DELFI pavyko gauti eurokomisaro V. Andriukaičio laišką partiečiams, kurį jis parašė, reaguodamas į pranešimą apie trečiadienį priimtą LSDP Etikos ir procedūrų komisijos sprendimą. Ši partijos institucija, įvertinusi grupės Seimo socialdemokratų frakcijos narių priimtą sprendimą pirmadienį pasirašyti „frakcijų koalicijos“ susitarimą su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), nors partijos taryba nusprendė bendradarbiavimą daugumoje nutraukti, pažeidė politikų sprendimą prieštaraujančiu partijos Statutui.

Šį susitarimą pasirašiusiems Seimo socialdemokratams rekomenduota per savaitę apsigalvoti, kitaip jiems gresia sankcijos iki pašalinimo iš LSDP.

„Ieškoti sutarimo galima, jei Statuto niekas nepažeidinėja, bet jei yra pažeidimai – tai tik vienas kelias – įsakmus nurodymas pažeidimus pašalinti per nustatytą laiko tarpą, taip pat nurodant tam tikrą vienos ar kitos sankcijos pritaikymą. Pritariu, kad reikia rasti labai apgalvotus vertinimus etikos ir Statuto reglamentinių normų kontekste, pritariu, kad reikia priiminėti labai apgalvotus sprendimus, bet būtina taip pat nubrėžti ir leistinų veiksmų ribas, kitaip – jei kai kam Statuto laikymasis – tik rekomendacinis – tai tada – viskas galima“, – rašo V. Andriukaitis.

Jis tvirtino esantis įsitikinęs, kad „bičiuliai Seimo frakcijoje“ žengė klaidingą ir pavojingą žingsnį ir taip labai komplikuotoje situacijoje.

„Statutas leidžia nesutikti su LSDP Tarybos sprendimu, apeliuoti į aukštesnį LSDP organą dėl sprendimo persvarstyti klausimą, leidžia nedalyvauti sprendimo vykdyme, bet neleidžia veikti priešinga kryptimi. Tad negi tos paprastos tiesos gali būti ignoruojamos“, – teigė eurokomisaras.

Jo manymu, užuot kūrus koalicijas, prieštaraujančias partijos sprendimui, Seimo socialdemokratų frakcijos nariams reikėjo ataušti, padaryti pertrauką, dar kartą diskutuoti.

„Juk atlikti žingsniai veda prie atskilimo. LKP atsiskyrė nuo TSKP ne tam, kad šiandien kai kas iš buvusių šio proceso dalyvių pakartotų panašų žingsnį, atsiskirdami nuo LSDP. Apgalvokime visi veiksmus. O Etikos ir procedūrų komisijos verdiktas turi būti įsakmus ir įvykdytas per nurodytą laiką. Kito sprendimo čia būti negali. Bičiuliškai,Vytenis“, – laiške partiečiams rašė V. Andriukaitis.