DELFI šaltiniai Seime sako, kad pastaruoju metu abu parlamentarai vengia tiesioginio bendravimo, o savąsias pozicijas išsako socialiniuose tinkluose arba žiniasklaidoje.

Pats R. Karbauskis prisipažino su P. Urbšiu iki susitikimo Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio kabinete paskutinį kartą akis į akį bendravęs dar Seimo sesijos metu, liepos mėnesio pradžioje.
„Apie ką? Net neprisimenu, apie darbą, be abejo. Nenoriu pilstyti iš tuščio į kiaurą, nėra ką komentuoti“, - galimus tarpusavio nesutarimus neigė R. Karbauskis.

Vis tik vėliau pokalbio metu prisipažino, kad „Povilas yra kritikavęs ne tik mane, bet ir visą frakciją“.
„Daugumos (LVŽS frakcijos – DELFI) sprendimas jam negalioja. Jis balsuoja taip, kaip jis nori. Toks vienas pats sau. Jis taip supranta demokratiją“, - paklaustas, ar ne per dažnai išsiskiria „valstiečių“ ir P. Urbšio nuomonės, Seime sakė R. Karbauskis.

Pats P. Urbšys net neslepia, kad ne visuomet balsuoja su frakcija, tačiau sako, kad niekada to „valstiečiams“ ir nežadėjęs.

„Aš atėjau į Seimą kaip savarankiškas kandidatas, nesinaudojau „valstiečių“ pinigais rinkimams, nesifotografavau nei su R. Karbauskiu, nei su Sauliumi Skverneliu – ėjau kaip nepartinis, ir toks išliksiu. Esu frakcijoje tas, kuris bene vienintelis išdrįsta pasakyti į akis jos vadovui tiesą, neretai karčią tiesą, kurios kiti stengiasi nematyti arba pataikūniškai nutyli. Padlaižiavimas – ne man“, - teigė parlamentaras.

Jis sako, kad tokia jo nepartinė nepriklausomybė pačiai frakcijai ir visai partijai „padeda atsinaujinti viduje“.

Pastaruoju metu Seimo narys P. Urbšys nevengė kritikos „valstiečių“ lyderiui. Ypač R. Karbauskiui nuo kolegos kliuvo už vadinamąjį Gretos Kildišienės skandalą, kai po politiko ir iš Seimo pasitraukusios parlamentarės susitikimo vienoje viešųjų ryšių agentūroje P. Urbšys, įtardamas, kad R. Karbauskis galimai prisidėjo prie minėtos knygos leidybos ir platinimo, taip esą rengdamas politinę dirvą G. Kildišienės skrydžiui į Europos Parlamentą, pagrasino palikti „valstiečių“ frakciją Seime.

„Mūsų santykiuose su Ramūnu įtampos yra, tačiau ji ne tokia, kuri grėstų išsiskyrimu. Įtampa yra dėl mūsų pačių, kurie laimėjome rinkimus ir turime valdžią, iškeltos kartelės – ji aukštai, ir aš vis primenu („valstiečiams – DELFI) apie jų politinę tapatybę. Kad negali mūsų rinkimų pažadai skirtis nuo mūsų daromų darbų, nes kitu atveju žmonės mumis nusivils ir perspektyvos partijai nebus“, - sako P. Urbšys.

Jis save pavadino „katalizatoriumi, leidžiančiu partijai atsinaujinti“. Anot P. Urbšio, būtent jis buvo tas asmuo, kuris „suvokė, kad partijos per dvidešimt septynerius metus praranda pasitikėjimą“, ir visuomeniniai judėjimai „yra ta alternatyva, kuri padeda atsinaujinti pačioms partijoms“.

Anot P. Urbšio, profesionalų Vyriausybė ir nepartiniai „valstiečių“ rinkiminiame sąraše buvo jo idėja.
„Kaip ir pakviesti S. Skvernelį – tai irgi buvo mano idėja. LVŽS savyje neturėjo vidinio potencialo, nes partijos dažniausiai verda savose sultyse, todėl ir buvo nuspręsta pakviesti nepartinius – kaip politinę alternatyvą. Ir tai suveikė, žmonės patikėjo“, - teigė P. Urbšys.

Ar „valstiečiai“ ir pats R. Karbauskis turėtų būti jam už tai dėkingi? Seimo narys sako tokio klausimo net nekeliantis: „Kai duodame priesaiką, mes jau nepriklausome sau, o turime dirbti valstybei ir jos žmonėms“.

