Ėmė aiškėti, kad A. Skardžiaus šeima turi interesų būtent energetikos versle. Specialiųjų tyrimų tarnyba pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Seimo nario A. Skardžiaus galbūt neteisėtos veiklos. Tyrimą atlieka ir parlamento komisija, kuriai STT pateikė išvadą, kad politiko siūlytos Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pataisos sudarė galimybes kai kurioms verslo grupėms pasipelnyti valstybės sąskaita.

Socialdemokrato politinė karjera gali baigtis šią savaitę paaiškėjus, kad jo šeimos verslą Baltarusijoje kredituoja bankas, kurio visi keturi akcininkai – Rusijos ir Baltarusijos strateginės įmonės, kurių veiklą kuruoja šių valstybių žvalgybos tarnybos ir Baltarusijos Energetikos ministerija, valdanti Astrave statomą atominę ir "žaliąją" elektrą superkantį „Belenergo“. Dabartinis Seimo Energetikos komisijos pirmininko pavaduotojas stovi ant savo politinės karjeros skardžio.

Seimo socialdemokratų frakcijos nario A. Skardžiaus draugas ir buvęs partijos kolega Romualdas Patalavičius paliudijo, kad jis 2015 m. iš Baltarusijos piliečio Sergejaus Belyj įsigijo 80 proc. „Investenergostroj“ akcijų ir pusę jų lygiomis dalimis perleido Lietuvoje nuolat gyventi leidimą turinčiam Rusijos piliečiui Rustemui Nigmetzianovui ir Artūro Skardžiaus sutuoktinei Snieguolei.

Visi „InvestEnergoStroj“ akcininkai yra suteikę šiai įmonei paskolas. A. Skardžius yra deklaravęs, kad jo žmonos indėlis 100 tūkst. eurų. Tačiau šių lėšų esą nepakako, todėl kreiptasi į Baltarusijoje veikiantį banką.

„Tai yra „Belgazprombank“. Tai yra bankas. Kas banko pagrindinis akcininkas? Pasižiūrėkit internete ir rasite“, – sakė R. Patalavičius.

„Belgazprombank“ valdo keturi akcininkai: „Gazprom“ ir vienas stambiausių Rusijoje „Gazprombank“, kuris kredituoja dujų, naftos, atominės energetikos ir kitas pramonės sritis. Trečioji akcininkė – dukterinė „Gazprom“ įmonė „Gazprom Transgaz Belarus“. Jai priklauso magistralinis dujotiekis į Europą bei Kaliningrado sritį.

Likusią banko akcijų dalį valdo Baltarusijos Energetikos ministerija. Šiai pavaldžios Astrave statoma Baltarusijos atominė elektrinė ir valstybinis koncernas „Belenergo“. A. Skardžius tikina, į savo sutuoktinės verslo reikalus nesikišantis

„Tai yra mano žmona, yra savarankiškas asmuo, Lietuvos respublikos pilietė, aš esu tik jos sutuoktinis šiuo atveju. Bet vakar pasidomėjau, tai būtent ji nepriiminėjo sprendimus. Sprendimą priiminėjo administracijos direktorius, samdomas tos įmonės“, – teigė A. Skardžius.

A. Skardžiaus minimas „InvestEnergoStroj“ direktorius yra dalį šios bendrovės akcijų lietuviams perleidęs akcininkas Sergejus Belyj. Jis kelerius metus vadovavo Baltarusijos valstybiniam koncernui „Belenergo“. Nieko stebėtino, kad „Invest Energo Stroj“ pavyko užsitikrinti „Gazprom“ ir Baltarusijos energetikos ministerijos valdomo banko maždaug 500 tūkst. eurų kreditą.

Negana to, „InvestEnergoStroj“ saulės energijos plėtra Baltarusijoje vyksta pagal 2015 metais prezidento Aliaksandro Lukašenkos patvirtintą „Atsinaujinančių energijos išteklių plėtros“ programą, kuri verslui užtikrina mažiausiai dešimčiai metų palankias sąlygas ir didesnį elektros supirkimo tarifą.

Tačiau tą tarifą užsitikrinti galima tik gavus elektros supirkimo kvotą. O kvotas dalija Baltarusijos vyriausybės sudaryta tarpžinybinė komisija, kuriai vadovauja energetikos ministro pavaduotoja Olga Prudnikova. „InvestEnergoStroj“ užsitikrino Baltarusijos valstybės paramą net dviem stambiems saulės elektrinių projektams Gardino regione.

A. Skardžius į Baltarusijoje vykstančius verslo forumus Seimo valdybos sprendimu siųstas du kartus: 2014-ųjų lapkričio 4 dieną į Mogiliovą ir pernai gegužės 27 dieną į Lydą. Tačiau dabar nedetalizuoja, ką ten veikė.

„Be valdybos leidimo ten nevykstu, ataskaitas pateikiu“, – patvirtino A. Skadžius.

