Po pastarųjų Seimo rinkimų pirmasis už nepatekusiųjų į parlamentą Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovų ribos likęs B. Bradauskas, dabar vadovaujantis partijos Kaišiadorių rajono skyriui, po trečiadienio vakarą vykusio socialdemokratų skyrių pirmininkų susirinkimo neslėpė pasipiktinimo Seimo „bičiulių“ priimtu sprendimu tęsti bendradarbiavimą su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).

Tokį sprendimą dalis Seimo socialdemokratų priėmė pirmadienį, nesutikdami su šeštadienį nuskambėjusiu LSDP tarybos sprendimu dėl pasitraukimo iš valdančiosios koalicijos. Trečiadienį jų žingsnį pasirašyti „frakcijų koalicijų“ sutartį su „valstiečiais“ įvertinusi LSDP Etikos ir procedūrų komisija pripažino pažeidžiančiu Statutą ir skyrė „atskilėliams“ savaitę apsigalvoti.

„Kaip šitaip, jeigu tu po partijos vėliava esi išrenkamas, o paskui spjauni į partiją? Tai išeik iš jos, ir vienas ką nori gali daryti. Patenkinti ar nepatenkinti Seimo socialdemokratai Gintautu Palucku, kaip partijos lyderiu, bet LSDP taryba priėmė sprendimą (trauktis iš koalicijos – DELFI), ir jis turi būti vykdomas visų, nepriklausomai, kokio rango esi – eilinis ar pateptasis“, – tvirtino B. Bradauskas.

Jo teigimu, nors dabar partijos tarybos sprendimui nepritariantys Seimo nariai aiškina, jog pasitraukimas iš koalicijos esanti didžiulė klaida, tačiau skyriams diskutuojant dėl šios situacijos, jie savo nuomonės paaiškinti nevažiavo.

„Pavyzdžiui, pas mus nė vieno Seimo nario, kuris laikytųsi kitokios nuomonės, nebuvo, jie nedėstė savo motyvų. Buvo Rasa Budbergytė, kuri yra už tai, kad reikia nutraukti sutartį. O kiti niekur nevažiavo, nieko nekalbėjo, nieko neaiškino. Ir staiga – bam-bam, mes neišeisime“, – piktinosi buvęs parlamentaras.

Pasak B. Bradausko, socialdemokratai galėjo dar kartą susėsti su „valstiečiais“ ir aiškiai sudėlioti, ką siūlo, kam nepritaria, taip pat – pareikalauti, kad partneriai nesielgtų, kaip esą darė iki šiol.

„Nes jie su mumis absoliučiai nesiskaito, šluostosi į mus kojas. Kur tik mūsų partijos bičiuliai ar kokiame poste, ar ką – tuojau atleidžia. Štai dabar 400 paleidžia urėdijų darbuotojų. Kur jie eis? Čia mūsų nariai, visa kita. Jie eis socialinių pašalpų. Mes viena ranka darome viena, o mokėsime pašalpas iš biudžeto iš kito galo. Ar reikalingos tokios reformos?“, – apmaudo neslėpė socialdemokratas.

Jo teigimu, LSDP nenaudinga buvo jau pirmoji koalicijos sutartis, pasirašyta netrukus po Seimo rinkimų.

„Susiderėjimui su „valstiečiais“ buvo pasirašyta sutartis, kurios, kaip mano klasiokas Julius (a.a. Seimo narys Julius Veselka – DELFI) sakydavo, girti indėnai nebūtų pasirašę. Sudarė tokią sutartį, kuri mums absoliučiai nieko neduoda. Vienintelė mūsų Ūkio ministerija yra be regioninių padalinių. Į Teisingumo ministeriją netgi mūsų partiečio neprileido ministru. Užsienio reikalų ministerija – Prezidentūros įtakoje. Mes galėjome Liną Linkevičių „paskolinti“, tegu tai būna ministerija, kuri yra prezidentės, nes ji atsako už užsienio politiką. Bet kitas ministerijas kitaip reikėjo derėtis“, – kalbėjo B. Bradauskas.

Paklaustas, ar kritikuojami susitarimai galėjo būti įteisinti dėl to, kad į Seimą išrinkti parlamentarai nenorėjo likti be valdžios, B. Bradauskas sakė: „Peršasi tokia mintis. Nors nelabai noriu tikėti, bet kai dabar nepaaiškina iki galo, kodėl reikia pasilikti koalicijoje, kai tokia situacija, žmonės nesupranta tokių dalykų“.

Vis dėlto, įtakingo socialdemokrato teigimu, jis mano, kad Seimo „atskilėliai“ apsigalvos. „Tam jie turi savaitę. Tada „grįžta į namus“, dirbame toliau, ir viskas yra gerai. Naują programėlę padarome, kur remsime „valstiečius“, kur ne. Didelę viltį dedu į tai“, – tvirtino buvęs parlamentaras.