Savo pirmuosius kartus čia mergina filmuoja ir vaizdo įrašais dalijasi internete. Vaizdeliai, kaip ji ragauja lietuvišką maistą, grybauja, lankosi Nidoje ir mokosi kalbėti lietuviškai, sulaukia tūkstančių peržiūrų.

Tiesa, pati Rofa Kačinskienė juokiasi tokio gyvenimo vingio niekada neplanavusi.

Mylimąjį sutiko Filipinuose

„Prieš kelis metus gyvenau įprastą gyvenimą Filipinuose. Baigiau informacinių technologijų studijas universitete, dirbau ir tikrai nesvajojau apie užsienietį vyrą. Tačiau 2015 m. sausį sutikau Audrių“, – paklausta, kaip atsidūrė Lietuvoje, DELFI pradėjo pasakoti mergina.

Susipažino jie iš tiesų netradiciškai. Filipinuose tuomet viešėjęs lietuvis Rofą pirmą kartą išvydo jau taksi automobilyje. Tąkart su draugu jie, visų pirma, užkalbino sužavėjusios merginos seserį, kuri sutiko vaikinams padiktuoti savo telefono numerį.

Nors iš pradžių pora buvo nusprendusi gyventi Filipinuose – R. Kačinskienė dirbo dviejuose darbuose, nuotoliniu būdu uždarbiauti pradėjo ir Audrius, čia jie susižadėjo ir susituokė, galiausiai abu nutarė laimės ieškoti Lietuvoje.

„Mes susituokėme 2016 m. kovą ir nusprendėme persikelti į Lietuvą – štai kaip čia atsidūriau“, – šyptelėjo mergina.

Įsikūrė Kaune

Filipinietė neslepia, kad priprasti svečioje šalyje nebuvo lengva. Nors labai padėjo vyro šeima, draugai, stebino ir tebestebina ją dar daug dalykų.

„Pernai pirmą kartą pamačiau sniegą – tai buvo nuostabu! Nors norėčiau, kad vasaros būtų ilgesnės, žavi galimybė stebėti skirtingus sezonus. Kai pirmą kartą atvykau į Lietuvą, mane taip pat apstulbino šalies gamta, visa aplinka. Kiekviena vieta – unikali. Vilniuje mane pribloškė architektūra – atrodo, kad būtum kitoje šalyje, Nidoje kvapą atėmė gamtos grožis“, – pasakojo ji.

Dabar R. Kačinskienė su vyru gyvena Kaune.

„Man šis miestas patinka, nes jis nėra perpildytas, bet kartu jame gausu įvairių pramogų, restoranų ir panašiai. Jei atvirai, iš pradžių čia nesijaučiau labai jaukiai, nes Kaune nėra tiek užsieniečių kaip, pavyzdžiui, Vilniuje, bet vėliau sutikau kelis filipiniečius – tai privertė mane pasijusti geriau, o galiausiai, po metų, visiškai pripratau ir vadinu Kauną namais“, – užtikrino mergina.

R. Kačinskienė

Svarbiausias tikslas – išmokti kalbėti lietuviškai

Šiuo metu R. Kačinskienė intensyviai mokosi lietuvių kalbos – būtent dėl to ji pradėjo kurti ir filmukus apie savo gyvenimą, kuriuose neretai prabyla lietuviškai.

„Lietuvoje labai sunku įsidarbinti, jei nemoki kalbos, todėl šiuo metu mano tikslas – kuo labiau ištobulinti savo lietuvių kalbą. Praėjusį semestrą lietuvių kalbos mokiausi Vytauto Didžiojo universitete (VDU), tuo metu ir pradėjau kurti filmukus – turėjau daug laisvo laiko, be to, tai puiki galimybė mokytis“, – pripažino mergina.

Paklausta, kaip į tokią jos iniciatyvą lietuviai reaguoja, R. Kačinskienė tikino iš žiūrovų sulaukianti daugybės žinučių, kuriose jie išreiškia ir palaikymą, ir susižavėjimą.

„Niekada nemaniau, kad kasdien sulauksiu šimtų pozityvių komentarų ir tiek daug džiuginančių žinučių socialiniuose tinkluose“, – džiūgavo mergina.

R. Kačinskienė

Vaizdo įrašus seka tūkstančiai

Nors pirmasis įrašas jos „Youtube“ platformoje atsirado vos prieš 7 mėnesius, R. Kačinskienei jau pavyko suburti 8 tūkst. sekėjų minią o, pavyzdžiui, vaizdo įrašą, kuriame ji rodo, kaip visą dieną bando kalbėti tik lietuviškai, jau peržiūrėjo 82 tūkst. žmonių.

