Jis taip pat BNS patvirtino su socialdemokratu Artūru Skardžiumi kalbėjęs apie Antikorupcijos komisijos veiklą, tačiau tikina, kad jokių sąlygų dėl V.Gailiaus vadovavimo nebuvo keliama.

Ši komisija atlieka parlamentinį tyrimą dėl Skardžių šeimos interesų vėjo energetikos srityje.

R.Karbauskio sąlyga V.Gailiui

„Valstiečių“ lyderis R.Karbauskis BNS trečiadienį teigė, kad V.Gailius galėtų likti vadovauti Seimo Antikorupcijos komisijai tik tuo atveju, jei pasitrauktų iš teisėsaugos įtarimų sulaukusio Liberalų sąjūdžio.

„Kalbame ne apie konkretų asmenį, kalbame apie Liberalų sąjūdį. Koks garbingas asmeniškai žmogus bebūtų, jei jis priklauso šiai sąjungai, jis šios komisijos pirmininku būti negali. Generolas Seimo narys V.Gailius puikiai žino, kad tokia situacija yra. Jei jis apsisprendė likti Liberalų sąjūdyje, tai tokiu atveju mūsų kolegos balsuos, kad jį atstatydintų. Jei jis pakeistų sprendimą ir paprašytų kolegų palaukti ir jam reikia laukti, galima palaukti“, – svarstė R.Karbauskis.

Neoficialiomis žiniomis, Antikorupcijos komisijos posėdžio išvakarėse A.Skardžius buvo susitikęs su „valstiečių“ lyderiu R.Karbauskiu ir keliais kitais „valstiečių“ atstovais bei kėlė sąlygą, kad jo parama frakcijų koalicijai, be kita ko, priklausys nuo to, kaip bus sprendžiamas Seimo Antikorupcijos komisijos vadovo klausimas.

Komisijos vadovas renkamas arba atleidžiamas komisijos narių balsais. Jo kandidatūrai turi pritarti ir visas Seimas.

Valdančiųjų „valstiečių“ balsavimas gali būti reikšmingas atleidžiant arba paliekant V.Gailių poste. Tuo metu A.Skardžius – vienas iš vienuolikos Socialdemokratų frakcijos narių, parašais parėmusių frakcijos koalicijos deklaraciją su „valstiečiais“, nepaisant partijos tarybos sprendimo trauktis iš valdžios.

Kelis kartus klausiamas, ar antradienį kalbėjosi su A.Skardžium apie Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininką, R.Karbauskis vengė tiesaus atsakymo.

„Šiandien jie (Antikorupcijos komisija – BNS) tęsia apklausas. Mes tikrai nemanome, kad reikėtų, ką nors keisti, ką nors stabdyti. Yra Seimo patvirtinti sprendimai. Suprantu, kad gali būti vieno ar kito Seimo nario nepasitenkinimas komisijų vadovais ir taip toliau. Jei ponas Gailius išstos iš Liberalų sąjūdžio, aš asmeniškai manau, jis turėtų likti komisijos pirmininku ir tęsti savo darbą“, – teigė „valstiečių“ lyderis, paklaustas, ar kalbėjosi su A.Skardžiumi dėl V.Gailiaus.

Galiausiai jis pripažino, jog pokalbis su A.Skardžiumi dėl Antikorupcijos komisijos buvo. Tačiau, R.Karbauskio tikinimu, ne dėl V.Gailiaus personalijos.

„Mes kalbėjome su frakcijų vadovais dėl to, kaip elgsimės šituo atveju. A.Skardžiaus nuomonės niekas neklausia. (...) Jis (A.Skardžius – BNS) kalbėjo apie komisiją. Konkrečiai apie V.Gailių nekalbėjo. Mes kalbėjomės apie komisiją bendrai. Vyks, pavyzdžiui, trečiadienį posėdis, jis klausia, o kaip bus, jei pirmininko nebus. Mes atsakėme, kad bus apklausa ir viskas. Visai normalu, kad jis domėjosi. Nes mūsų frakcijos atstovas yra komisijos pirmininko pavaduotojas“, – aiškino R.Karbauskis.

Jis patikino, jog niekas nėra kėlęs sąlygų dėl pačios komisijos vykdomo tyrimo A.Skardžiaus atžvilgiu.

A.Skardžius nesutiko atsakyti į klausimus

Pats Seimo Socialdemokratų frakcijos narys Artūras Skardžius trečiadienį atsisakė atsakyti į klausimą, ar kelia sąlygą „valstiečių“ lyderiams dėl Seimo Antikorupcijos komisijos vykdomo tyrimo ir šios komisijos pirmininko liberalo V.Gailiaus.

„Jis (V.Gailius – BNS) yra partijos vicepirmininkas, kuriai pareikšti įtarimai kaip partijai už buvusią jos veiklą. Manau, protingi žmonės patys priima sprendimus. Tikrai nenoriu vertinti, bet gerbiamas Gailius yra protingas žmogus“, – BNS trečiadienį sakė A.Skardžius klausiamas, ar V.Gailius turėtų trauktis iš pareigų.

Atsakyti į kitus klausimus A.Skardžius nesutiko ir nutraukė pokalbį.

„Kaip sakot? (...) Klausyk, brangioji, neturiu laiko ten kalbėti.. Aš skubu. Viskas. (...) Ate“, – atsakė A.Skardžius tris kartus perklaustas, ar kalbėjo apie Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininką V.Gailių su Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininku Ramūnu Karbauskiu.

V.Gailius: bus aštrūs sprendimai, jei partijos vadovybė nesitrauks

Klausiamas, ar neketina trauktis iš Liberalų sąjūdžio, V.Gailius BNS trečiadienį teigė savo poziciją išsakęs per šeštadienį vykusį partijos tarybos posėdį. V.Gailius yra paraginęs liberalų vadovus atsistatydinti ir iš naujo pasitikrinti pasitikėjimą partijoje.

„Labai aiškiai pasakiau savo poziciją ir gali būti aštrūs sprendimai, jei vadovybė nesitrauks“, – BNS trečiadienį sakė V.Gailius, klausiamas, ar neketina palikti Liberalų sąjūdžio gretų.

Socialdemokrato A.Skardžiaus šeimos interesus energetikoje narpliojanti Seimo Antikorupcijos komisija trečiadienį planuoja apklausti Skardžių šeimos draugą ir verslo partnerį Romualdą Patalavičių bei išklausyti teisėsaugos atstovus.

A.Skardžiaus veiklą ir galimą interesų konfliktą tiriančiai komisijai Specialiųjų tyrimų tarnyba yra pareiškusi, kad 2011–2017 metais parlamentaro teiktos pataisos, susijusios su atsinaujinančia energetika, galėjo sudaryti išimtines sąlygas kai kurioms verslo grupėms, pavyzdžiui, mažųjų saulės elektrinių savininkams.

Pats parlamentaras jam metamus įtarimus kategoriškai neigia.

Praėjusią savaitę politinės korupcijos byloje teisėsaugai pateikus įtarimus Liberalų sąjūdžiui ir Darbo partijai, V.Gailius pareiškė atsistatydinantis iš Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininko pareigų. Pastaroji šiuo metu atlieka A.Skardžiaus šeimos interesų energetikos sektoriuje tyrimą.

Seimo Antikorupcijos komisija trečiadienį nusprendė kol kas nesvarstyti V.Gailiaus atsistatydinimo pareiškimo, žada sprendimą priimti vėliau.