DELFI primena, kad latvis vieną praėjusių metų balandžio pradžios naktį buvo pradėtas sekti Kauno apskrityje ties Kėdainiais. Imitavus eismo įvykį jo vairuojama įmonei priklausiusi transporto priemonė – 2015 m. pagamintas „Volkswagen Passat“ automobilis – buvo sustabdyta iki Kauno likus vos keliems kilometrams.

Nors vyras bandė skambinti policijai, toje vietoje telefono ryšio nebuvo. Iš kito automobilio išlipęs romų tautybės jaunuolis du kartus bandė užmegzti pokalbį, kol galiausiai jo veiksmai pasikeitė. Kartu su bendru grasindami ginklais jie išmetė iš automobilio verslininką ir greta sėdėjusį jo kolegą, o patį „Volkswagen Passat“ pavogė.

Antradienį paaiškėjo, kad Vilniaus apygardos teismas prašo pratęsti suėmimą trims įtariamiesiems plungiškės Ievos Strazdauskaitės nužudymo byloje – Karoliui, Leonui ir Mantui Bieliauskams. Vienas asmuo jau paleistas į laisvę.

Prie šios bylos tyrimo prijungtas ir tyrimas dėl Latvijos piliečio ir jo kolegos apiplėšimo, brangaus automobilio pagrobimo. Daliai įtariamųjų I. Strazdauskaitės byloje pateikti įtarimai ir dėl šio plėšimo.

Apklausoje dalyvavo tik kartą: parodė ir įtariamųjų nuotraukas

„Mes buvome Lietuvoje ir kalbėjome su žmogumi, kuris įtrauktas į tyrimą. Situacija yra tokia, kad tyrėjai dabar iš naujo nagrinėja mūsų atvejį, nes iki šių metų kovo mūsų byla buvo nutraukta“, – DELFI pasakojo nukentėjęs latvis.

Tiesa, generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė yra sakiusi, kad ikiteisminis tyrimas dėl šio atvejo buvo ne nutrauktas, o sustabdytas konstatavus, kad iki 2016 m. spalio jame buvo atlikti visi įmanomi proceso veiksmai ir išnaudotos visos galimybes nustatyti šią nusikalstamą veiką padariusius asmenis.

„Lietuvoje mes lankėmės tik vieną kartą, Vilniuje. Nors mūsų tyrimas vyko Kaune, visa ši byla šiuo metu tiriama sostinėje. Nežinau, kaip toli tyrimas pažengęs. Tąkart mums su kolega buvo užduoti klausimai, parodytos sulaikytųjų nuotraukos ir tai viskas. Daugiau nesulaukėme jokių kvietimų, jokių skambučių, nieko“, – kalbėjo latvis.

Paklaustas, kiek nuotraukų jam buvo parodyta, vyras teužsiminė, kad jų buvo daugiau nei 3.

Juodojoje Latvijos rinkoje – naujų automobilių iš Lietuvos detalės?

Pašnekovas tikino, kad pareigūnai jam liepė nesijaudinti. Esą jie dirba kruopščiai ir atsakingai, o Lietuvos keliuose – saugu.

„Tačiau, tiesą pasakius, Latvijoje mes girdime, kad pavojai nesibaigė. Žinome, kad visi šie dalykai toliau tęsiasi, nes tęsiasi veikla, kuri yra susijusi su tokių automobilių realizavimu juodojoje rinkoje. Žmonės čia kalba, kad tu gali nusipirkti naujų automobilių dalių juodojoje rinkoje, kad jos mus pasiekia iš Lietuvos. Tai įrodo, kad niekas nepasikeitė“, – įsitikinęs latvis.

Pasak jo, kartu tai reiškia, kad Lietuvos pareigūnai suėmė tik tuos asmenis, kurie yra susiję konkrečiai su I. Strazdauskaitės byla, tačiau gaujų nesustabdė.

„Verslas sukasi, niekas nesibaigė, tai tęsiasi“, – susijaudinęs kartojo jis.

Mano, kad pareigūnai apie šią schemą žino

Vyras sakė beveik nedvejojantis tuo, kad naujų automobilių iš Lietuvos detalės realizuojamos ne tik Latvijoje, bet ir kitose postsovietinėse šalyse.

