Taip pat du socialdemokratai Algirdas Sysas ir Rasa Budbergytė traukiasi iš užimamų postų Seime – Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko ir Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojo pozicijos.

Lietuvos socialdemokratų frakcija priėmė sprendimą toliau Seime bendradarbiauti su Valstiečių ir žaliųjų frakcija. Už tokį sprendimą pasisakė 10 frakcijos narių, tarp jų ir Darbo partijai priklausantis Valentinas Bukauskas. Prieš buvo 4 frakcijos nariai, 1 susilaikė.

Už frakcijų koaliciją balsavo Valentinas Bukauskas, Gediminas Kirkilas, Andrius Palionis, Rimantas Sinkevičius, Algirdas Butkevičius, Rimantė Šalaševičiūtė, Irena Šiaulienė, Juozas Bernatonis, Artūras Skardžius ir Antanas Vinkus. Prieš – Rasa Budbergytė, Raminta Popovienė, Algirdas Sysas ir Juozas Olekas. Julius Sabatauskas balsavime susilaikė.

Socialdemokratė I. Šiaulienė sakė, kad ant koalicijos sutarties galimai yra 14 socialdemokratų ir darbiečių parašų.

„Neskaičiavau, man atrodo, kad mūsų yra 14 su darbiečiais“, - sakė I. Šiaulienė.
Socialdemokratė I. Šiaulienė sakė, kad ant koalicijos sutarties galimai yra 14 socialdemokratų ir darbiečių parašų. „Neskaičiavau, man atrodo, kad mūsų yra 14 su darbiečiais“, - sakė I. Šiaulienė.

Ji frakcijos skilimo ženklų neįžvelgė. „Mes šiandien gražiausiai posėdžiavome, aptarėme darbotvarkę visi kartu. O toliau gyvenimas rodys“, - sakė I. Šiaulienė.

Ji teigė kol kas pasitraukimo iš partijos nesvarstanti.

Tiki turį daugumą

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis patikino, kad valdantieji dirbs daugumos sąlygomis.

„Mes aiškiai pareiškiame, kad dauguma yra, pagal statutą neturi jokios pavardės pasirašinėti, išskyrus frakcijų vadovus. Frakcijų vadovai pasirašė tokį susitarimą, ir deklaraciją tokią pateikė. Mano asmeninis pareiškimas irgi buvo, kad aš prie daugumos prisidėsiu. Ta dauguma dabar yra 75 žmonės, taip, kad Lietuvos žmonės, galite gyventi ramiai, dauguma yra ir dirbsianti stabiliai“, - sakė V. Pranckietis.

Seimo pirmininko supratimu, socialdemokratų frakcija „in corpore“ įėjo į koaliciją. „O toliau balsavime, taip, jie turi laisvus mandatus, ir jie gali balsuoti ir kitaip nei frakcija jiems nurodė. (…) Jie balsuos laisvai, ir tada balsavimuose pasirodys tikrai ta dauguma, ir, aš manau, ji bus daug didesnė negu 75 balsai”, - sakė V. Pranckietis.

Buvusi koalicijos sutartis formaliai nenutraukta

Premjeras Saulius Skvernelis atkreipė dėmesį, kad juridiškai dar nėra nutraukta ir koalicijos sutartis tarp socialdemokratų ir valstiečių-žaliųjų partijų .

„Bent jau mes turime iš partnerių pareiškimą, kad ji nebegalioja. Bet vėlgi juridiškai tai nėra įforminta, toje sutartyje yra numatytos procedūros, kaip ji turi būti nutraukta, tai tiesiog reikia dabar, po socialdemokratų partijos tarybos sprendimo, kad tai būtų pabaigta ir juridiškai“, - sakė S. Skvernelis.

Premjeras yra ramus dėl turimos daugumos, ir suskaičiuoja net dar didesnį palaikymą valdantiesiems nei Seimo pirmininkas.

