DELFI pavyko gauti socialdemokratų tarybos nariams susipažinti ketvirtadienį išsiuntinėtą nutarimo projektą, kuriame numatyta vieta partijos pirmininko Gintauto Palucko parašui. Dėl dokumento apsispręsti socialdemokratai turėtų šeštadienį vyksiančiame tarybos posėdyje, kur turėtų būti tartas lemiamas žodis – partija lieka valdančiojoje koalicijoje su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) ar traukiasi iš jos.

Tačiau projektas, pateiktas lemtingą sprendimą turintiems padaryti socialdemokratams, abejonių nekelia.

„LSDP taryba, įvertinusi LSDP skyrių siūlymus dėl koalicinės sutarties perspektyvų su LVŽS bei koalicinės sutarties rezultatų vertinimus, nutaria: nutraukti LSDP koaliciją su LVŽS“, – rašoma dokumente.

Prie jo pridedama ir LSDP tarybos rezoliucija „Dėl tolesnio LSDP darbo Lietuvai“. Joje konstatuojama, kad šios Vyriausybės vykdomos reformos stokoja ambicijos, be to, yra įgyvendinama dešinės pakraipos ekonominė politika, bet nevykdomi Vyriausybės programos įgyvendinimo plane įtvirtinti įsipareigojimai.

Kaip tokie minimi iki šiol derinamas nacionalinis susitarimas dėl būtinų reformų šalies pažangai, neparengtas bendruomeninės veiklos stiprinimo modelis savivaldybėse, nepatobulinta savivaldybių biudžetų pajamų nustatymo metodika, ir panašiai.

„Sunku teigiamai vertinti ir nenuoseklią Vyriausybės poziciją pridėtinės vertės mokesčio lengvatos šilumai klausimu ar sutikti su planais mažinti mokesčių naštą didžiausias pajamas gaunantiems darbuotojams nustatant „Sodros“ įmokų viršutinę ribą. Dar prasčiau vertintini siūlymai atsisakyti papildomo neapmokestinamo pajamų dydžio dirbantiems vaikus auginantiems žmonėms, kurie – tiesiausias kelias į vidurinės klasės naikinimą“, – kritikos partneriams nepagailėjo dokumento autoriai.

Pasitraukę jausis geriau, nei likę

Rezoliucijoje teigiama, kad šioje koalicinėje daugumoje LSDP negalėjo tinkamai atstovauti savo rinkėjų interesams, nes koalicijos partnerė LVŽS pritarimo savo idėjoms ieškojo už koalicijos ribų.

„Todėl LSDP negali prisiimti atsakomybės už LVŽS vykdomą dešiniąją politiką ir daromus susitarimus su opozicinėmis jėgomis. Dabartinė situacija, kai de jure valdančioji koalicija yra vienos sudėties, o de facto sprendimai derinami ir priimami kitais formatais, neužtikrina politinio proceso aiškumo ir stabilumo“, – pažymima rezoliucijoje.

Čia teigiama, kad socialdemokratai palankiai vertina nesenus ministro pirmininko ir kitų LVŽS vadovų pasisakymus, jog jau artimiausią Seimo rudens sesiją jie pradės rūpintis, kaip mažinti socialinę atskirtį.

„Nors šie pareiškimai pasirodė tik tada, kai jau aiškėjo daugumos LSDP partijos skyrių valia dėl būtinybės iš esmės pertvarkyti santykius tarp dviejų politinių jėgų, besikeičianti LVŽS pozicija dėl svarbiausių valstybės prioritetų teikia vilties, kad mums pavyks išvystyti konstruktyvesnį dialogą dirbant opozicijoje“, – rašoma rezoliucijoje.

Socialdemokratai skelbia esantys pasirengę paremti tuos valdančiųjų sprendimus, kurie neprieštarauja „LSDP programai, kairiosioms vertybėms ir yra naudingi didžiajai daliai visuomenės“. Tai esą gali būti daroma padedant priimti konkrečius sprendimus arba sudarant išsamesnį susitarimą dėl paramos mažumos Vyriausybei.

I. Šiaulienė: klausimas yra atviras

Socialdemokratė Seimo vicepirmininkė Irena Šiaulienė DELFI teigė tarybos nutarimo projekto dar nemačiusi, nes yra išvykusi. Ji pažymėjo, kad toks sprendimas turėtų atsirasti po balsavimo taryboje.

„Kai sprendimas bus priimtas, tada galėsime konstatuoti“, – pabrėžė I. Šiaulienė.

DELFI primena, kad praėjusios savaitės pabaigoje Seimo Socialdemokratų frakcija parengė kitą dokumentą, pavadintą labai panašiai, kaip ketvirtadienį į viešumą patekusi rezoliucija – „Dėl tolesnio bendro darbo Lietuvai“.

Kaip pranešė LRT.lt, šiame dokumente, kurį pasirašė 13 iš 17 Seimo socialdemokratų, teigiama, kad koalicijos partneriai yra pasiryžę toliau dirbti kartu, „suprasdami stabilaus valdymo reikšmę Lietuvos žmonėms ir Lietuvos valstybei“.

Irena Šiaulienė

Paklausta apie šį dokumentą, I. Šiaulienė DELFI sakė, kad Seimo socialdemokratai „laikosi tos pačios pozicijos“.

„Taryba yra vienas iš partijos organų, kuris turi kompetenciją priimti sprendimą“, – aiškino ji.

Jei LSDP taryba priimtų partijos pirmininko siūlomą variantą, kad socialdemokratams reikia trauktis iš koalicijos? „Kol kas sunku atsakyti (kokia bus Seimo socialdemokratų frakcijos pozicija – DELFI). Ne sunku, bet šitas klausimas yra atviras, ir kol neįvyko tarybos posėdis, jokių pasvarstymų šia tema nebus“, – sakė I. Šiaulienė.

Kiti DELFI kalbinti Seimo socialdemokratai neoficialiai teigė, kad taryboje bus siekiama pakeisti nusiteikimą dėl pasitraukimo iš koalicijos. Kaip žinia, už tai, kad LSDP pereitų į opoziciją, pasisakė 44 iš 60-ties partijos skyrių.

„Bet gali ir apsiversti viskas. Bus balsavimas – gali būti pareikalauta, kad būtų balsuojama slaptai. Tada gali būti įvairių netikėtumų“, – sakė DELFI pašnekovas.

Kitas socialdemokratas tvirtino, kad net LSDP tarybai nubalsavus už pasitraukimą iš koalicijos, Seime esantys partijos nariai gali pasielgti „įvairiai“.

„Nėra vieningos pozicijos, kad pasakys, ir mes visi traukiamės. Variantų yra skirtingų“, – pažymėjo politikas.