Politologė, vertindama šeštadienį priimtą Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) tarybos sprendimą trauktis iš valdančiosios koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), teigė, kad balsavimo metu buvo išlaikyta panaši proporcija, kaip ir savo apsisprendimą reiškiant partijos skyriams.

LSDP taryboje už pasitraukimą iš koalicijos pasisakė 140 tarybos nariai, prieš buvo 46, susilaikė 9. Socialdemokratų 44 skyriai pasiūlė trauktis iš koalicijos, 8 siūlė persiderėti, 7-ių pareiškė norą likti koalicijoje, vienas savo pozicijos nepateikė.

„Tokio rezultato buvo galima tikėtis, kaip ir ganėtinai aštrių diskusijų, kurios vyko taryboje. Takoskyros partijoje, panašu, liko, nes tie žmonės, kurie dirba Seime (socialdemokratai parlamentarai), buvo ir pakankamai kritiški, ir kategoriški. Manau, nepaisant to, kad sprendimas trauktis yra, nuoskaudų vis dėlto liks. Ir jos bus vienas iš iššūkių partijos pirmininkui G. Paluckui“, – pažymėjo R. Urbonaitė.

Ji tikino mananti, kad sunkusis etapas LSDP pirmininkui dar tik prasideda. Politologės teigimu, svarbu, ar pats G. Paluckas turi viziją, ką darys, išvesdamas į opoziciją net ir tuos žmones, kurie tokiam sprendimui priešinosi.

„Kaip jis tą oponavimą pavers, jo teigimu, „konstruktyviu“ – tai didžiulis klausimas. Nes akivaizdu, kad tam tikros konflikto kibirkštys niekur nedingo. Nežinau, ar jis atras dialogą su tais žmonėmis“, – svarstė ekspertė.

Kitas dalykas, jos teigimu, yra tai, kad LSDP lyderiui dabar teks pradėti rimtai dirbti, nes išvesti partiją iš koalicijos greičiausiai nebuvo taip sudėtinga, kaip keisti LSDP veidą, ką G. Paluckas žada.

„Prasideda sunkusis etapas, kai po kurio laiko iš G. Palucko bus paprašyta atsiskaityti už tai, ką jis realiai padarė. Jis siūlė partiečiams „nusipūsti dulkes nuo savo rožių“, bet kol kas realių planų, kaip jis tą rožę ketina atgaivinti, mes negirdime. Jam reikės labai gero plano, nes kitaip jam netrukus gali nebelikti galimybių kažką padaryti, nes jis nebebus partijos pirmininkas“, – pareiškė R. Urbonaitė.

Ji priminė, kad LSDP pirmininkas yra perrenkamas kas dveji metai, G. Palucko kadencija jau įsibėgėja, o kol kas vienintelis realus darbas, kurį pirmininkas padarė, jos teigimu, yra koalicijos suardymas.

„ Toliau iš jo bus prašoma realių darbų, ir jeigu jų nebus, dalies socialdemokratų nuoskaudos gali virsti pagalių kaišiojimu G. Paluckui į ratus. Tada, žiūrėkite, – ateis nauji partijos pirmininko rinkimai, rezultatų daug nebus, kritika pasipils, ir G. Paluckui gresia nebebūti perrinktam. O jeigu rimti asmenys, kurie turi partijoje įtaką, pabandys įgyvendinti misiją „pastumkime G. Palucką į šoną, manau, tikrai tai gali ir pavykti“, – pažymėjo R. Urbonaitė.