„Manau, kad esminiais klausimais mes turime tikrai gerokai daugiau negu 71 balsą. Galėčiau teigti, kad mes turime tarp 75 ir 82 balsų“, - sakė S. Skvernelis.
„Manau, kad esminiais klausimais mes turime tikrai gerokai daugiau negu 71 balsą. Galėčiau teigti, kad mes turime tarp 75 ir 82 balsų“, - sakė S. Skvernelis.

Jis teigė čia įskaičiavęs ne tik valstiečius-žaliuosius, juos palaikančius socialdemokratus, bet ir dalį Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) ir Tvarkos ir teisingumo narių.

„Mes galbūt artėjame prie tokių formalių ar neformalių sutarimų su LLRA-KŠS. (…) Tai nebūtinai turi būti raštu įforminta, ir mane tas tenkina“, - sakė S. Skvernelis.

Premjeras kol kas neatvirauja, ar tenkins Mindaugo Sinkevičiaus prašymą atstatydinti jį iš ūkio ministro pareigų.

„Aš turiu dar galimybę iki penktadienio tą sprendimą priimti. Manau, kad rytoj, trečiadienį, prieš Vyriausybės posėdį arba po jo, tikrai galutinis sprendimas bus priimtas. Suprantate, kad negaliu prievarta ministro laikyti“, - sakė S. Skvernelis.

A. Sysas: nesu valdančiojoje daugumoje

Ne visi socialdemokratai Seime laiko save valdančiosios daugumos atstovais. Tarp tokių, kurie tokiais nesijaučia yra A. Sysas .

„Aš nesiruošiu skaičiuoti valdančiąją daugumą, šiuo atveju aš vykdau partijos sprendimą, ir nelaikau savęs valdančiąja dauguma. Ir parašiau pareiškimą, kad kad nesu valdančiosios daugumos atstovas, tegu sprendžia dėl mano užimamų pareigų“, - sakė A. Sysas.

Jo vertinimu, dalis socialdemokratų frakcijos, kuri turi kitokią poziciją, pažeidžia partijos etikos normas.

„Šiuo atveju yra frakcija, aš esu partijos narys, vykdau partijos sprendimus, yra mano bičiulių tam tikri, mano galva, etikos pažeidimai ir nesilaikymas statuto, tai bus Etikos ir procedūrų komisijos sprendimai, ir bus aišku. Tada bus galima pasakyti, šiuo atveju, aš nepasirašiau bendradarbiavimo, bet kol kas mes nesame paskelbę, kad esame mažumos ar opozicija. Aš esu frakcijos narys kol kas. Frakcija yra tokiam pereinamajame laikotarpyje“, - sakė A. Sysas.

A. Kubilius abejoja patikinimais dėl daugumos

Opozicinės Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys Andrius Kubilius abejoja, ar tikrai valdantieji turi daugumą.

„Mano akimis yra bijoma pasakyti, koks yra tikras skaičius Seimo narių, kurie yra kiekvienas asmeniškai pasakęs, kad jie sutinka remti Vyriausybę. Bet tuos dalykus turi išsiaiškinti patys socialdemokratai. Jeigu jų yra tik 9 ar 10, kiek pasirašė vakar skelbtą pareiškimą, tokiu atveju daugumos nėra, nes tokiu atveju yra tik 65 balsai”, - skaičiavo A. Kubilius.

Jo vertinimu, dėl dalyvavimo valdančiojoje koalicijoje sprendimas turėtų būti priimtas ne frakcijos narių balsų dauguma, o kiekvieno asmeniškai.

„Mūsų įsitikinimu, (…) kiekvienas asmeniškai turi priimti sprendimą, nes, pavyzdžiui, iki šiol girdėjome A. Sysą, kuris deklaravo, kad jeigu partija deklaravo būti opozicine, tai jis pats ir vykdys šitą sprendimą. O dabar susidaro vaizdas, kad jo asmeniškai niekas nepaklausė, kur jis nori būti“, - sakė A. Kubilius.