Antradienį Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis plenarinių posėdžių salėje paskelbė sekmadienį socialdemokratų ir „valstiečių“ frakcijų pasirašytą deklaraciją dėl koalicijos. Anot jo, tai reiškia, kad valdančioji dauguma turi 76 atstovus parlamente.

Tačiau dalis socialdemokratų nepritaria koalicijai. Socialinių reikalų komiteto pirmininkas Algirdas Sysas ir Europos reikalų komiteto vicepirmininkė Rasa Budbergytė jau pateikė atsistatydinimų iš pareigų pareiškimus.

Nuo to, kiek socialdemokratų pritaria koalicijai, priklauso, ar valdantieji turi realią daugumą – 71 balsą iš 141– parlamente.

Seimo vicepirmininkė Irena Šiaulienė žurnalistams teigė, kad iš tiesų koaliciją remia 14 Socialdemokratų frakcijos narių.

„Man atrodo, kad mūsų yra keturiolika su „darbiečiais“, – tvirtino ji.

Tačiau dokumente yra 13 parašų. Tikimasi, kad koaliciją parems socialdemokratas Algimantas Salamakinas. Pastarasis teigė, kad jo parašo ten nėra. A.Salamakino parašas ir lemtų realią, bet minimalią valdančiųjų balsų persvarą Seime.

„Aš nepasirašysiu, aš esu opozicijoje“, – BNS tvirtino parlamentaras.

Valdantieji „valstiečiai“ turi 56 balsus Seime, taip pat formaliai frakcijai nepriklausančio Seimo pirmininko V.Pranckiečio balsą.

Kita vertus, nors dalis socialdemokratų nepritaria koalicijos pasirašymui su „valstiečiais“, palikti Socialdemokratų frakcijos Seime jie neplanuoja.

„Dalis mano kolegų pažeidė partijos statutą. (...) Tai tegu aiškinasi Etikos ir procedūrų komisija savo keliu. Aš esu partijos narys, frakcijos narys, dalyvauju... Kaip balsuodavau prieš įstatymus, kurie man nepatikdavo, taip ir balsuosiu, nesvarbu, kad didžioji dalis turės kitokią nuomonę“, – Seime žurnalistams sakė Algirdas Sysas.

R.Budbergytė tvirtino, kad koalicijai nepritariantys frakcijos nariai neskuba priimti kokių nors sprendimų – laukia partijos Etikos ir procedūrų komisijos vertinimo.

„Šiuo metu svarstome, kokias galimybes mes turime tai padaryti pagal Seimo statutą. Ir viena iš tokių galimybių yra išėjimas iš šitos frakcijos, tačiau esame apsisprendę neskubėti, nesivadovauti emocijomis, kadangi vis tiek per kokią savaitę įvyks ir kiti vertinimai, ir to pasekoje gali gimti nauji sprendimai“, – žurnalistams Seime sakė ji.

Paklausta, ar balsuodama Seime rems valdančiosios daugumos projektus, R.Budbergytė tvirtino, kad kiekvienu atveju spręs, kiek tai atspindi Socialdemokratų partijos programą. Ji pabrėžė balsuosianti vadovaudamasi laisvu Seimo nario mandatu.

Šeštadienį Socialdemokratų partijos taryba nutarė pasitraukti iš valdančiosios koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Pirmadienį paaiškėjo, kad tokiam sprendimui nepritariantys Seimo Socialdemokratų frakcijos nariai pasirašė susitarimą su „valstiečiais“ dėl koalicijos sudarymo.