„Valstiečių“ koalicijos partneriai socialdemokratai į EPK kreipėsi dėl V.Pranckiečio pasisakymo rajono valdžiai, įvertinę jį kaip spaudimą. Seimo pirmininkas pripažino paklausęs Marijampolės vadovų, kaip šie įsivaizduoja Vyriausybės paramą rajono projektams, kai skyrius pasiūlė LSDP trauktis iš valdančiosios koalicijos.

Socialdemokratų frakcijos prašymą pradėti tyrimą dėl V.Pranckiečio žodžių EPK atmetė penkiais balsais prieš tris, kartu V.Pranckiečiui rekomendavo „pamatuotai reikšti mintis“. Už tai, kad tyrimas nebūtų pradėtas, balsavo komisijos nariai „valstiečiai“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovė, komisijos pirmininkė Rita Tamašunienė.

„Neatliksime jokio tyrimo, nes nėra stenogramos. Ką pirmininkas kalbėjo asmeniškai su mere, mes galėsime padaryti išvadas tik iš radijo laidos įrašo. Aš manau, kad nėra pagrindo jokiems tyrimams, galima rekomenduoti (korektiškiau kalbėti)“, – nepradėti tyrimo kolegas ragino „valstietis“ Virginijus Sinkevičius.

Opozicinių konservatorių atstovas Antanas Matulas tvirtino, kad pagrindas tyrimui yra, nes vietos socialdemokratų sprendimas „atvirai susiejamas su parama savivaldybės vykdomiems projektams“.

Etikos komisijai V.Pranckietį apskundę socialdemokratai nurodė, kad rugsėjo pradžioje Marijampolėje viešėjęs V.Pranckietis kalbėdamas su laikinąja Marijampolės mere socialdemokrate Irena Lunskiene vietos skyriaus sprendimą trauktis iš koalicijos susiejo su Vyriausybės parama savivaldybės projektams.

Pats V.Pranckietis pripažino savivaldybės vadovų paklausęs, kaip miestas gali tikėtis paramos iš Vyriausybės, jeigu Marijampolės socialdemokratai balsavo už pasitraukimą iš valdančiosios daugumos.

„Tai sakiau – kaip jūs ruošiatės bendradarbiauti ateityje, kaip jūs tikitės Vyriausybės palaikymo savo planuose, jei jūs norite išeiti iš tos koalicijos?“ – interviu Žinių radijui praėjusią savaitę sakė V.Pranckietis.

„Aš klausiau, kaip jie gali galvoti apie labai aktyvią paramą jų projektams iš Vyriausybės, kada Vyriausybė turi taip pat nusistatyti prioritetus?“ – pridūrė jis.

Socialdemokratų partijos skyriai nuo vasaros balsuoja, ar reikėtų trauktis iš koalicijos. Marijampolės skyrius dėl to pasisakė liepą ir buvo vienas pirmųjų.

Šiuo metu už pasitraukimą iš valdančiosios koalicijos yra balsavę dauguma iš 60-ies socialdemokratų skyrių. Trauktis iš koalicijos siūlo 40 skyrių, persiderėti dėl koalicijos sutarties – šeši skyriai, likti koalicijoje – septyni skyriai.