„Kadangi greta pateikiamos ekspertų ir visuomenės nuomonės, politikų sąraše turbūt įdomiausia panagrinėti ne tiek pačias vietas, kiek nuomonių skirtumus arba politinio svorio išsiskirstymus.
Pirmas politikų trejetas buvo aiškus turbūt absoliučiai visiems. Prezidentas, premjeras ir Kultūros komiteto pirmininkas. Mums viskas aišku, o va kitiems būtų keista – kurgi trečiasis valstybės lyderis?“, - savo įraše socialiniame tinkle „Facebook“ klausė A. Tapinas.

Žurnalistas konstatuoja, kad „su Seimo pirmininkų įtaka pastaruoju metu Lietuvai nelabai“.

„Nevertinam jų. Ko gero, paskutinis tikrai įtakingas Seimo pirmininkas buvo Irena Degutienė. Apie pirmininko parodiją Loretą Graužinienę geriau net nekalbėti, o dabartinis pirmininkas Viktoras Pranckietis – tik 11. Visuomenė jį vertina labiau – 8 vieta, bet vis tiek, kai eiliniai Seimo nariai (OK, buvę ministrai ir premjerai, bet buvę) yra už tave aukščiau, minčių turėtų kilti įvairių“, - rašė A. Tapinas.

Vertina V. Adamkų, bet nevertina ministrų

Žurnalistas atkreipė dėmesį, kad kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus fenomenas vis dar stiprus.
Valdas Adamkus

„Beveik pasitraukusio iš viešojo gyvenimo prezidento įtaka turbūt šiek tiek painiojama su pagarba“, - spėjo A. Tapinas.

Tačiau žurnalistas pastebėjo, kad visuomenė nevertina ministrų - nežino, nepažįsta, nepasitiki.

„Ir čia yra peilis Vyriausybės reitingams. Vien premjeras neišveš, kai pats įtakingiausias ministras, žmonių nuomone, yra tik 26 vietoje. Vadinasi, beveik per metus ministrai su Lietuva susipažinti nesugebėjo (nepanorėjo). Ekspertai ministrų įtaką logiškai vertina aukščiau – Linkevičius 8, Šapoka 17, Veryga 18, bet labai aiškiai parodo, kas kapanojasi dugne. Švietimo ministrė 45, kultūros 53, vidaus reikalų iš viso 65. Varge, varge...ir tik nereikia kalbėti apie beveidžius, bet efektyviai dirbančius technokratus“, - teigė A. Tapinas.

Vieni vertina, kiti nepažįsta

Žurnalistas atkreipė dėmesį, kad bene ryškiausias skirtumas tarp ekspertų ir visuomenės yra socdemų lyderiai.

„Pirmininkas Gintautas Paluckas yra 12, o štai visuomenė klausia, kas jis toks? Tik 33 vieta. Ir atvirkštinis vaizdas su „širdžių Vilija“, Briuselyje saugiau gyvenančią europarlamentarę ekspertai nurašė į 27 vietą, o štai žmonės iškėlė net į 9 vietą ir joje turbūt mato vienintelį realų LSDP kandidatą į prezidentus“, - rašė A. Tapinas.
Gintautas Paluckas

Pagal šiuos duomenis, pasak žurnalisto, potencialių konservatorių prezidentinių vėliavnešių laukia nelinksmos dienos.

„Ir Ušacką, ir Pavilionį neypatingai vertina ekspertai, labiau atiduodami duoklę jų diplomatinei įtakai (16 ir 29 vieta), o su visuomenės palaikymu visiškas liūdesys (24 ir 42 vietos). Ingrida Šimonytė su 9 ekspertų ir 13 visuomenės vieta valgo juos abu pusryčiams“, - teigė A. Tapinas.

Dar didesnė praraja, pasak žurnalisto, žioja kito norinčio tapti prezidentu Naglio Puteikio vertinimuose – ekspertai jį nugrūdo į patį reitingų pragarą šalia Živilės Pinskuvienės – 68 vieta, o štai žmonės dar nepamiršta – 18 vieta.

„Ekspertai apskritai linkę daug politikų palikti anoje politinių kapinių pusėje – Uspaskichas - 38, Paksas - 58, Guoga - 49, o štai visuomenei jų populizmo burbulai dar nesprogo ir netikėta, kad geriausiai čia atrodo Viktoras – netgi 19 vieta“, - rašė A. Tapinas.

Naujokai nesublizgėjo

Iš naujų politikos veidų žurnalistas tikėjosi aukštesnės vietos - ypač visuomenės balsais.

„Aušrai Maldeikienei, nors 21 ekspertų ir 16 visuomenės vis tiek yra labai aukštas rodiklis“, - konstatavo A. Tapinas.

Žurnalistą nustebino aukšta Artūro Zuoko pozicija.

„Ir pabaigai – nei normalios partijos, nei normalaus posto neturintis Artūras Zuokas įsitaisęs tvirtame viduryje: 32 pagal visuomenės nuomonę ir 23 pagal ekspertus. Tokia pozicija leidžia daryti išvada, kad #zuokas2019 bus neišvengiama, tik klausimas į kurį postą – ar antrą kartą į tą pačią upę, ar nežinia kelintą kartą į tą patį upelį, bet su visai realiu šansu laimėti. Jeigu, žinoma, iki to laiko pavyks ištraukti galvą iš...eee...kanalizacijos šulinio, kurį taip uoliai apžiūrinėja“, - rašė A. Tapinas.
Artūras Zuokas

Išskirtinį projektą „Lietuvos įtakingiausieji 2017” DELFI pristato trečius metus iš eilės. Septynių dalių ciklas atskleis, kas mūsų šalyje yra įtakingiausi politikai, verslininkai/ekonomistai, tarnautojai/teisininkai, žiniasklaidos atstovai, visuomenininkai, sporto ir popkultūros atstovai. Rugsėjo 4 dieną projektą vainikuos bendras Lietuvos įtakingiausiųjų sąrašas.