Kauno miesto savivaldybė išplatino mero Visvaldo Matijošaičio komentarą dėl kertamų medžių mieste.

„Gimiau ir užaugau netoli A. Smetonos alėjos. Būdamas vaikas ten rinkdavau kaštonus. Prieš kelias savaites su atsakingais specialistais apžiūrėjome rekonstrukcijai ruošiamą A. Smetonos gatvę. Sutarėme, kad turime daryti viską, kad išsaugotume visus ten augančius medžius ir pradėjome kaštonų genėjimą. Kas įvyko vėliau – žinome visi: atradus pažeistas šaknis ir kitus pažeidimus medžių būklė buvo pripažinta kritine ir reikėjo priimti skaudžius, bet neišvengiamus sprendimus“, – rašoma V. Matijošaičio komentare.

Mero teigimu, visiškai normalu, kad žmonės turi skirtingus požiūrius. Vieni esą nemato skirtumo tarp šaligatvio trinkelių, naujo asfalto, apšvietimo stulpo ir medžio, tuo metu kitiems tas skirtumas yra akivaizdus. „Nė vieno požiūrio negalima vadinti klaidingu ar blogu. Mano pozicija šiuo klausimu yra labai paprasta – medžius turime saugoti ir išsaugoti“, – teigia V. Matijošaitis.

Jis žada, kad per ateinančius porą metų neatpažįstamai pasikeis visos centrinės gatvės, supančios Laisvės alėją. Jose esą bus nauji šaligatviai, dviračių takai, nauja asfalto danga ir apšvietimo stulpai.

„Nesu dendrologas, bet esu visiškai įsitikinęs, kad dauguma šitose gatvėse augančių medžių yra tvirti ir galės augti dar ne vieną dešimtmetį.

Tačiau turime būti realistais – dalies medžių, kurie yra sergantys ir pažeisti, pakeitimas bus neišvengiamas. Bet į visus klausimus atsakys nepriklausoma ekspertizė. Jos išvadas paskelbsime viešai ir pasirūpinsime, kad su jomis galėtų susipažinti kiekvienas, kuriam tai bus aktualu. Atsakysime į visus Jūsų klausimus ir, jei iškils kokių nors abejonių, padarysime viską, kad jas išsklaidytume“, – žadėjo Kauno miesto vadovas.

V. Matijošaitis tikino, jog kiekvieno medžio, su kuriuo reikės atsisveikinti, vietoje bus pasodintas naujas. „Paaugintus, iki 7 metrų aukščio medžius pasodinsime ir tose vietose, kur kažkada iškirtus senus medžius dabar yra likusios tuščios vietos. Naujus medžius pagal reikalavimus pradėsime sodinti spalio mėnesį.

Gaila, kad miesto apželdinimo priežiūra (kaip ir daugelis kitų sričių) Kaune ilgus metus buvo apleista. Šiandien mes turime prisiimti atsakomybę ir priimti ne visuomet populiarius, bet neišvengiamus sprendimus. Bet žinau tvirtai – Kaunas buvo, yra ir bus žalias miestas“, – rašoma mero komentare.

Karštos diskusijos viešoje erdvėje, pasak V. Matijošaičio, dar kartą patvirtino, kad kauniečiai yra labai pilietiška bendruomenė.

„Kauniečiai turi tvirtą nuomonę, nebijo jos garsiai reikšti ir tai yra nuostabus jų bruožas. Per pastarąsias savaites girdėjau daugybę skirtingų nuomonių ir kiekvieną iš jų gerbiu. Bet nėra gerai, kai nuomonės reiškimas peržengia sveiko proto ribas. Visuomenė yra kiršinama, priešinama ir dalinama į dvi stovyklas.

Kauno stuburas yra pozityvūs, darbštūs ir į priekį žiūrintys žmonės. Prieš daugiau nei dvejus metus šie žmonės aiškiai pasakė, kad jiems nusibodo apsileidimas ir jie nori didelių bei greitų pokyčių. Būtent tokiame kelyje Kaunas šiandien ir yra. Todėl visus kauniečius kviečiu susitelkti. Juk mus visus vienija mažiausiai vienas, bet labai svarbus dalykas – meilė Kaunui“, – rašo V. Matijošaitis.

S. Skvernelis: reikėjo nevelti policijos

Diskusijos dėl medžių kirtimo Kaune tampa vis garsesnės. Tuo metu ministras pirmininkas Saulius Skvernelis teigia, jog miestiečių ir Kauno valdžios konfliktas dėl medžių kirtimo turėjo būti sprendžiamas dialogu, neveliant į tai policijos.

„Apie savo sprendimus – galime pasakyti, kad kiekvienam lietuviui medis yra labai brangus – tokiais jautriais klausimais tie, kas priima sprendimus, turėtų aiškiai komunikuoti ir visuomenei paaiškinti – net ir tiems, kurie turi kategoriškai kitokią nuomonę“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė jis.

Pasak premjero, policijos pareigūnai šioje situacijoje savo darbą atliko dorai ir sąžiningai, tačiau policija į tokias situacijas neturėtų būti kviečiama.

„Kad tokius ginčus turi spręsti policija, tai jau negebėjimas tų, kurie priėmė sprendimus, paaiškinti visuomenei savo sprendimų“, – sakė S. Skvernelis.

„Visos situacijos, kurios liečia bendruomenės dialogą, turėtų būti be policijos“, – pridūrė jis.

Trys prieš medžių kirtimą Kauno A. Smetonos alėjoje protestavę asmenys sulaikyti pirmadienį. Jie gali būti nubausti administracine tvarka dėl nepaklusimo pareigūnams ir susirinkimų reikalavimų pažeidimo.

Į policijos komisariatą buvo pristatyti dailininkai Auksė Petrulienė ir Vytenis Jakas, advokatas Saulius Dambrauskas. Protestai dėl medžių kirtimo Kaune vyko ir anksčiau, tačiau jų dalyviai teigia nebuvę valdžios atstovų išgirsti.

S. Skvernelis taip pat mano, kad medžius reikia saugoti, nebent jie – pavojingi ar ligoti.

„Jeigu galima bent vieną medį išsaugoti, tą reikia ir padaryti – vienareikšmiškai. (...) Tačiau yra projektai, kuriuos įgyvendinant, matyt, neišvengiamai reikia daryti korekcijas, ypatingai tais atvejais, kai medžiai yra pažeisti, seni arba keliantys grėsmę tiek žmonių, tiek eismo saugumui“, – svarstė ministras pirmininkas.

Kauno miesto savivaldybės duomenimis, mieste per kelis mėnesius iškirsta apie 600 medžių. Daugiausiai – 227 – jų iškirsta Vytauto prospekte, A.Smetonos alėjoje – 217. Dar keliasdešimt medžių iškirsta Zanavykų ir Miško gatvėse.

Savivaldybė teigia, kad kertami medžiai yra seni ir ligoti, jų nenukirtus neįmanoma sutvarkyti gatvių ir šaligatvių. Prieš šiuos kirtimus protestuojantys miestiečiai teigia, kad kirtimo darbai vykdomi pažeidžiant įstatymus, ir reikalauja juos stabdyti, kol jų skundus dėl šių darbų išnagrinės įvairios institucijos.

Miesto valdžia žada pasodinti dar daugiau medžių, nei jų iškirto.

S. Skvernelį iškėlusi Valstiečių ir žaliųjų sąjunga per rinkimų į Seimą kampaniją bendradarbiavo su organizacija „Vieningas Kaunas“, jai priklauso ir miesto meras Visvaldas Matijošaitis.