Anot parlamentaro, ginčai ir įtampa su R. Karbauskiu kyla „dėl išsiskiriančių nuomonių Gretos Kildišienės klausimu“.

Anot P. Urbšio, priimamoms ir numatomoms reformoms yra ypatingai svarbus politinio lyderio moralinis autoritetas. O R. Karbauskis jį, anot P. Urbšio, šiuo metu „baigia prarasti dėl kažkokios asmeninės istorijos“.

„Dar vienas R. Karbauskio užlipimas ant Gretos (Kildišienės – DELFI) grėblio jį kaip politiką nužudytų neprikeliamai. Tiesą sakant, jei būtų bent bandymas, kad ji grįžta pas „valstiečius“, tai mano sprendimas (palikti frakciją – DELFI) būtų vienareikšmis“, - teigė P. Urbšys.

Tačiau laukti „užlipimo ant Gretos grėblio“ gali ir neprireikti. Nors pats R. Karbauskis kalbėdamas tiesiogiai vengė įvardinti esąs nepatenkintas P. Urbšio pozicija G. Kildišienės atžvilgiu, tačiau iš kalbos buvo galima suprasti, kad būtent šis klausimas yra tai, kas pastaruoju metu didina įtampą ne tik tarp dviejų parlamentarų, bet ir visoje „valstiečių“ frakcijoje.

„Sutinku, kad iš šalies gali susidaryti įspūdis, kad tai yra (P. Urbšio atveju – DELFI) pagalių į ratus kaišiojimas ir kad tai atsiliepia nuotaikoms frakcijoje. Tačiau Ramūnas Karbauskis jokių sprendimų Urbšio atžvilgiu nedarys. Jei frakcija nustos pasitikėti – tuomet bus ir sprendimai. Kol kas tam pagrindo nematau“, - sakė R. Karbauskis.

Kad dviejų politikų nesutarimai persiduoda nuotaikoms frakcijoje, neslėpė nei P. Urbšys, nei R. Karbauskis.

Tačiau, regis, paskutiniu metu R. Karbauskiui pasisekė suvaldyti situaciją ir sustiprinti savo įtaką frakcijoje. To pavyzdys gali būti Seimo narė, Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė.

Nepartine į Seimą su „valstiečiais“ patekusi politikė prieš savaitę ne tik įstojo į LVŽS gretas, bet ir dalyvavo Naisiuose vykusiame partijos tarybos posėdyje.

O pats P. Urbšys jame nepasirodė.

R. Karbauskis sako, kad kvietimas politikui esą buvęs išsiųstas, o P. Urbšys neva neatvyko „dėl asmeninių priežasčių“.

Pats P. Urbšys nuo atsakymo į klausimą, kodėl nedalyvavo partijos, kurios frakcijai priklauso Seime, sąskrydyje ir tarybos posėdyje, išsisuko, sakydamas, kad „visuomet pabrėžiu esąs nepartinis, todėl „valstiečių“ partiniuose reikaluose nedalyvauju“.

„Esu stipriai prisidėjęs prie „valstiečių“ politinės tapatybės formavimo, taigi, jaučiuosi atsakingas už tai. Todėl matydamas kaip asmeninės problemos pradeda gožti valstybės reikalus, negaliu tylėti. Tačiau tai, kad kartais nesutinku su Ramūnu (R. Karbauskiu – DELFI), nereiškia, kad jam kenkiu. Mums einant į rinkimus buvo visaip kalbama apie R. Karbauskį – ir kad politika jam verslas, kad jis oligarchas, kad eina sau biznio daryti, kad prorusiškas. Ir daug visko dar. Bet aš privalau sąžiningai pasakyti, kad per visą šį mūsų darbo parlamente laiką nieko panašaus iš Ramūno nei mačiau, nei girdėjau. Kaip politikas jis subrendęs, bet ima ir paslysta ant kažkokių moteriškų skandalų“, - sako P. Urbšys.

DELFI primena, kad į Seimą P. Urbšys antrai kadencijai pateko kaip savarankiškas kandidatas, laimėjęs rinkimus Panevėžio rinkimų apygardoje. Seime jis iš karto prisijungė prie R. Karbauskio „valstiečių“ frakcijos ir gavo Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininko postą.