Seimo socialdemokratų, siekiančių likti valdžioje, atsišaukimas išplatintas prieš pat neformalų Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininko G. Palucko susitikimą su partijos skyrių pirmininkais.

Jų trečiadienio vakarą viename Vilniaus viešbučių susirinko apie 40 – tarp jų buvo LSDP Vilniaus skyriaus vadovė Auksė Kontrimienė, Kaišiadorių skyriui vadovaujantis eksparlamentaras Bronius Bradauskas, į susitikimą atėjo ir partijos poziciją dėl pasitraukimo palaikantys parlamentarai Juozas Olekas bei Rasa Budbergytė, taip pat partijos pirmininkui oponuojantis, bet partijos sprendimui paklusęs ir atsistatydinimo pareiškimą parašęs ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius.

Įtampa tarp socialdemokratų kilo po praėjusį šeštadienį jų tarybos paskelbto sprendimo trauktis iš valdančiosios koalicijos, kuriam pasipriešino dalis partijos atstovų Seime. Dešimt Seimo socialdemokratų frakcijos vardu pasirašė susitarimą su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovais, įsipareigodami toliau bendradarbiauti kartu „frakcijų lygmenyje“.

Prabilo apie revanšo siekimą

Seimo LSDP frakcijos kreipimesi „Į Socialdemokratų partijos bičiules ir bičiulius“ teigiama, kad dalis jos narių nusprendė tęsti bendradarbiavimą su „valstiečiais“, nes savo pažadus rinkėjams esą žymiai lengviau ir realiai įgyvendinti galima turint tam valdžios svertus, kuriuos suteikia buvimas valdančioje koalicijoje.

„Frakcijos narių sprendimas neprieštarauja LSDP Statutui ir užtikrino LSDP išlikimą parlamentine partija. Žinant LSDP Statuto nuostatas, įvertintos ir galimos pasekmės. Tačiau šis frakcijos narių žingsnis – tai vienintelis būdas atkreipti bičiulių dėmesį į galimai daromą didelę klaidą, bei noras dar kartą pareikšti, jog ir į mažumos nuomonę verta atsižvelgti. Taip, tai ne eilinis įvykis LSDP gyvenime. Tai gal jį taip ir vertinkime ir išgirskime vieni kitus. Iki šiol to nebuvo“, – rašo Seimo frakcijos atstovai.

Anksčiau trečiadienį susirinkusi LSDP Etikos ir procedūrų komisija nusprendė, kad bendradarbiavimą su valdančiaisiais ketinantys tęsti partiečiai pažeidė šios organizacijos Statutą, todėl turi savaitę laiko pakeisti nuomonę ir paklusti daugumos sprendimui. Pagal LSDP dokumentus, nepaklususiems gresia griežtos sankcijos – iki šalinimo iš partijos.

„Mes nekvestionuojame partijos skyrių apsisprendimo, Tarybos sprendimo, suprantame juos. Matome kilusią sumaištį tarp bičiulių, kai kurių pasipiktinimą, girdime raginimus greitai „kapoti galvas“ tiems, kuriais pasitikėjote ir rinkote, kurie sulaukė ir rinkėjų pasitikėjimo. Kas nutiko per pusmetį tokio, jog požiūris pakito? Revanšas, kerštas, ar noras bet kokia kaina sumenkinti frakcijos, jos narių darbą ir tuo būdu įtvirtinti savo autoritetą? Bet tai visiškas nepasitikėjimas savimi ir negebėjimas ne tik burti komandą, bet ir dirbti joje“, – pabrėžė kreipimosi autoriai.

Jie toliau kartojo argumentus, kad iki šiol neišgirdo partijos daugumos paaiškinimo, kodėl reikėjo trauktis iš koalicijos.

„Tai už ką balsavo skyriai, tiksliau, skyrių Tarybos ir tai ne vienbalsiai? Sakoma – kaip paklausi, taip ir atsakys. O paklausta buvo vienareikšmiškai – ar palaikoma partijos pirmininko nuomonė. Argumentais buvo skleidžiami gandai apie blogą Seimo LSDP frakcijos darbą, kartais minint ir personalijas, apie neva esančią takoskyrą tarp partijos ir frakcijos“, – nurodoma šiame dokumente.

Jame tvirtinama, kad ši takoskyra tarp partijos vadovybės ir partijos frakcijos atsirado ne po LSDP tarybos posėdžio, „kaip tai bando pateikti partijos pirmininkas“.

„Takoskyra atsirado tuomet, kai naujas, jaunas partijos vadovas visą savo energiją nukreipė ne į ateities vizijos kūrimą, į sutelktą darbą, o į neargumentuoto rezultato siekimą – bet kokiais būdais pasiekti skyrių pritarimą dėl partijos pasitraukimo į opoziciją. Ir visai užmiršta, jog partija savo programą realizuoja per partijos parlamente suformuotą frakciją, su kuria jokio dialogo per pastaruosius kelis mėnesius nebuvo. Jokio dialogo“, – pabrėžė parlamentarai.

Jų atsišaukime teigiama, kad politinė partija, kuri nesiekia būti valdžioje, neišnaudoja visų galimybių įgyvendinti savo tikslus – neverta nei pagarbos, nei pasitikėjimo.

„Apie kokį pasitikėjimą partija ateityje galima kalbėti, kai tik pradėjus dirbti koalicijoje, neišsėmus visų galimybių, nepakovojus dėl savo vertybių praktinio įgyvendinimo, atsisakoma savo įsipareigojimų, bėgama nuo atsakomybės, vaikantis tariamų populiarumo reitingų išėjus į opoziciją“, – teigiama frakcijos kreipimesi.

Partijos pirmininkas ragina grįžti "į šeimą"

Pasak G. Palucko, su partijos skyrių atstovais kalbėta apie susiklosčiusią situaciją.

„Visi puikiai supranta, kad ji nenormali. Antras dalykas – durys neužvertos, grįžti „į šeimą“ atskilę frakcijos Seime nariai gali. Statuto pažeidimas akivaizdus, tai skirtas laikas (savaitė apsigalvojimui) yra įvertintas kaip saliamoniškas sprendimas. Jeigu būtų priimti radikalūs sprendimai iš karto, gal būtų nesąžininga ir frakcijos narių atžvilgiu. Pas mus nėra tokios tradicijos – mes gi visi vis dar socialdemokratai“, – aiškino jis.

Kalbėdamas apie Seimo frakcijos atsišaukimą, G. Paluckas teigė besidžiaugiantis, kad LSDP yra demokratija. „Manau, ir jie džiaugiasi', – lakoniškai sakė jis.

LSDP pirmininko teigimu, ši situacija vis dėlto neturėtų trukti ilgai, nes, „linksminti visuomenę vidinėmis rietenomis nėra pagrindinis siekis“.