Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nurodė esantis iš esmės ne prieš medicininių kanapių įteisinimą, tačiau ragina nesusipainioti ir pažymi, kad čia nediskutuojama apie „žolės“ rūkymo legalizavimą pramogai.

Tiesa, siūlymams įteisinti gydymą medicininėmis kanapėmis nepritaria Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė, kuri pasigenda mokslu grįstų įrodymų dėl kanapių naudojimo medicininiams tikslams saugumo ir efektyvumo.

Progos tai pašiepti nepraleido Vytautas Landsbergis. Feisbuke jis pasidalijo įrašu, pavadintu „Noriu suprasti“.

„Kanapės padeda sunkiai sergančiam, sumažina kančias, ir tai esą bloga. Be to, kai kam tai atrodo juokinga. Man nejuokinga, kad jums juokinga. Ji neserga, ir tai yra gerai. Pritariu, kad ir daugiau linksmuolių nesirgtų. Bet jeigu kitas kuris serga ir galima atsargiai padėti, tai kodėl negalima padėti? Nesaprot (nesuprantu – liet.)“, – rašė jis.

A. Širinskienė pasigedo tyrimų

„Kanapės, kaip žolinis augalas, jos įeina į kai kurių vaistų sudėtį ir dabar. Tačiau jeigu mes kalbėtume apie pačios kanapės naudojimą skausmui malšinti ar kitais tikslais, kaip ir visais atvejais, kada medicinoje įvedami nauji vaistiniai preparatai, yra reikalingi moksliniai tyrimai, (…) kurių metu yra įrodomas vartojimo saugumas, efektyvumas.

Jeigu ponas Majauskas sugeba pateikti tokius tyrimus, tai tikrai būtų labai įdomu pasižiūrėti, bet bent jau kiek man šiuo metu yra žinoma, tokių klinikinių tyrimų, kurie būtų praėję visas fazes pagal mokslinę metodologiją nelabai yra“, – DELFI sakė A. Širinskienė.

Pasak komiteto pirmininkės, jeigu tokie tyrimai atsiras, atsiras ir kompanija, kuri nori tiekti į rinką tokį produktą, „Sveikatos apsaugos ministerija tai vertins, kaip ir bet kokį kitą vaisto atveju, jeigu tik bus įrodytas jo gydomasis poveikis“.

Perspėja nesupainioti

Tiesa, pavyzdžiui, A. Veryga atkreipė dėmesį, kad medicinoje narkotinių medžiagų yra naudojama ir daugiau.

„Jei mes kalbame apie pacientus, o ne apie parūkymą parke, ir apie pagalbą žmonėms, kurie kenčia ir gali išvengti skausmų, tai būtų kvaila būti prieš, kad žmonės galėtų pasigerinti savo būklę“, – sakė A. Veryga.

Ministras tik siūlė šio klausimo nesupainioti su kanapių rūkymo pramogai įteisinimu.

„Aš ne kartą esu kartojęs, galiu ir dar kartą pasakyti, kad nereikėtų šito tik supainioti su pramoginėmis kanapėmis ir legalizavimu, o visi būdai, sprendiniai, kurie yra susiję su pacientais ir su pagalba sergantiems žmonėms yra tinkami, reikėtų ieškoti būdu, kalbant tiek apie preparatus, kurie jau yra gal kažkur pagaminti, tiek apie tokius, kurie yra kuriami ir galėtų būti bandomi“, – sakė A. Veryga.

Siūlo įteisinti tik naudojimui medicininiams tikslams

Įteisinti gydymą medicininėmis kanapėmis pasiūlė Seimo narys, Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos pirmininkas, konservatorius Mykolas Majauskas. Tam pritaria ir Irena Degutienė.

„Noriu pabrėžti, kad nekalbame apie kanapių įteisinimą rekreacijai, apie investicijas, gamybą ar taką valstybės biudžetui“, – penktadienį Seime vykusios konferencijos metu kalbėjo M. Majauskas.

Pasak jo, kol medicininės kanapės Lietuvoje uždraustos, uždrausti ir visi tyrimai, finansavimas, atvira prieiga, o gydytojai ir pacientai, bandantys tokias alternatyvas, paversti nusikaltėliais. Politiko teigimu, įteisinant medicinines kanapes, sudaromos galimybės gydytojo sprendimu pacientams įsigyti įvairius kanapių pagrindo vaistus.

2017 metais medicinines kanapes įteisino trys Europos Sąjungos šalys – Graikija, Vokietija ir Lenkija. Jos prisijungė prie Ispanijos, Nyderlandų, Suomijos, Čekijos, Slovėnijos ir Portugalijos.

DELFI primena, kad šiuo metu medicininės kanapės Lietuvoje neatskiriamos nuo rekreacinių ir yra draudžiamos Farmacijos įstatymu. Jame nurodoma, kad medicininiais tikslais naudoti galima tik Narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašų antrame sąraše esančias medžiagas, tačiau medicininės kanapės kaip ir, pavyzdžiui, heroinas, opijus, įtraukti į pirmąjį. Sąrašus įsakymu tvirtina Sveikatos apsaugos ministras.

Remiantis Baudžiamuoju kodeksu, tas, kas neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno ar siuntė narkotines ar psichotropines medžiagas neturėdamas tikslo jas parduoti ar kitaip platinti, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tas, kas neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno ar siuntė nedidelį kiekį narkotinių ar psichotropinių medžiagų neturėdamas tikslo jų parduoti ar kitaip platinti, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas viešaisiais darbais arba laisvės apribojimu, arba bauda, arba areštu.