Trečiadienį sakydamas kalbą Estijoje, politikas griežtai pasmerkė lygiai prieš 78 metus pasirašytą sovietų ir nacių paktą dėl įtakos sferų rytų Europoje, bet pabrėžė, kad istorija neturi tapti ginklu.

Anot F.W.Steinmeierio, vokiečiams Molotovo ir Ribbentropo paktas rugpjūčio 23-ąją yra neatsiejamas nuo 1941 metų birželio 22-osios, kai prasidėjo „negailestingas naikinantis karas su Sovietų Sąjunga“.

„Viena iš pamokų, kurią išmokome iš tos pačios istorijos ir kuri mus daro nesvyruojančia Baltijos šalių sąjungininke, yra ta, kad turime pareigą užtikrinti, kad spengianti tyla ir aklas priešiškumas Rusijai niekada vėl nepasikartotų“, - sakė F.W.Steinmejeris Estijos mokslų akademijoje.

Po apsilankymo Estijoje, Vokietijos prezidentas išvyko į Latviją, o ketvirtadienį atvyks į Lietuvą, kur susitiks su prezidente Dalia Grybauskaitė ir aplankys Rukloje tarnaujančius Vokietijos karius.

Vizito išvakarėse jis tikino, kad Baltijos šalių saugumas kartu yra ir Vokietijos saugumas.

Buvęs užsienio reikalų ministras socialdemokratas F.W.Steinmeieris Vokietijos prezidentu išrinktas šiemet vasarį. Prezidentas Vokietijoje neturi didelių įgaliojimų ir daugiau atlieka ceremoninį vaidmenį.