Vyriausybė siūlo atsisakyti papildomo neapmokestinamojo pajamų dydžio (PNPD) ir kiekvienam vaikui, nepriklausomai nuo šeimos pajamų ar turto, mokėti 30 eurų mėnesinę išmoką. Žadama, kad bus mokamos ir papildomos išmokos: auginantiems 3 vaikus – nepriklausomai nuo pajamų, o 1 ar 2 – jei pajamos vienam žmogui bus mažesnės nei 153 Eur.

Pagal pradinį siūlymą buvo numatyta kas mėnesį skirti po 30 eurų už pirmą ir antrą, o už trečią ir daugiau vaikų – po 75 eurus. Tačiau šio siūlymo dėl 75 eurų visai nebeliko.

Šiuo metu dar papildomai nuo gimimo iki dvejų metų numatoma mokėti 28,5 euro, o 2 iki 18 metų – 15,2 euro išmokas. Finansų ministras Vilius Šapoka žadėjo, kad šios išmokos bus skiriamos paprasčiau – esą jų bus galima paprašyti internetu.

Tokiu atveju, jeigu šeima turi tris vaikus, tuomet kiekvienas jų gautų po 30 eurų išmoką ir papildomą priedą 15,2 arba 28,5 euro, priklausomai nuo vaiko amžiaus. Pavyzdžiui, jei visi trys vaikai yra vyresni nei dvejų metų amžiaus, tuomet bendra išmoka bus 135,6 euro per mėnesį .

Ekspertų skaičiavimu, šis siūlymas biudžetui kainuotų 195 mln. eurų.
Išmokos vaikams

Socialdemokratams netinka siūlymas

Lietuvos socialdemokratų partija nepritaria PNPD už vaikus atsisakymui, nes, anot jų, dėl šio sprendimo nukentėtų vaikų turintys dirbantieji, kurie gauna vidutines pajamas.

„Negalime pritarti ir 30 eurų dydžio vadinamųjų „vaiko pinigų“ nustatymui, paliekant papildomas išmokas, kai vertinamos šeimos pajamos arba kai mokama už 3 ir daugiau vaikų nevertinant šeimos pajamų. Tai administraciškai labai sudėtingas mechanizmas, o socialdemokratai siekia trijų tikslų: administracinio paprastumo, lygių išmokų kiekvienam vaikui nepaisant tėvų pajamų ir solidarumo tarp socialinių sluoksnių“, – teigiama partijos pranešime spaudai.

Socialdemokratų siūlymu, „vaiko pinigai“ turi būti vienodi ir siekti apie 100 eurų už vieną vaiką, o vaikus auginantys dirbantieji turi būti remiami per PNPD už vaikus.

Gina dirbančius tėvus

Asociacija „Nacionalinis aktyvių mamų sambūris“, pasak jos atstovės Rasos Žemaitės, kategoriškai pasisako prieš PNPD naikinimą.

„Dirbančios šeimos turi labai nedaug lengvatų, kurios yra tiesiogiai orientuotos į dirbančių šeimų vaikų gerovę, ir taip jau yra – ta mūsų sistema visiškai nelanksti ir tinkamai nereaguoja į žmogaus pajamas. Turime daug kritinių situacijų, kai 1 euru viršijus tam tikrą nurodytą sumą, netenkama šimtų eurų paramos – nemokamo maitinimo, šildymo lengvatų“, – sakė R. Žemaitė.

Pasak jos, PNPD turėtų būti didesnis ir siekti skurdo ribą. „Tai reiškia, kad nuo skurdo ribos pajamų, tėvų skiriamų vaikui išlaikyti, neturėtų būti net „Sodra“ skaičiuojama. Akivaizdu, kad su šiuo siūlymu keliaujama į visiškai priešingą kontekstą“, – kalbėjo R. Žemaitė.

„Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio“ atstovė prisiminė prieš rinkimus gautą pažadą, kad didinama parama vaikams nepanaikins jiems priklausančių lengvatų, kurios suteikiamos dirbančioms šeimoms.

„Labai tikimės, kad kažkaip atsitokės ir nedarys tos visos nesąmonės. Nes sistema yra tokia, kad kuo toliau, tuo labiau neapsimoka dirbti“, – sakė R. Žemaitė.

Pasak jos, didžiojoje dalyje Europos Sąjungos šalių „vaiko pinigai“ yra taip pat mokami, nes jie vertinami kaip valstybės pagarbos ir paramos mažajam piliečiui ženklas ir investicija į ateitį, nepriklausomai nuo šeimos pajamų.

„O PNPD yra skiriamas dirbančiam žmogui kaip ženklas, kad valstybė vertina jo indėlį į savo šeimos ir visuomenės gerovės kūrimą. Daugelyje šalių visuotinai priimta tradicija, kad vaiko reikmėms mokesčiai yra „nuliniai“. Daugelyje šalių pajamos iki tam tikros sumos netgi traktuojamos bendrai sutuoktinių, nuo jų neskaičiuojami jokie mokesčiai – nei Gyventojų pajamų mokestis, nei „Sodra“, ir ta uždirbamų pajamų dalis dažniausiai siejama būtent su skurdo riba“, – sakė R. Žemaitė.

„Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio“ atstovės teigimu, dalis šeimų dėl siūlomų Vyriausybės pakeitimų nukentėtų ir finansiškai.

„Jei yra šeimoje, pavyzdžiui, vienas dirbantysis ir keturi išlaikomi asmenys, tai anksčiau būdavo PNPD ir atitinkamai skiriamos išmokos vaikui. Dabar tos sumos tikrai „nepersidengs“. Yra tam tikra pajamų riba, ties kuria vyksta lūžis, ir tada atitinkamai pajamos mažėja, kalbant apie išlaikomų vaikų skaičių. Kas absurdiškiausia, kad mažėja pajamos vaikui būtent tose šeimose, kurios stengiasi, nori, dirba, bet neina ir neprašo“, – piktinosi R. Žemaitė.