Politikas Seimui pateikė tik pernai vykusios komandiruotės ataskaitą. Seimo Kanceliarija raštu atsakė, kad 2014 metų lapkritį A. Skardžius verslo forume dalyvavo kaip Premjero Algirdo Butkevičiaus vadovaujamos delegacijos narys, todėl Seimui pateikti ataskaitos neprivalėjo. Šią versiją patvirtina ir pats parlamentaras.

„Į Mogiliovą mes vykome į atidarymą labai perspektyvios gamyklos, skridome lėktuvu ir grįžome tuo pačiu lėktuvu su A. Butkevičiaus vadovaujama delegacija“, – prisiminė A. Sklardžius.

Šią politiko pateiktą versiją paneigė buvęs premjeras.

„Aš galiu pasakyti, kad, kai jis važiavo į Baltarusiją, tada su premjeru niekas nederino“, – tvirtino A. Butkevičius.

Algirdas Butkevičius

Buvusio premjero versiją patvirtina ir jo paties pasirašytas potvarkis. A. Skardžiaus pavardės delegacijos sąraše iš tiesų nėra

Praėjus pusmečiui po šio renginio, Baltarusijos žiniasklaida pranešė apie „InvestEnergoStroj“ verslo plėtrą Gardino regione. A. Butkevičius ginasi žinojęs apie partijos bičiulio šeimos verslą Baltarusijoje. Ir teigė, kad A. Skardžiaus žmonos jis nepažįsta, o pats bendrapartietis apie verslą Baltarusijoje nekalbėjo.

A. Skardžiaus veiklą tiria ne tik parlamentinė komisija, bet ir STT birželį pradėjo ikiteisminį tyrimą, aiškinamasi ar parlamentaras nepadarė korupcinių nusikaltimų, dalyvaudamas svarstant teisės aktus dėl vėjo energetikos, kai pateikė „Atsinaujinančių išteklių energetikos“ įstatymo pataisas. Jos susijusios su vėjo jėgainėmis Baltijos jūroje.

Tyrimą kontroliuoja Generalinė prokuratūra. Dabar A. Skardžius iškėlė versiją, kad prieš jį susimokė teisėsaugos akiratyje atsidūrusios „MG Baltic“ įmonės valdoma žiniasklaida ir įtarimų sulaukusio Liberalų sąjūdžio vadovybė. Komisijai, kuri tiria jo veiklą, vadovauja liberalas Vitalijus Gailius. Žiniasklaidoje pasirodė informacija, jog A. Skardžius esą reikalavęs Ramūno Karbauskio mainais į savo paramą koalicijai nušalinti V. Gailių.

Vitalijus Gailius

„Ne. V. Gailiaus aš neprašiau nušalinti, aš tiesiog R. Karbauskį informavau apie šio tyrimo ištakas. Tai yra prasidėjo visa plejada straipsnių. Tada Eugenijus Gentvilas surenka parašus po tuo straipsniu Seime, kad sudaryti komisiją prieš mane ir prašo Seimo tyrimą pavesti seimo Antikorupcijos komisijai“, – piktinosi A. Skardžius.

E. Gentvilas neigia, kad rinko parašus ir net nežino, kas tai darė.

Seimo narys Andrius Kubilius patvirtino, kad parlamentinį tyrimą dėl A. Skardžiaus veiklos inicijavo konservatoriai, tuo metu A. Skardžius kaltę verčia liberalams, kurie esą patys susikompromitavę.

„Matome ikiteisminį tyrimą, matome įtarimus, pareikštus partijai in corpore. Šie abu asmenys yra partijos pirmininko pavaduotojai. Tai aš atkreipiu dėmesį į tai, kad šitą informaciją aš pateikiau gerbiamam R. Karbauskiui“, – įnirtingai tvirtino A. Skardžius.

Valstiečių žaliųjų lyderis R. Karbauskis nepanoro aiškinti, kodėl jis savo Facebook`o paskyroje pareiškė, kad A. Skardžiaus veiklą tiriančios parlamentinės komisijos vadovas V. Gailius privalo rinktis: likti Liberalų sąjūdyje ar trauktis iš komisijos vadovo posto. Už tokių reikalavimų kėlimą R. Karbauskis jau apskųstas Seimo etikos komisijai.

A. Skardžius dėl neva patirto šantažo ir trukdymo vykdyti Seimo nario pareigas į teisėsaugą nesikreipė, tačiau tokios galimybės neatmeta.

Noriu pažiūrėti, kuo čia baigsis, ir dar man klausimas, kas už tai sumokėjo. Aš manau, kad teisėsauga žino, kas už tai susimokėjo. Jeigu kreipsitės – sužinosit. Aš noriu, kad tų pažymų neišmestų į šiukšliadėžę, bet jos yra“, – teigė politikas.

Matyt, A. Skardžius kalba apie pažymas, įrodančias, jog šmeižto kampaniją prieš jį sukūrė liberalai. Šioje vietoje kyla klausimas: iš kur Seimo narys žino, kokios ir kurios specialiosios tarnybos stalčiuje tos pažymos guli?