Plynėje prie Seimo rūmų įrengta nedengta automobilių stovėjimo aikštelė, skirta parlamento kanceliarijos tarnautojams ir aptarnaujančiam personalui, masina šalia esančiuose biuruose dirbančius vilniečius. Problema viena: patekti į šią aikštelę, saugomą užkardų, galima tik su magnetine kortele, o ji suteikiama ne bet kam.

„Labai tikėtina, kad Lietuvos Seime egzistuoja slapta rinka magnetinių kortelių – leidimų automobilių parkavimui Seimo aikštelėse – nuomai ar net pirkimui/pardavimui“, – DELFI teigė su šia situacija susidūręs asmuo (pavardė redakcijai žinoma).

Pašnekovo teigimu, Seimo kanceliarijos darbuotojams skirta aikštelė aptverta, ties įvažiavimu įrengtas užkardas, pakylantis tik panaudojus elektroninį leidimą – magnetinę kortelę. Leidimai išduodami pasirašytinai, asmeniškai ir konkrečiam automobiliui, gavėjai yra supažindinami su atsakomybe už apraše nurodytų taisyklių pažeidimą.

„Tačiau šioje aikštelėje vis dažniau pastebimi gretimų ofisų bei biurų, įsikūrusių verslo centre „Vilniaus vartai“, darbuotojai, parkuojantys savo automobilius“, – nurodė jis.

Seimo kanclerė Daiva Raudonienė DELFI teigė, kad dėl šios problemos į ją asmeniškai niekas nesikreipė. „Galite mano pavaduotojo Antano Dimaičio paklausti, nes jis aikštelių tvarką prižiūri, ir leidimus jų skyrius išdavinėja“, – sakė kanclerė.

Vicekanclerio A. Dimaičio klausimas nenustebino. „ Na, taip. „Suprantu“ šituos žmones (skundo autorius – DELFI), – ironizavo jis. – Tai vyksta, nes kai kur bandoma įvesti tvarką, o kai kam, matyt, nepatinka“.

Tvarka – griežta, bet nekonkreti

Praėjusiais metais priimtame Seimo valdybos nutarime numatoma, kad įvažiuoti į automobilių aikšteles, esančias prie Seimo rūmų, leidžiama pagal iš anksto sudarytą bei Seimo kanclerio patvirtintą transporto priemonių sąrašą, taip pat Seimo kanceliarijos teisėtai valdomomis transporto priemonėmis, Vadovybės apsaugos departamento tarnybiniu transportu bei kitu transportu asmenims, turintiems per elektroninę leidimų užsakymo sistemą Seimo kanclerio bei Seimo kanceliarijos Verslo administravimo departamento direktoriaus užsakytus vienkartinius leidimus.

Seimo kanclerio patvirtintame priemonių, skirtų įvažiuoti į automobilių stovėjimo vietas, esančias prie parlamento rūmų, naudojimo tvarkos apraše nurodoma, kad leidimai suteikiami tik Seimo kanceliarijos valstybės tarnautojams ir darbuotojams, dirbantiems pagal darbo sutartis, Seimo politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojams jų tarnybos ar darbo santykių laikotarpiu, Nepriklausomybės Akto signatarams bei juridiniams asmenims, vykdantiems teisės aktų nustatytas funkcijas ar teikiantiems nustatytas paslaugas.

Automibilių stovėjimo aikštelė prie Seimo

Tačiau šios taisyklės turi išimčių. Kaip DELFI nurodė Seimo Ryšių su visuomene skyriaus vedėjas Artūras Zeleniakas, automobiliai stovėjimo vietose prie Seimo rūmų statomi laikantis nustatytos tvarkos.

„Apraše yra numatyta suteikti teisę parkuoti automobilį ir apraše nenumatytais atvejais. Kiekvieną tokį atvejį Seimo kanceliarijos atsakingi darbuotojai nagrinėja įvertindami motyvus ir atsižvelgdami į galimybes“, – teigiama raštiškame atsakyme.

Kam konkrečiai padarytos išimtys, Ryšių su visuomene skyriaus vedėjas informacijos nepateikė. Jis tik nurodė, kad šiuo metu yra išduota 470 leidimų.

Kortelių keliai sunkiai atsekami

Už magnetinių kortelių išdavimą ir jų naudojimo priežiūrą atsakingas Seimo kanceliarijos Veiklos administravimo departamento Paslaugų ir materialinio aprūpinimo skyriaus vedėjas Alvydas Milkevičius DELFI patvirtino, kad parlamento kanceliarijos tarnautojams skirtoje aikštelėje gali būti paliekami ir pašalinių asmenų automobiliai.

„Pavyzdžiui, darbuotojas pasiima magnetinę kortelę, o ja naudojasi koks nors giminaitis. O kitokio atvejo aš nežinau“, – aiškino jis.

