Pirmadienį vakare Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Kriminalinės žvalgybos organizavimo skyriaus pareigūnai kartu su kolegomis iš Pakrančių apsaugos rinktinės Šiaulių bei Mažeikių rajonuose sulaikė tris Lietuvos bei vieną Ukrainos pilietį.

Kaip ketvirtadienį pranešė VSAT, pastarasis, turimais duomenimis, yra pagrindinis neteisėtos žmonių gabenimo į Jungtinę Karalystę schemos organizatorius. Lietuvos piliečiai talkino ukrainiečiui bei vykdė asmenų gabenimą į užsienį. Sulaikytųjų amžius – nuo 41 iki 50 metų.

Šią savaitę Lietuvos VSAT pareigūnai atliko kratas sulaikytiesiems asmenims priklausančiose gyvenamosiose bei negyvenamose patalpose Šiaulių ir Mažeikių rajonuose. Jų metų rasti nelegaliai gabenti devyni Ukrainos piliečiai.

Pasieniečių duomenimis, šiuos ukrainiečius ketinta neteisėtai išvežti į užsienį bei, pasinaudojus jų pažeidžiamumu, išnaudoti priverstiniams fiziniams darbams vergijos sąlygomis. Ukrainos pareigūnai taip pat informavo, jog kratų savo šalyje metu rasta nelegaliai laikytų šaunamųjų ginklų ir padirbtų dokumentų, kurie, manoma, buvo naudojami gabenant žmones į užsienį.

Tarptautinį prekybos žmonėmis tinklą VSAT kriminalistai demaskavo bendradarbiaudami su Ukrainos, Jungtinės Karalystės, Lenkijos bei Latvijos teisėsaugininkais. Operacijos metu įkliuvusiems nusikalstamos veikos vykdytojams Vilniaus miesto apylinkės teismas trečiadienį skyrė suėmimus nuo 10 dienų iki 3 mėnesių. Lietuvoje aptikti ir 9 ukrainiečiai, kuriuos ketinta neteisėtai išvežti į užsienį.

Lietuvos piliečiai talkino ukrainiečiui bei vykdė asmenų gabenimą

Informacijos apie veikusį prekybos žmonėmis tinklą VSAT pareigūnai gavo keisdamiesi žvalgybiniais duomenimis su Ukrainos pasieniečiais ir policija bei Jungtinės Karalystės nacionaline nusikalstamumo tarnyba. Tyrimo metu operatyviniai veiksmai papildomai koordinuoti su Lenkijos bei Latvijos sienos apsaugos žinybomis.

Lietuvoje aptiktų devynių ukrainiečių tapatybės neatskleidžiamos. Jų teisėtų interesų apsauga užtikrinama pasieniečiams bendradarbiaujant su nevyriausybinėmis organizacijomis.

Trečiadienį Vilniaus miesto apylinkės teismas pagrindinį nusikalstamos veikos organizatorių, Ukrainos pilietį, leido suimti trims mėnesiams. Jo talkininkams lietuviams skirti suėmimai nuo 10 dienų iki mėnesio.

VSAT dėl prekybos žmonėmis pradėjo ikiteisminį tyrimą. Jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyrius. Už minėtą nusikaltimą sulaikytiesiems gresia laisvės atėmimas nuo 4 iki 12 metų.