„Šiandien galimybės prisijungti prie koalicijos nematau. Tam yra ne viena priežastis – ir dėl vertybinių skirtumų tarp frakcijų, ir, turbūt, čia reikėtų platesnio aptarimo partijoje, kur nemanau, kad šiandien būtų pritarimas sudaryti koaliciją su valstiečių-žaliųjų frakcija“, - sakė G. Landsbergis, kurio nuomone „socialdemokratų frakcija padarys bet ką, kad jie liktų koalicijoje“.

Konservatorių lyderį suneramino rudens sesijos perspektyva. Pasak jo, planuojama Seimui teikti apie 400 naujų įstatymų projektų, kurių kiekvienam bus galima teikti pataisas. Tuo tarpu opozicija, pasak jo, nemato efektyvios valdančiosios daugumos.

„Mano vienas tokių klausimų, kaip tai atrodys, ar mes nesame pasileidę rogutėmis nuo kalno be stabdžių ir apačioje laukiantys medžiai gali mus pasitikti ne tik sulaužytomis kojomis, bet ir kur kas blogesniais dalykais“, - sakė G. Landsbergis.

Konservatorių lyderis neatmeta galimybės, kad jo vadovaujamos partijos nariai Seime galėtų ateityje remti kai kurias valstiečių iniciatyvas, kaip tai jau buvo urėdijų reformos atveju.

„Mes turėjome sėkmingą patirtį bendradarbiavimo besibaigiant pavasario sesijai, kai susitarimas tarp Tėvynės sąjungos ir valstiečių leido pasiekti keletą esminių susitarimų – vienas iš jų yra Miškų įstatymas, kuris sujungia urėdijas, ir, tiesą sakant, leido mums toliau tęsti kelionę Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos link, ir kitas dalykas – susitarimas atrasti būdą, kaip nekelti šildymo kainų nuo šio rudens Lietuvos daugiabučiuose gyvenantiems žmonėms. Tuomet mes su premjeru turėjome diskusiją, kad ateityje neatmetame galimybės panašių susitarimų, kurie kiekvienu konkrečiu atveju galėtų būti aptariami“, - sakė G. Landsbergis.

Tarp darbų, kurių, jo žodžiais tariant, būtinai reikia Lietuvai yra mokesčių reforma, tačiau, pasak jo, konservatoriai ją šiuo metu mato visiškai kitaip nei yra pateikusi Finansų ministerija.

„Mes matytume ją kitokią, bet jeigu diskusija prasidėtų Seime, apie nuoseklią, išsamią mokesčių reformą, mes joje esame pasirengę dalyvauti“, - sakė G. Landsbergis.

Jo asmenine nuomone, švietimo klausimų negalima palikti memorandumų ir gerų norų išraiška. „Šiandien Lietuvai reikia labai aiškaus plano, ką mes darysime toliau. Aukštajame moksle buvo žengti pirmieji žingsniai, mes labai laukiame, kas bus daroma toliau. Tačiau, mano nuomone, vidurinis mokslas, mokytojų atlyginimai, visa struktūra, ji verkiant laukia politikų dėmesio“, - kalbėjo G. Landsbergis.

Nemato prasmės kalbėti apie kitą koaliciją

Pasak Vyriausybės vadovo, per susitikimą buvo aptarti būsimi darbai, tačiau apie koalicijos sudarymo galimybę nekalbėta.

„Kalbėjome apie darbus ir temas, kurių laukiame rudens sesijoje. Nekalbėjome apie koalicijas, Vyriausybės stabilumą ar nestabilumą, ar dramatiškus pokyčius mūsų šalyje“, - sakė S. Skvernelis po susitikimo su G. Landsbergiu.

Klausimas apie galimos paramos reikalingumą, pasak premjero, yra ankstyvas, nes dar galioja koalicijos sutartis su socialdemokratais.

Prielaidų pirmalaikiams rinkimams Vyriausybės vadovas nemato. „Šiandien yra veikianti koalicija ir kalbėti apie naują koaliciją apskritai prasmės nėra, nes yra veikianti. Jeigu nebebus koalicijos, tada, turbūt, prasidės visai kitas etapas, ir būtų visiškai kitos kalbos, kaip padaryti, kad valstybėje veiktų stabili Vyriausybė ir Seime būtų priiminėjami sprendimai“, - sakė S. Skvernelis.

Susitikimas su G. Landsbergiu įvyko prieš prasidedant naujam politiniam sezonui, kuriame turėtų spręstis valdančiosios koalicijos ateitis. Premjeras žada susitikti ir su kitų parlamentinių partijų vadovais. Ketvirtadienį Seime vyksta valstiečių-žaliųjų frakcijos susitikimas.

Socialdemokratų vadovybė partijos skyrių pozicijų dėl tolesnio darbo su valstiečiais-žaliaisiais laukia iki rugsėjo 20 dienos, po to žada šį klausimą svarstyti partijos taryboje.