Skandalas dėl akmenimis užverstos dalies upės vagos R. Malinausko sodyboje Latežerio kaime kilo šių metų kovo 24-ąją, naujienų portalui DELFI paskelbus mero kieme prie Ratnyčios upės talkininkavusių Druskininkų mero pavaldinių nuotraukas. Reaguodami į šią publikaciją, aplinkosaugininkai balandžio 6 d. surengė reidą Latežeryje, o po dviejų mėnesių, birželio 9-ąją, surašė privalomąjį nurodymą R. Malinauskui iš upės vagos pašalinti akmenis. Tačiau upės pakrantės vaizdas nepasikeitė iki šiol.

Liepos 27 d. Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamente surengtas administracinio nusižengimo bylos dėl akmenų supylimo į Ratnyčios upę, tuo pakeičiant Ratnyčios kranto liniją ir natūralią upės vagą, svarstymas, kuriame dalyvavo ir pats Druskininkų meras su advokatu. Rugpjūčio 3 d. pagal LR administracinio nusižengimo kodekso 256 str. 3 d. R. Malinauskui skirta 430 eurų bauda.

Pats R. Malinauskas žiniasklaidai teigė, kad tokiais veiksmais tebuvo tvarkoma upės erozijos paveikta pakrantė, o tai esą yra kiekvieno žemės sklypo savininko pareiga. Politikas teigė, esą žmonės jo sklype dirbo talkindami, ne darbo metu. Baudos skyrimo dieną oficialioje Druskininkų savivaldybės mero darbotvarkėje nurodyta, kad jis atostogauja.

Paklausti, ar šios bylos nutarimo rezultatai kuo nors susiję su R. Malinauskui surašytu privalomuoju nurodymu atstatyti upės vagą, aplinkosaugininkai tikina, kad tai – du skirtingi dalykai. Privalomuoju nurodymu yra reikalaujama atstatyti upės vagą ir pašalinti akmenis, o administracinių nusižengimų byloje kalba eina apie patį pažeidimą.

DELFI jau skelbė, kad Kauno apygardos teismo Civilinių bylų teisėjų kolegija nagrinėja bylą, kurioje viešąjį interesą ginantis Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Marijus Šalčius siekia panaikinti Druskininkų merui Ričardui Malinauskui priklausančios sodybos Latežerio statybų ir rekonstrukcijos sprendinius bei statybų leidimą, kurį išdavė Druskininkų savivaldybės administracija. Prokuroras siekia, kad dėl galimai neteisėtai išduotų leidimų iš ūkinio pastato į gyvenamąjį namą rekonstruotas pastatas, kartu su kitais kiemo statiniais, būtų nugriautas.

Laukdamas teismo sprendimo dėl galimai neteisėtų statybų Latežeryje, Ratnyčios upės pakrantėje, Druskininkų savivaldybės meras R. Malinauskas nusprendė užversti dalį upės vagos akmenimis.

Taip atstumas nuo ginčijamo statinio pakrantėje iki upės pakrantės apsaugos zonos padidėjo ir atitinka reikalaujamus penkis metrus. Visai įmanoma, kad toks faktas gali turėti įtakos ir teismo sprendimui, mat prokurorų ginčijami sprendiniai grindžiami tuo, kad juos išduodant buvo nepaisoma aplinkosauginių atstumų ir kitų reikalavimų