„Aš tai nieko nedarysiu, partija tuos klausimus sprendžia. Pas mus statute viskas labai aiškiai pasakyta, tais atvejais, jeigu kažkas nesilaiko partijos sprendimo, tai turi du kelius – arba netrukdyti įgyvendinti partijos sprendimo, arba Etikos ir procedūrų komisija įvertins, kokią tai turi reikšmę partijos reputacijai, autoritetui. Klausimas neabejotinai bus svarstomas Etikos ir procedūrų komisijoje ir prezidiume“, - sakė Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.

Partijos pirmininkas yra įsitikinęs, kad partijos etikos sargai nedels spręsti šio klausimo.

„Sprendimai gali būti įvairūs, o kada tai bus – artimiausiu metu, nes po tokių dalies frakcijos sprendimų kilo partijoje emocinė audra, plaukia įvairūs pareiškimai, prašymai, reikalavimai tos frakcijos dalies atžvilgiu į Etikos ir procedūrų komisiją, ir jie tikrai, mano galva, turės daug darbo įvertinti, atsakyti, pasikviesti paaiškinimui, kodėl elgiamasi vienaip ar kitaip, tada svarstys prezidiumas“, - sakė G. Paluckas.

Partijos pirmininkas paaiškino, kad Etikos ir procedūrų komisija gali siūlyti partijos nariams skirti nuobaudas, kurių kraštutinė yra šalinimas iš partijos.

„Etikos ir procedūrų komisija turi galias siūlyti prezidiumui ir tarybai priimti tokias nuobaudas – tai yra pastabą, papeikimą arba šalinimą iš partijos. (…) Jums įdomu, kieno galva bus nukirsta iš karto, bet (šalinimas iš partijos – DELFI) yra kraštutinė priemonė, taikoma nedažnai, bet aš gerbiu Liną Linkevičių, kuris matydamas, kad jo nuostatos nesutampa su partijos, tiesiog pats priėmė sprendimą trauktis iš partijos, ir išsprendė visus klausimus“, - sakė G. Paluckas.

M. Vainiutei kliuvo kritikos

Socialdemokratų lyderis atkreipė dėmesį, kad teisingumo ministrei Mildai Vainiutei, kuri yra nepartinė, negalioja partijos sprendimai, o jos pareiškimą, kad ji svarstytų jungtis prie valstiečių-žaliųjų, siejo su noru išsaugoti pareigas.

„Aš manau, kad šioje vietoje ne kažkokios politinės nuostatos ar pasaulėžiūra yra svarbiausia, nes jeigu ta pasaulėžiūra būtų nors kiek krypusi į kairę ar į dešinę, matyt, ministrė jau seniai būtų priėmusi sprendimą jungtis prie kažkurios politinės organizacijos. Čia yra daugiau konjunktūra: noriu dirbti, todėl turiu kažkur įstoti“, - sakė G. Paluckas.

Partijos vadovas negailėjo pastabų teisingumo ministrės darbui.

„Aš jos darbo šiandien niekaip nevertinsiu, nes šiandien yra daug visokiausių emocijų. Aš tik galiu pasakyti keletą aspektų – žmogaus teisių srityje, partnerystės ir kitose, kaip socialdemokratų deleguota ministrė ji nuveikė švelniai tariant labai mažai. Tuo tarpu, jos vadovaujamos organizacijos ir šiandien yra be vadovų“, - sakė G. Paluckas.

Dėl M. Sinkevičiaus karjeros laukia premjero sprendimo

Socialdemokratų lyderis mano, kad premjeras Saulius Skvernelis gali pasiūlyti atstatydinimo pareiškimą įteikusiam ūkio ministrui Mindaugui Sinkevičiui toliau eiti pareigas.

„Aš net neabejoju, kad ministras pirmininkas gali būti patenkintas dalies frakcijos sprendimu toliau dirbti su valstiečių žaliųjų frakcija ir tai gali būti šio sprendimo frakcijos dalies pasekmė: Mindaugas lieka eiti savo pareigas“, - svarstė G. Paluckas.

Tačiau jis nesiryžo spręsti, koks sprendimas tokiu atveju pačiam M. Sinkevičiui būtų palankesnis ilgalaikėje perspektyvoje.

„ Nežinau, ar iš tikrųjų tai būtų politiškai pats geriausias sprendimas pačiam Mindaugui. Bet jis savo ruožtu padarė tai, ką sakė, tai yra pateikė (pareiškimą - DELFI), o jau kaip elgsis S. Skvernelis, ir kokia to bus įtaka tolimesniems politiniams procesams ar karjerai, tai čia jau ateities klausimas“, - sakė G. Paluckas.

Dalis frakcijos lieka valstiečių partneriais

Lietuvos socialdemokratų frakcija priėmė sprendimą toliau Seime bendradarbiauti su Valstiečių ir žaliųjų frakcija. Už tokį sprendimą pasisakė 10 frakcijos narių, tarp jų ir Darbo partijai priklausantis Valentinas Bukauskas. Prieš buvo 4 frakcijos nariai, 1 susilaikė.

Už frakcijų koaliciją balsavo Valentinas Bukauskas, Gediminas Kirkilas, Andrius Palionis, Rimantas Sinkevičius, Algirdas Butkevičius, Rimantė Šalaševičiūtė, Irena Šiaulienė, Juozas Bernatonis, Artūras Skardžius ir Antanas Vinkus. Prieš – Rasa Budbergytė, Raminta Popovienė, Algirdas Sysas ir Juozas Olekas. Julius Sabatauskas balsavime susilaikė.