Teisme visi kaltinamieji

Prieš savaitę turėjęs įvykti posėdis buvo nukeltas, nes į teismą neatvyko nei vienas kaltinamasis, tačiau šį kartą teisme pasirodė visi įtariamieji.

D. Gineikaitė kaltinama piktnaudžiavusi tarnybine padėtimi, kai 2015 metų pabaigoje neblaivi vairuodama automobilį susidūrė su kitu automobiliu ir savo patarėjui nurodė padėti nuslėpti jos girtumą ir taip išvengti už tai gresiančios atsakomybės.

Be pačios D. Gineikatės į teisiamųjų suolą sėdo dar 4 įtariamieji: Kauno klinikinės ligoninės direktorius Gediminas Abecūnas, jo pavaduotojas Kastytis Grigonis, ligoninės skyriuje laikinai einantis pareigas vedėjas Artūras Šulnius ir slaugytoja Salomėja Skersienė. Jie organizavo ir sukeitė buvusios NŽT direktorės kraujo mėginius.

Abejoja teisėjo šališkumu

Dėl kraujo mėginio klastojimo kaltinamieji jau yra nubausti administracinėmis baudomis. Pernai vasarį Kauno apylinkės teismas paskelbė, kad D. Gineikaitė eismo įvykį 2015 metų gruodį Kaune padarė būdama neblaivi. Jai paskirta 1,3 tūkst. eurų bauda ir pusketvirtų metų atimta teisė vairuoti.

Kaltinamųjų pusė teismo prašė nušalinti teisėją Dainių Ruočį, argumentuodami teisėjo šališkumu ir tendencingumu. Pasak vieno iš kaltinamųjų advokato Aleksandro Jakubausko, administraciniu nutarimu, kurį priėmė teisėja Liuba Kymantienė, dabar gali vadovautis ir D. Ruočys, nes jam L. Kymantienė yra teisiškai pavaldi.

Prokuroras pareiškė, kad pats teisėjas nėra susijęs nei su šia byla, nei su iki šiol priimtais sprendimais. Pasitarusi teisėjų kolegija nutarė, kad argumentų nepakanka, todėl nušalinimo pareiškimą atmetė ir jis yra neskundžiamas.

Prašė visiškai nutraukti baudžiamąjį procesą

A. Jakubauskas teismo prašė spręsti, ar šią baudžiamąją bylą išvis yra galima nagrinėti, nes pagal baudžiamąjį kodeksą, baudžiamasis procesas negali būti pradėtas, o pradėtas turi būti nutrauktas dėlto, kad toks pats kaltinimas jau buvo priimtas tuo pačiu pagrindu – kraujo mėginių sukeitimas.

Advokatas sakė, kad jo ginamiesiems A. Šulniui, D. Skersienei ir visiems kitiems kaltinamiesiems yra pareikšti visiškai tokie patys kaltinimai, kokie buvo nagrinėjami administracinėje byloje, todėl nėra pagrindo dar kartą nagrinėti ir skirti jau didesnę bausmę. D. Gineikaitės ir kitų kaltinamųjų advokatai antrino A. Jakubauskui ir sakė, kad jų ginamieji jau yra nubausti ir neturėtų būti dar kartą baudžiami už tą patį nusikaltimą. A. Šulniui ir D. Skersienei buvo skirtos baudos po 280 Eur.

Prokuroras tokį prašymą užginčijo, nes kaltinamasis gali būti baudžiamas vieną kartą administracine, o jau kitą kartą baudžiamąją tvarka, todėl tokie prašymai turėtų būti atmesti.

Telefoninių pokalbių įrašyme jau kita istorija

Teisėsaugos iniciatyva buvo pasiklausomi D. Gineikaitės ir Gintaro Jono Furmanavičiaus telefoniniai pokalbiai, dėl galimos Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) aferos.

Tokiu būdu buvo sužinota apie kaltinamosios prašymą nuslėpti jos užfiksuotą nusikaltimą, tačiau G. J. Furmanavičius nebuvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, nes nebuvo užfiksuota, kad NŽT patarėjas padėjo vykdyti nusikalstamą veiką.

G. J. Furmanavičius, vykdydamas neteisėtus D. Gineikatės nurodymus, telefonu susisiekė su Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viešosios tvarkos valdybos viršininku Remigijumi Stuku, tačiau pareigūnui atsisakius „padėti“, vėliau buvo bandoma skambinti net ir susisiekimo viceministrui Sauliui Girdauskui.

Nei vienas iš kaltinamųjų nesutiko su jiems pareikštais parodymais.

Ginamųjų advokatai teismo paprašė iškvieti liudyti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnus Jurij Skuder, Juozą Gailių, Kristiną Jurgaitytę, Justiną Leonavičių. Teismas tokį prašymą patenkino.

Klastojo mėginius

Atlikdami ikiteisminį tyrimą Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai rado ir paėmė du kraujo mėginius, o Valstybinės teismo medicinos tarnybos ekspertų išvados patvirtino įtarimus, kad siekta nuslėpti galimą valstybės tarnautojos girtumo faktą eismo įvykio metu.

Atliekant ikiteisminį tyrimą D. Gineikaitė buvo atleista iš NŽT vadovės pareigų. Pernai vasarį Kauno apylinkės teismas paskelbė, kad D. Gineikaitė eismo įvykį 2015 metų gruodį Kaune padarė būdama neblaivi. Jai paskirta 1,3 tūkst. eurų bauda ir pusketvirtų metų teisių vairuoti atėmimas.

D. Gineikaitė pasakojo, kad dabar į darbą važinėja taksi, taip pat prašo dukros pagalbos.

Kitas teismo posėdis numatomas lapkričio 9 d.