„Mano istorija prasidėjo prieš šešerius metus, kai baigęs bakalauro studijas išvykau studijuoti į Daniją. Tuo metu man atrodė, kad viskas bus rožėmis klota, nes daugybė lietuvių išvyksta į užsienį ir yra daug sėkmės istorijų. Tačiau nebuvo viskas rožėmis klota, kaip įsivaizdavau“, – nelengvą kelią sėkmės link prisimena verslininkas Tomas Medeckis.

Danijoje finansų magistro studijas pasirinkusio T. Medeckio teigimu, dažnai kelis darbus užsienyje dirbantys lietuviai, grįžę į Lietuvą, nelengvą gyvenimą užsienyje spalvina šviesiomis spalvomis.

„Daugelis lietuvių į užsienio šalis atvyksta tikėdamiesi puikios ateities. Daugelis iš jų dirba sunkius darbus ar po kelis darbus, kad galėtų išgyventi. Gyvena mažuose 12–15 kv. metrų kambariuose po kelis žmones ir grįžę į Lietuvą pasakoja, kad viskas yra nuostabu. Tačiau lietuviai taip apgauna ne tik kitus, bet ir save“, – sako T. Medeckis.

Nors T. Medeckis nebuvo ekonominis emigrantas, tačiau studijuodamas užsienyje kartu ir sunkiai dirbo, kad galėtų susimokėti už būstą bei maistą. Tad jam emigranto duona nesvetima. Visgi lietuvis prisipažįsta, kad studijuodamas užsienyje norėjo pasisemti tarptautinės patirties ir visada planavo šias žinias pritaikyti Lietuvoje.

Tomas Medeickis

Pinigai neužgožia tėvynės ilgesio

Jaunas vyras pastebėjo, kad geresnės finansinės galimybės svetur nenumalšina tėvynės ilgesio.

„Nors ir uždirbdamas kelis tūkstančius eurų kas mėnesį, dėdamas juos į kojinę, vis tiek ilgesniame laikotarpyje ilgiesi tėvynės. Tai yra pagrindinė priežastis, dėl ko didelė dalis lietuvių vis tiek planuoja arba bent jau norėtų grįžti į savo šalį“, - teigia T. Medeckis.

Jam pačiam gyvenimas užsienyje padėjo sugeneruoti pirmąją verslo idėją.

„Tarptautinė patirtis, bendravimas su užsieniečiais, bendravimas su kitataučiais davė labai gerą pagrindą. Vieną vertus, dėl to, kad aš galėjau sukurti savo pirminį verslą. O ilgesniame laikotarpyje aš ir pats planavau grįžti į savo šalį, į Lietuvą, ir kurti iš čia“, - sako T. Medeckis, įkūręs tarptautinę investavimo platformą „Welltrado“ .

Nekeikia studijų kokybės Lietuvoje

Jaunas vyras pasakojo, kad jo aplinką daugiausiai sudarė studentai, kurie į Daniją atvyko įgauti žinių ir tarptautinės patirties. Tačiau be to, kad ši patirtis jam leido palyginti studijas Lietuvoje ir svetur, jaunas vyras sako turėjęs galimybę pamatyti ir bendrą kitataučių kasdienybę.

„Nereikia pamiršti, kad svetimoje šalyje turi išgyventi. O kalbant apie išgyvenimą, reikėtų paminėti, kad – užsidirbti pinigus, nes kiekvieną dieną tau reikia pavalgyti, susimokėti už būstą“, - teigia T. Medeckis.

Lygindamas studijų kokybę Lietuvoje, kur studijavo bakalaurą, ir Danijoje, kur baigė magistro studijas, jaunas vyras teigė, kad danai yra labiau orientuoti į individualų mokymą, tačiau nepuolė koneveikti ir Lietuvos aukštojo mokslo kokybės.

„Patiems studentams yra pateikiama informacija, ir studentas turi pats suprasti, kad jam būtina mokytis pačiam. Tai – daugiau individualus mokymas. Bet iš kitos pusės, ne tik studentų, bet ir universitetų kokybė, galbūt, šiek tiek skiriasi. Negalėčiau sakyti, kad ji yra daug aukštesnė, nes ir Lietuvoje studijos yra gana neblogos“, - sako T. Medeckis.

Sako, kad Lietuvoje – gerai

Į Lietuvą sugrįžusio vyro nuomone, sugrįžusius emigruoti dar kartą paskatina arba asmeniniai, vidiniai dalykai, arba finansinės priežastys.

„Jokio skirtumo, kurioje tu šalyje gyveni, ar Lietuvoje, ar Danijoje, ar Amerikoje, ar kitur, kiekvienai pirmai kliūčiai pasitaikius, tikrai nebūtina mesti to dalyko“, - teigia T. Medeckis.

Jo paties vertinimu, situacija Lietuvoje šiuo metu yra gera. „Daugybė tarptautinių įmonių ateina į mūsų šalį, atlyginimai auga. Kalbant iš mano patirties, kaip finansinio startuolio įkūrėjo, tai matau, kad yra daug pagalbos startuolių, naujų įmonių kūrėjams“, - teigia T. Medeckis.