Pasak A. Milkevičiaus, su Seimo kanceliarijos leidimu magnetinių kortelių į šią aikštelę yra išduota ir Aukščiausiojo teismo darbuotojams. „Perdavimo aktą pasirašome ne tik su Seimo kanceliarija, bet ir su kitomis institucijomis. Pavyzdžiui, Lietuvos radiju ir televizija (LRT) – yra keletas kortelių, ministerijomis. Daugiau dabar neatsimenu“, – kalbėjo jis.

Pasiteiravus, kiek tokių leidimų išduota „Vilniaus vartų“ darbuotojams, A. Milkevičius teigė: „Nė vienos. Aš asmeniškai nė vienos nesu išdavęs. Ir mano kolegos“.

A. Dimaitis taip pat tvirtino, kad aplinkinių biurų darbuotojams magnetinės kortelės nesuteikiamos.

„Taip, yra ministerijos, kurios pas mus atvažiuoja, turime jų prašymus, jiems duodame korteles. Taip pat turi „Valstybės žiniose“, Vyriausioje rinkimų komisijoje dirbantys žmonės, Vadovybės apsaugos departamentas, taip pat Seimo patalpų nuomininkai pagal nustatytą tvarką. Suteikiame ribotą skaičių, po 5-6 korteles. Tai aš negaliu garantuoti, kad jie savo kortelių neatidavė savo draugams ar artimiesiems. Kortelės yra gaunamos pagal prašymus, ir jos išduodamos pas A. Milkevičių. Aš prie tų kortelių neprieinu, net nežinau, kiek jų yra“, – aiškino vicekancleris.

Jo teigimu, kortelės išduodamos už pinigus – per visą dokumento galiojimą suteikiama galimybė nemokamai statyti automobilį kainuoja apie 11 eurų.

Seimo apylinkės Vilniaus savivaldybės yra įtrauktos į vieną iš brangiausiai už automobilių statymą apmokestintą Geltonąją zoną – norint čia palikti savo mašiną, reikės mokėti po 10 eurocentų už 10 minučių. Tiesa, prie pat Seimo kanceliarijos darbuotojams skirtos aikštelės yra ir miesto valdoma nemokama automobilių statymo zona, tačiau laisvą vietą joje galima rasti tik ankstyvą rytą ar vėlyvą popietę.
Antanas Dimaitis

Nusistebėjus, kad institucijų, įgyjančių teisę gauti Seimo parkavimosi korteles, atstovams labai pasisekė, nes kitaip už automobilių stovėjimą tektų brangiai mokėti, A. Dimaitis tai neigė.

„Ne, kadangi jie yra mūsų nuomininkai ir sumoka nuomos mokestį. Tai yra tik tie, kurie nuomojasi plotą Seimo patalpose – tai yra, ne tik pačiame Seime, bet ir, pavyzdžiui, viešbutyje. Yra tokia Transporto investicijų direkcija, jos darbuotojai, man atrodo, prie savo darbovietės turi tris vietas, o aikštelėje gal penkias. Visi kiti stato arba mokamai, arba šalia įrengtoje miestui priklausančioje neapmokestintoje aikštelėje, Pas save mes įleidžiame tik ribotą skaičių, nes negalime tiek leisti, kiek yra norinčių“, – kalbėjo Seimo vicekancleris.

Įžvelgė pasipriešinimą tvarkai

Pasak A. Dimaičio, sukontroliuoti, kas palieka automobilius Seimo kanceliarijos darbuotojams skirtoje aikštelėje, yra sudėtinga.

„Tie patys kanceliarijos darbuotojai galbūt pasiima leidimą savo vardu, o perleidžia artimiesiems ar dar kažkam. Mes juk nežinome, ar tas žmogus pats važinėja automobiliu. Atėjo, prašymą parašė, gavo kortelę, bet šiuo metu ją drąsiai gali perleisti savo draugams, artimiesiems ar dar nežinia kam. To sukontroliuoti negalime. Bus sukontroliuota tada, kai pastatysime kameras ir registruosime numerius, kas įvažiuoja. Kai jas pastatysime, tai gal visa šita nesąmonė baigsis“, – kalbėjo jis.

Seimo vicekancleris svarstė, kad skundai dėl pašalinių asmenų Seimo aikštelėje gali būti susiję su planuojamomis pertvarkomis.

„Kadangi bandome sutvarkyti kai kuriuos dalykus, neįleidžiame visų, kurie nori važiuoti, bandome viską sudėlioti į vietas, pastatyti kameras, tai gal kai kuriems žmonėms nelabai patinka, kad negali daryti ko nori ir kaip nori. Bet mes su kanclere vis tiek padarysime tvarką šituose reikaluose, nes buvo tokia netvarka, kad dieve padėk“, – tvirtino A. Dimaitis.