Kaip skelbiama „Holokausto atlase“, šioje vietoje nužudyti ne tik Riešės, bet, matyt, ir šiaurinių Vilniaus apskrities valsčių (Maišiagalos, Paberžės ir kt.) žydai. Žudynės įvykdytos 1941 m. rugsėjo 24 d. netoli Naujanerių kaimo, nuo Riešės nutolusio apie 7 km.

Naujaneriuose žydus šaudė lietuviai – iš Vilniaus atvažiavęs Ypatingasis būrys, jam padėjo vietiniai policininkai ir baltaraiščiai. Iš viso buvo nužudyti 1767 žydai: 512 vyrų, 744 moterys ir 511 vaikų.

Už Balsių, važiuojant Europos parko link, esančią žydų žudynių vietą šiandien surasti nelengva. Nors vienas Jungtinės Karalystės fondas prieš keletą metų pastatė nuorodas, jos gelbsti ne visada: reikia žinoti, kur tiksliai miške pasukti.

33 m. šalia tragedijos vietos gyvenančiai Reginai ne kartą tekę rodyti žudynių vietą.

Regina
„Kol mama buvo gyva, apie tai daug pasakojo. Surinkdavo vaikus ir pasakodavo, kaip viskas vyko. Buvo didžiulė duobė, vedė lietuviai, rusai, vokiečiai, lenkai, jie šaudė žydus ir mėtė į duobę. Iš pradžių šaudė, paskui metė į duobę, kai kuriuos mėtė gyvus, tarp jų vaikus“, – DELFI kalbėjo Naujanerių gyventoja.

Reginos aiškinimu, dabar čia niekas neatvažiuoja – nežinančiam rasti sudėtinga.

Pašnekovė prisimena, kad eidama į žudynių vietą, mama labai verkdavo. „Mano tėveliai buvo labai gailestingi, jie mėgo žydus, mama sakydavo, koks skirtumas, ar žydas, ar lenkas, žmogus yra žmogus“, – kalbėjo moteris. Jos mamos pasakojimu, žydai buvę labai geri žmonės.

R. Vanagaitė: jie čia guli keturiais penkiais sluoksniais

Praėjusiais metais pradėtos pilietinės iniciatyvos „Čia guli mūsiškiai“ iniciatorė Rūta Vanagaitė apie šią vietą sužinojo iš „Holokausto atlaso“, tačiau surado tik apklaususi vietinius bei paklaidžiojusi po mišką.

„20 kilometrų spinduliu aplink Vilnių yra 12 žudynių vietų, manau, kasmet žmones reikia pakviesti vis į kitą vietą. Mūsų sąmonėje yra tik Paneriai, tokia valdiška pagerbimo vieta, kur metai iš metų pagal numatytą scenarijų atvažiuojama, tačiau yra šitiek vietų, kur guli tūkstančiai žmonių, kurių niekas nežino, nes jos nepažymėtos. Manau, tokia pilietinė iniciatyva turi prasmę“, – DELFI kalbėjo R. Vanagaitė.

Ji mano, kad akcija skatina žmones savo kaimuose ir miesteliuose aplankyti vietas, kurių niekas nelanko, padėti žvakę, akmenėlį ir prisiminti, kad ten guli mūsiškiai.

Mindaugas Jackevičius, Rūta Vanagaitė
„Ši vieta Vilniaus mieste. Mes galvojame, kad buvo žudoma Paneriuose, koncentracijos stovyklose, kad žudė tik saujelė išsigimėlių.

Jie čia guli keturiais penkiais sluoksniais, guli tėvai apsikabinę vaikus. Visi su šautinėmis žaizdomis, o kai kurie vaikai gal gyvi palaidoti. Čia guli du nacionaliniai dramos teatrai“, – kalbėjo R. Vanagaitė.

Įrašas ant paminklo lietuvių ir jidiš kalbomis skelbia: „Čia 1941 IX 20 hitlerininkai ir jų vietiniai pagalbininkai nužudė 1767 žydus“. Šalia paminklo – ilgas akmenimis pažymėtas kapas.

Beje, 1971 m. pastatytas paminklas praėjusiais metais nukentėjo nuo vandalų – ant jo atsirado žydus įžeidžiantis užrašas.

Kadangi rugsėjo 23-oji, Lietuvos žydų genocido atminimo vieta, šįmet yra šeštadienis, ir tikintieji Lietuvos žydai dėl šabo šventės renginiuose dalyvauti negali, akcija vyks rugsėjo 24 d., sekmadienį, 17 val.

Atvažiavus į Naujanerius Žaliųjų ežerų gatve (iš Vilniaus pusės), nusileiskite nuo kalniuko į Europos Parko gatvę. Ten pamatysite rodyklę į kairę, sukite keliuku į Naujanerių Sodų 8-ąją gatvę. Pavažiavus keliuku apie 650 m, sukite į dešinę (šioje atkarpoje tai 5-asis posūkis). Kilkite aukštyn iki miško. Ten pamatysite pirmąją atminimo rodyklę. Važiuodami miško keliuku, už 500 m pamatysite ir antrąją atminimo rodyklę. Dešinėje stovi paminklas.
Vieta automobiliams palikti bus pažymėta.