Vasaros pradžioje policija vairuotojai dėl grubaus KET pažeidimo atėmė teisę vairuoti ir skyrė baudą. Moteris tokį sprendimą apskundė teismui. Istorija gal ir nebūtų išskirtinė, tačiau STT įtaria, kad P. Gražulis dukros naudai siekė net įstatymo pataisos.

Nesutinka, kad sukėlė pavojų

Įvykio metu moterį sustabdęs vienas iš Kelių policijos pareigūnų teisme aiškino, kad darydama neleistiną manevrą M. Šalaševičienė kirto ištisinę liniją, lenkė net dvi transporto priemones, taip sukeldama pavojų ne tik sau, bet ir kitiems eismo dalyviams.

Pasak pareigūno, neleistinas lenkimas buvo atliekamas esant blogam kelio matomumui, o visas eismo įvykis buvo užfiksuotas policijos automobilyje įrengta kamera. Teismo ši medžiaga kol kas nepasiekė.

Kitas pareigūnas, įvykio metu dalyvavęs sustabdant M. Šalaševičienę, šiuo metu atostogauja ir į teismo posėdį neatvyko.

Pati M. Šalaševičienė teisme pasakojo, kad važiuodama saugiu 60-70 km/val greičiu lenkė du greitį sumažinusius automobilius ir tik vėliau pradėta stabdyti policijos pareigūnų suprato, kad greičiausiai bus kirtusi ištisinę juostą.

„Važiavau nuo Kauno Prienų link, kai prieš mane važiuojantys du automobiliai sulėtino greitį. Pagalvojau, kad jie suks į dešinę, todėl stengiausi juos aplenkti ir nepastebėjau ištisinės linijos“, - teisme kalbėjo M. Šalaševičienė.

Moteris nesutinka su pareigūno teigimu, kad matomumas buvo blogas ir sako, kad manevras nors ir buvo atliktas kelio vingyje, buvo saugus, nes kelią ir atvažiuojančias mašinas ji matė labai gerai.

Moterį sustabdė kaip tik tuo metu priešais važiavę pareigūnai. Policininkai teigia, kad atstumas iki moters automobilio buvo apie 800 m. M. Šalaševičienės advokatas stebėjosi, kad tokį atstumą pareigūnai laiko pavojingu. Vairuotoja teisme neneigė padariusi pažeidimą, tačiau kategoriškai nesutiko, kad manevras buvo pavojingas.

M. Šalaševičienės advokatas teismo prašė, kad nebūtų apklausiamas atostogaujantis pareigūnas bei tikino, kad vaizdinė medžiaga nėra aktuali, tačiau teismas nepatenkino advokato prašymų. Teismas mano, kad antrojo pareigūno parodymai yra ypatingai svarbūs, nes būtent jis tą dieną surašė protokolą. Skundo nagrinėjimas bus tęsiamas rugsėjo 14 dieną.

Sulaukė STT dėmesio

P. Gražulio dukros pažeidimas buvo padarytas gegužės 11 d., o įstatymo pataisa Seime užregistruota gegužės 23 d. Ją siūlyta priimti skubos tvarka. M. Šalaševičienė pažeidė kelių eismo ženklą „Lenkti draudžiama“ ir kirto horizontaliojo žymėjimo siaurą ištisinę liniją, išvažiavo į priešpriešinę eismo juostą ir lenkė priekyje važiavusius automobilius.

Pažeidimą užfiksavę policijos pareigūnai politiko dukrai surašė pažeidimo protokolą – jeigu ši būtų sutikusi su pažeidimu, jai būtų reikėję sumokėti pusę baudos ir būtų atimta teisė vairuoti transporto priemones trims mėnesiams. Tačiau moteris nesutiko, todėl birželio 12 d. buvo priimtas nutarimas skirti administracinę nuobaudą – atėmimas vairuoti trims mėnesiams ir nurodymas sumokėti 170 eurų baudą.

STT pareigūnai mano, kad P. Gražulio dukra atsisakė sumokėti pusę baudos tikėdamasi, kad bus pakeistas jai nenaudingas teisinis reguliavimas ir vėliau, įsigaliojus skubos tvarka priimtoms įstatymo pataisoms, bus panaikintas specialiosios teisės vairuoti transporto priemones atėmimas.