„Keli žmonės mane jau atpažino gatvėje. Be to, vis sulaukiu ir žinučių, kad mane kažkur matė, bet neišdrįso prieiti. Nebijokite, aš nesikandžioju“, – juokėsi mergina.

Nors iš pradžių vaizdo įrašuose ji kalbėjo angliškai, didžioji dalis šiuos filmukus peržiūrinčių, kuo stebisi pati R. Kačinskienė, lietuviai.

Lietuviai dėmesio vengia

„Lietuviai ir filipiniečiai – labai skirtingi. Filipinuose žmonės yra labai atviri ir atsipalaidavę. Pavyzdžiui, mums įprasta garsiai uždainuoti gatvėje, būti triukšmingiems. Kai filipiniečiai gatvėje pamato užsienietį, jie nebijo parodyti savo nuostabos, o lietuviai dažniau tik nedrąsiai pakelia akis ir tikisi, kad jų įdėmesnis žvilgsnis nebus pastebėtas“, – lygino R. Kačinskienė.

Tiesa, filipinietė tikino kol kas su neigiamomis lietuvių reakcijomis nesusidūrusi.

„Kreivų žvilgsnių sulaukiau, bet niekas su manimi nesielgia grubiai ar įkyriai“, – užtikrino mergina.

Beje, užkalbinti tautiečių ji nevengia ir pati. Pavyzdžiui, visai neseniai lietuvių „Megos“ prekybos centre ji klausinėjo, ką jie žino apie Filipinus.

„Visi užkalbinti žinojo, kad tokia šalis egzistuoja, tačiau kažko konkrečiau papasakoti negalėjo. Manau, tik retas apie šią šalį žino daugiau. Tačiau filmukai „Youtube“ man padėjo susipažinti su keliomis filipinietėmis, kurios taip pat yra susituokusios su lietuviais. Taigi gal ilgainiui apie filipiniečius žinosite daugiau“, – lūkesčiais dalijosi pašnekovė.

R. Kačinskienė

Liko sužavėta kultūros ir tradicijų

Savo ruožtu ji pati stengiasi kuo labiau susipažinti su lietuviškomis tradicijomis. Mergina dažnai lankosi lietuviškose šventėse, kultūriniuose renginiuose, ragauja lietuvišką maistą – nuo kebabų iki cepelinų ar rūgštynių sriubos.

„Aš esu sužavėta, kad lietuviai iš tiesų laikosi savų tradicijų ir kultūros. Kelis kartus per metus vyksta įvairios mugės, pavyzdžiui, „Kaziuko mugė“, „Rudens mugė“, lankiausi ir „Hanza dienose“ –man tai labai patinka. Žmonės pristato turimus amatus, tradicijas, parduoda skirtingų rūšių maistą, dėvi tautinius drabužius – tai sukuria iš tiesų unikalią atmosferą.

Man patinka ir lietuviškas maistas – beveik viskas, ką bandžiau, buvo skanu. Mėgstamiausi patiekalai – rūgštynių sriuba ir čeburekai. Tiesa, labai pasiilgstu ryžių – esame įpratę juos valgyti kelis kartus per dieną. Tiesą pasakius, filipinietiškas maistas yra tai, ko būdama Lietuvoje pasiilgstu labiausiai“, – pripažino pašnekovė.

Planuose – gyvenimas Lietuvoje

Pasidomėjus, ar nėra sunku gyventi su kitataučiu, R. Kačinskienė sutiko, kad tai santuokai suteikia papildomų spalvų.

„Užtrunka, kol pradedi pažinti vienas kito tradicijas ir įpročius, tačiau kasdien – vis lengviau ir lengviau. Sudėtinga ir tai, kad bet kuriuo atveju bent vienas mūsų turi palikti savo gimtąją šalį ir persikelti į užsienį. Labai dažnai pasiilgstu namų, kuriuos aplankyti nėra taip lengva“, – pripažino pašnekovė.

Tiesa, paklausta apie tolesnius planus, R. Kačinskienė tikino, kad dabar stengiasi gyventi šia diena ir toli į ateitį neplanuoti

„Mano pagrindiniai siekiai – išmokti kalbėti lietuviškai ir auginti savo „Youtube“ kanalą. Planuoju aplankyti daugiau Lietuvos miestų, toliau pažindintis su kultūra, ragauti vietinį maistą ir dalintis savo patirtimi vloguose“, – tikino pašnekovė.