Anot politiko, reikia paskatinti konstruktyvią diskusiją ir pagaliau išgirsti pacientų balsą. Kartu su M. Majausku idėją pristatė ir Irena Degutienė.

Nori pagerinti gyvenimo kokybę

„Tas, kas susidūrė, puikiai žino tų žmonių padėtį. Liga – sunki, bet tos ligos simptomai ne vien skausmas, daug baisiau – dvasinė būsena. Kai protingas, intelektualus žmogus suserga ta liga, gauna nuskausminamuosius, morfijų, pavyzdžiui, skausmas aprimsta, bet žmogus nėra pajėgus nei judėti, nei bendrauti“, – sakė I. Degutienė.

Anot jos, kanapių preparatų bijoma, tačiau tai nėra tikslinga.

„Vėžiu sergantys žmonės gyvena ir 10, ir 15 metų, priklauso nuo vėžio formos, bet mūsų visų uždavinys – kad gyvenimo kokybė sergančiam žmogui būtų kuo palankesnė“, – kalbėjo politikė.

Pasak I. Degutienės, šiandien, kai medicina pažengusi į priekį, nesuprantama, kodėl Lietuvoje nesikliaunama pažangiais gydymo metodais. Ji taip pat minėjo ir Lenkiją, kuri, laikytina gana konservatyvia šalimi, medicinines kanapes legalizavo šiemet.

„Mes su Mykolu kreipsimės į Sveikatos apsaugos ministrą, kad jis pradėtų diskusijas, pradėtų galvoti, kad problema yra ir ją reikėtų spręsti“, – sakė politikė.

Siekia pradėti diskusiją

„Noriu pabrėžti, kad nekalbame apie kanapių įteisinimą rekreacijai, apie investicijas, gamybą ar įtaką valstybės biudžetui“, – penktadienį Seime vykusios konferencijos metu kalbėjo M. Majauskas.

Pasak jo, kol medicininės kanapės Lietuvoje uždraustos, uždrausti ir visi tyrimai, finansavimas, atvira prieiga, o gydytojai ir pacientai, bandantys tokias alternatyvas, paversti nusikaltėliais.

„Kanapių produktai, kurie yra medicininės paskirties (psichoaktyvi THC ar nepsichoaktyvi kanabidolio CBD medžiaga), plačiojoje visuomenėje vadinami „medicinine kanape“. Pramonėje naudojamos kanapės Lietuvoje vadinamos pluoštinėmis, o ne medicininiais tikslais naudojamos psichoaktyvios kanapės – rekreacinėmis, nemedicininėmis“, – kiek anksčiau DELFI dėstė M. Majauskas.

Politiko teigimu, įteisinant medicinines kanapes, sudaromos galimybės gydytojo sprendimu pacientams įsigyti įvairius kanapių pagrindo vaistus.

2017 metais medicinines kanapes įteisino trys Europos Sąjungos šalys – Graikija, Vokietija ir Lenkija. Jos prisijungė prie Ispanijos, Nyderlandų, Suomijos, Čekijos, Slovėnijos ir Portugalijos.

Pacientai dalijasi patirtimi

Tuo metu konferencijoje taip pat dalyvavęs onkologine liga sergantis Algimantas dėstė, kad kanapių preparatai iš tiesų veikia – tuo jis esą įsitikino savo patirtimi.

„Medicininis kanapių aliejus dar gali būti labai puikia alternatyva visiems antidepresantams ir raminantiems vaistams“, – pridūrė ir pacientė Aušra.

Anot jos, kanabinoidiniai vaistai pastebimai pagerina ir miegą.

„Pats nesergu šia liga, tačiau šeimoje palaidojome abi tetas, senelį, šiemet – tėtį. Jis buvo nusiteikęs kritiškai, tačiau pagerėjimai buvo aiškūs“, – kalbėjo ir konferencijoje dalyvavęs Julius.

Vaikino teigimu, vartojant kanapių aliejų, jo tėtis sugebėjo atsistoti ant kojų net sunkiausios ligos metu.

„Jaustis nusikaltėliu tokioje situacijoje yra sudėtinga“, – pripažino jis.

Gydo net smegenų vėžį?

„Turiu pasakyti, kad susidomėjimas medicininių kanabinoidų panaudojimu ligų gydymui sparčiai auga. Tai legalizuota kaimyninėse šalyse, tokiose kaip Lenkija, Vokietija, eilėje kitų. Medicininių kanabinoidų naudojimą palaimino ir Europos vaistų komisija“, – kalbėjo Nacionalinio vėžio instituto direktorius Feliksas Jankevičius.

Anot jo, kanabinoidiniai vaistai gana sėkmingai naudojami kovojant su chroniniu skausmu, nuotaikos svyravimais, apetito problemomis, onkologine anoreksija. Naujausi tyrimai parodė, kad kanabinoidių receptorių gausu nerviniame audinyje, smegenyse, o taip pat ir imuninėse ląstelėse.

„Tose šalyse, kur tokie vaistai legalizuoti, tai leido patikrinti, išbandyti jų aktyvumą gydant retas onkologines ligas, pirmieji rezultatai – džiuginantys. Jie rodo aktyvumą gydant net tokia sunkias ligas kaip smegenų vėžys“, – kalbėjo F. Jankevičius.

Kokias ligas gydo?

Medicininių kanapių preparatais gydomi pacientai sergantys vėžiu, išsėtine skleroze, epilepsija, ŽIV/AIDS, anoreksija, glaukoma, Alzhaimeriu, Parkinsono liga, potrauminiu streso sindromu, turintys miego sutrikimų.

Dažniausiai gydytojai kanapių produktus skiria gydyti vėžinius susirgimus. Kanapės antiuždegiminės savybės, tikima, sumažina skausmus, pykinimą, galvos svaigimą ir sukelia apetitą.

Šalyse, kur medicininės kanapės yra draudžiamos, pacientams skiriami stiprūs nuskausminamieji. Neretai – morfijus, stiprus opioidas sukeliantis psichologinę ir fizinę priklausomybę.

Lietuvoje „Nacionalinio vėžio instituto“ duomenimis vėžiu serga 3 proc. gyventojų, t.y. maždaug 100 tūkst. gyventojų. 2016 metais Lietuvoje fiksuota 74 734 asmenys sergantys glaukoma, 19 427 sergantys epilepsija, 187 175 asmenys, kuriems diagnozuotas navikas (tame tarpe ir vėžinis) (duomenys nuo 18 metų ir vyresnių asmenų).

Prilyginamos heroinui ir opijui

DELFI primena, kad šiuo metu medicininės kanapės Lietuvoje neatskiriamos nuo rekreacinių ir yra draudžiamos Farmacijos įstatymu. Jame nurodoma, kad medicininiais tikslais naudoti galima tik Narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašų antrame sąraše esančias medžiagas, tačiau medicininės kanapės kaip ir, pavyzdžiui, heroinas, opijus, įtraukti į pirmąjį. Sąrašus įsakymu tvirtina Sveikatos apsaugos ministras.

Remiantis Baudžiamuoju kodeksu, tas, kas neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno ar siuntė narkotines ar psichotropines medžiagas neturėdamas tikslo jas parduoti ar kitaip platinti, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tas, kas neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno ar siuntė nedidelį kiekį narkotinių ar psichotropinių medžiagų neturėdamas tikslo jų parduoti ar kitaip platinti, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas viešaisiais darbais arba laisvės apribojimu, arba bauda, arba areštu.