Ugniagesiai pranešė apie pirmuosius audros padarinius. Buvo gyventojų iškvietimų Alytaus apskrityje, ties Kaunu, Lazdijais ir Druskininkais.

Vėjo išvartyti medžiai užvirtę ant kelių. Ugniagesių pajėgos stengiasi likviduoti padarinius.

Elektros neturi tūkstančiai žmonių

Dėl šeštadienį Lietuvoje siaučiančios audros, elektros energijos neturi apie 7,3 tūkst. bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) klientų.

ESO atstovė Akvilė Adomaitytė BNS sakė, kad bendrovės klientai elektros neturi Vilniaus, Kauno, Alytaus ir Panevėžio regionuose.

„Sekame prognozes, jeigu situacija blogės ir audra stiprės, esame toliau pasiruošę šalinti gedimus. Yra pasirengusios 87 rangovų brigados, taip pat apie 400 ES žmonių. Daliai klientų elektros energijos tiekimas jau yra atstatytas“, - teigė A.Adomaitytė.

ESO prašo gyventojų gamtos stichijų metu nesiartinti prie elektros įrenginių ar oro linijų, o pastebėjus pažeistus elektros tinklo įrenginius ar nutrūkusius elektros laidus nedelsiant skambinti trumpuoju bendrovės numeriu 1802 arba bendruoju pagalbos telefonu 112.

DELFI skaitytojai pranešė, kad elektra buvo dingusi ir poilsio komplekse Birštono „Vytautas Mineral SPA“.

Kaip LRT televizijai sakė sinoptikė Judita Liukaitytė - Kukienė, audras jau galima girdėti centriniuose ir vakariniuose Lietuvos rajonuose. Debesys auga ir intensyvėja.

Jos teigimu, artimiausiu metu audra stiprės ir vakare ji pasieks ir rytinius rajonus, taip pat Vilnių, kur taip pat prognozuojami pavojingi reiškiniai.

Pirmoje nakties pusėje Pietiniuose Lietuvos rajonuose audra bus intensyviausia.

Pasvalio rajone esančiame Pušalote žmonės stebėjo krušą. „Neįtikėtinas vaizdinys akims ir pakibusio proto būsena. Ledukus buvo saugu eiti rinkti tik praėjus 15-20 min po nukritimo. Maždaug 4×4 cm didžiausi... Beje grožis neįtikėtinas“, - rašė apie šį reiškinį DELFI skaitytoja Gita.

Rekomendacijos, kaip elgtis audros metu

Ugniagesiai gelbėtojai perspėja, žaibuojant ir griaudžiant patartina pasilikti namuose, uždaryti langus, duris, dūmtraukių sklendes, ventiliacines angas, kad nebūtų skersvėjų, galinčių pritraukti kamuolinį žaibą.

Būtina išjungti visus elektros prietaisus, atjungti antenas.
Perkūnijos metu pavojinga liesti metalines pastato konstrukcijas, vamzdynus, būti arti elektros laidų, antenų, langų, durų, namo lauko sienų, už kurių auga dideli medžiai.

Nuo žaibo patikimai apsaugo ir automobilis, tik reikia įtraukti anteną, užsidaryti langus ir nesiliesti prie jo metalinių konstrukcijų.

Jeigu audra užklupo lauke, nesislėpkite po aukštais pavieniais medžiais, prie stulpų ar pastatų sienų, neieškokite prieglobsčio šalia žaibolaidžių, metalinių bokštų ar aukštų kaminų, venkite aukštesnių atvirų vietų. Geriausia pasislėpti krūmuose arba atsitūpti nuokalnėje, apėmus rankomis kelius.

Žaibuojant ypač pavojinga būti šalia vandens telkinių. Perkūnijai užklupus maudantis, žvejojant ar besiirstant valtimi, nedelsiant skubėkite į krantą.

Griaudžiant nebėgiokite, nevažiuokite motociklu ar dviračiu, nelaikykite rankose metalinių daiktų. Palikite juos atokiau nuo savęs ir pralaukite perkūniją.

Pamačius kamuolinį žaibą, elkitės ramiai, nejudėkite ir prie jo nesiartinkite, nebandykite paliesti jo kokiu nors daiktu, nes gali įvykti sprogimas. Taip pat nebandykite nuo jo bėgti, nes oro srovė gali jį pritraukti prie jūsų.

Užfiksavote audrą? Pasidalinkite nuotraukomis: siųskite jas el. pašto adresu pilieciai@delfi.lt!