„Greičiausiai tose Europos šalyse, aš sakyčiau, kurios nėra tokios turtingos. Jei tu bandysi parduoti automobilį, nepavyks, jo ieškoma, tačiau padalinus jį dalimis, gali jas realizuoti ir Latvijoje, ir Estijoje, ir toje pačioje Lietuvoje. Esu tikras, kad pareigūnai apie šią schemą žino. Jei žino paprasti, vietiniai žmonės, jie apie tai kalba, vadinasi, informacija neslepiama“, – svarstė jis.

Pasak latvio, apie tai tarpusavyje kalbasi ir draudimo bendrovių darbuotojai. Esą jie tvirtina, kad tokios situacijos, kai Lietuvoje dingsta nauji automobiliai, registruoti užsienyje, nėra vienetinės.

„Nežinau, kur šiuo metu yra iš mūsų pavogtas automobilis. Mes pasirašėme dokumentus, kad jei jis ir atsiras, atsisakome visų teisių, jis atitenka draudimo kompanijai, kadangi gavome išmokas“, – paklaustas, gal jau pavyko sužinoti apie pavogto automobilio likimą, dėstė pašnekovas.

Su I. Strazdauskaitės šeima nebendravo

Pasidomėjus, galbūt teko bendrauti ne tik su pareigūnais, bet ir su I. Strazdauskaitės artimaisiais, latvis tikino, kad šie su juo nesusisiekė.

„Jei susitikimas su manimi kažkuo tiems žmonėms padėtų, taip, verta, bet jei tai būtų tik diskusija, po kurios niekas nepasikeistų, manau, to net nereikia“, – savo požiūriu dalijosi vyras.

Tačiau latviui keista, kad suimti buvo tik 3 įtariamieji – vyras mano, kad kaltųjų – daug daugiau. Pašnekovas primena, kad jį užpuolusią kompaniją sudarė 4-5 asmenys.

„Po to, kai apie tai papasakojau viešai, kai policija atnaujino tyrimą, nepastebėjau jokių signalų, kad man grėstų pavojus. Tačiau keista, kad iki šiol neturiu jokios informacijos, kas nutiko tiems žmonėms, kurie mane tą kartą užpuolė, kur jie yra. Manau, į tai buvo įtraukti ir pareigūnai, kurie tą naktį su manimi kalbėjo. Jei visi jie ten pat iki šiol tebedirba, man – labai keista“, – sakė vyras.

Girdėjo ne vieną ir ne dvi panašias istorijas

Latvis įsitikinęs, kad visa ši istorija neturi panirti į užmarštį.

„Situacija, kurioje atsidūriau, keista, tačiau labiausiai sunerimęs jaučiuosi dėl priešpriešos, kai pareigūnai sako, kad Lietuvoje viskas – gerai, pavojų nėra, gali vairuoti ramiai ir saugiai, o kalban su pažįstamais išgirsti daugybę istorijų, kas vyksta Lietuvoje. Tai yra blogai. Labai blogai. Lietuvoje žmonės galbūt apie tai nekalba atvirai, bet Latvijoje tu gali girdėti ne vieną ar dvi labai panašias istorijas“, – kalbėjo pašnekovas.

Pasak jo, situacija šalies keliuose garbės nedaro ne tik Lietuvai, bet ir visoms Baltijos šalims, todėl tai nusipelnė daugiau dėmesio.

Nužudymu įtariami 3 asmenys

Teisėsauga teigia, kad I.Strazdauskaitė nužudyta kovo 5-ąją, siekiant pagrobti jos automobilį. Merginos kūnas rastas užkastas Kėdainių rajone. Pareigūnai jį aptiko po kelių dienų, sulaikiusi įtariamuosius. Manoma, kad įtariamiesiems mintis nužudyti I. Strazdauskaitę kilo spontaniškai,

I. Strazdauskaitė anksčiau nebuvo žinoma policijai, ji ir jos artimieji nefigūravo jokiuose ikiteisminiuose tyrimuose. Policija neturi informacijos, kad mergina ar jos draugas būtų sulaukę grasinimų.