Įrengę filmavimo kameras įtariamųjų kabinetuose STT pareigūnai užfiksavo, kaip pinigai keliauja į valstybės tarnautojų kišenes.

Skuodo rajono Mosėdžio seniūnas Augenijus Zabitis, Darbo biržos Mosėdžio klientų aptarnavimo centro vyresnioji specialistė Birutė Dargenienė ir Skuodo darbo biržos direktorė Irena Monika Urbonienė kaltinami fiktyvių viešųjų darbų organizavimu. Bylos duomenims, realiai vyko tik popierių pasirašymas, kad buvo atlikti viešieji darbai, už kuriuos gautus pinigus žmonės atiduodavo valstybės tarnautojams. Savivaldybė ir darbo birža pavedimu sumokėjo tiems, kurie nenorėjo dirbti ir pinigus atiduodavo Skuodo darbo biržos vadovei. Taip abi pusės likdavo patenkintos: tyrimo duomenimis, valdininkė gaudavo papildomų pajamų ir neišbraukdavo žmonių iš Darbo biržos sąrašų ilgesnį laiką.

Tiesa, dalį įtarimų pareigūnams sukėlusių pokalbių moterys teisino daržovių pirkimu. STT visus tris sekė ne vieną mėnesį. Daryti pokalbių ir vaizdo įrašai trečiadienį, rugsėjo 20-tą dieną, buvo paviešinti Klaipėdos apygardos teisme.

„Tu žinai, apie ką aš“

Keli B. Dargenienės ir I. M. Urbonienės įrašai, anot moterų, buvo visai ne apie kyšius. Frazes „tu žinai, apie ką aš“ ar „atvažiuos moteris“ paaiškino, kad jos tiesiog viena kitai padėjo įsigyti bulvių, burokų ir kopūstų.

„Gyvenu mieste, neturiu galimybės pati auginti daržovių, tai Birutė man padėjo“, – teisme aiškino I. M. Urbonienė. Ji teigė, kad kalbėdama tiesiog neįvardijo daržovių, nes jos jau buvo anksčiau aptarusios, ko reikia. Esą pokalbių metu tikrai nebuvo kalbama apie fiktyvius įdarbinimus.

Mosėdžio klientų aptarnavimo centro vyresnioji specialistė B. Dargenienė antrino, kad tikrai ilgą laiką negalėjo surinkti daržovių, todėl kone porą savaičių jos apie tai ir kalbėjosi telefonu.

„Pati turiu burokų, ieškojau bulvių“, – tikino moteris ir sakė, kad tiesiog viską surinkti pavyko ne iškart. Kodėl tai buvo aptariama taip paslaptingai? Moterys aiškino, kad ir taip abi suprato, apie ką kalba, tad telefonu tiesiog neįvardijo, kada ir kokios daržovės renkamos.

Parašas – 300 eurų

Moterys kalbėjo tik apie 300 eurų, kurie keliavo į jų rankas. Viename STT padarytų pokalbių įrašų B. Dargenienė telefonu I. M. Urbonienei pasakė gavusi pinigus ir sau pasilikusi 50 eurų. Tačiau, kaip teigia moterys, daugelyje pokalbių šnekėjusios apie visai kitokius, o ne fiktyvių įdarbinimų reikalus. Esą vienur buvusi skola, kitur kalbėjo net ne apie pinigus.

Teismui peržiūrint filmuotą medžiagą iš seniūno kabineto, A. Zabitis aiškino kiekvieną veiksmą – iš kur jam buvo atnešti pinigai vokelyje ir apie kokius pinigų paskirstymus jis kalbėjosi su darbuotoja.

„Ant lapelio buvo surašyti seniūnijos pinigai, sprendėme, ar galima pakeisti pinigų panaudos eilutes, nes kai kur jų trūko. Negalėjome pirkti saldainių ir fejerverkų iš seniūnijos pinigų, – apie užfiksuotus vaizdus kalbėjo seniūnas. – Tai yra ne tie pinigai, kuriuos davė už parašą.“

Kai iš vokelio darbuotoja padavė tris kupiūras po 20 eurų, A. Zabitis paaiškino, kad šie buvo skirti geriems darbams – žmonės suaukojo, kad būtų nukaldintas žemaitiškas užrašas „Mosėdis – akmenų sostinė“. Nukaldino, tačiau A. Zabitis teigė, kad po darbuotojos mirties rado aukojusių žmonių sąrašą ir pinigus visiems grąžino.

„Užrašas yra, stovi, bet suaukotus pinigus aš grąžinau. Radau sąrašą, kas aukojo. Jei neradau paties žmogaus, palikau pinigus jų artimiesiems“, – sakė seniūnu dirbęs vyras.

Vyras neslėpė, kad nuo pirmų dienų, kai tik pareigūnai pradėjo apklausas, jis prisipažino padėjęs I. M. Urbonienės atsiųstiems žmonėms. Bylos duomenimis, kartu dirbusi moteris puikiai žinojo, kas kada atvyks, kam reikia tik parašiuko ir kam turi perduoti pinigus. STT pradėjo tyrimą, seniūnijos darbuotoja nusižudė.

Prieš teismą stoję trys kaltinamieji jau nebedirba valstybės tarnyboje. Tiesa, STT pokalbių įrašai atskleidžia, kad I. M. Urbonienė visai nesiruošė išeiti iš darbo, net kai sulauks pensijos. Tačiau tai – ne pirma byla, kurioje minima I. M. Urbonienė. Moteris dar 2014 metais buvo nuteista už tai, kad padėjo įmonės „Verslo katedra“ direktorei Irenai Bakstienei apgaule įgyti didelės vertės svetimą turtą.

Tyrimą atlikusi STT praneša, kad pagal Skuodo rajono savivaldybės tarybos patvirtintą viešųjų darbų programą 2015 m. į viešuosius darbus buvo numatyta įtraukti daugiau kaip 700 darbo ieškančių Skuodo rajono savivaldybės gyventojų, o jų darbo užmokesčiui planuota panaudoti 259 355 eurus, skirtus savivaldybei iš valstybės biudžeto valstybinėms (perduotoms savivaldybėms) funkcijoms atlikti, ir 356 152 eurus, skirtus Klaipėdos teritorinės darbo biržos iš Užimtumo fondo.