, tiek į nacionalinę rinką ateina praėjęs labai ilgą akreditavimo ir autorizavimo procedūrą. (…) Šiuo atveju nereikėtų įsivaizduoti, kad kalbame apie kanapių rūkymą gavus receptą ir nuėjus į nustatytą vietą, pasiėmus augalą, susisukus suktinukę bus rūkoma ir tai vadinam medicininiais tikslais. Visuomenei reikia aiškiai pasakyti: apie tokį kanapės naudojimą mes nekalbame, mes kalbame apie vaistinius preparatus, kurių sudėtyje būtų veiklioji medžiaga“, – aiškina I. Juozapavičienė.

Vaistų su kanapių veikliąja medžiaga ji ragina netapatinti su kanapių vartojimu rekreacijos ir pasilinksminimo tikslais. „Labai aiškiai pasakykime, kad ši medžiaga negalės būti naudojama rekreacijos ir pasilinksminimo tikslais, šiandien apie tai kalbėti nėra jokio pagrindo. Manau, kalbant apie psichoaktyvių medžiagų vartojimą, alkoholį, šiandien turime pakankamai problemų ir jokių naujų iššūkių Lietuvai nereikia“, – dėstė NTAKD vadovė.