Septyni teisėjai Strasbūre atmetė buvusios Kalėjimų departamento pareigūnės skundą, kad jos turtas buvo nusavintas neteisėtai, nes valstybinė pensija buvo sumažinta 15 proc. ir už tai nebuvo suteikta kompensacija.

Teismo sprendime pažymima, kad Lietuvos valdžia turėjo teisę pati nustatyti, kokiomis priemonėmis kovoti su ekonomine krize.

„Nacionalinės institucijos iš esmės gali geriau, negu tarptautinis teisėjas, nuspręsti kas „tarnauja viešajam interesui“, nes tiesiogiai išmano apie savo visuomenę ir jos poreikius“, - rašoma Europos Žmogaus Teisių Teismo teismo sprendime.

Teisėjai atkreipė dėmesį, kad pensijos ir kitos išmokos buvo mažinamos, siekiant „stabilizuoti biudžeto deficito augimą ir užtikrinti tolimesnį valstybės gebėjimą apsaugoti pažeidžiamiausias visuomenės grupes.“

„Atsižvelgiant į rimtus ekonominius sunkumus, kuriuos pasaulinės finansų krizės metu patyrė Lietuva ir dėl to, kad ieškovo ištarnautą pensiją jos sumažinimas paveikė ribotai ir laikinai, Teismas neturi pagrindo manyti, kad institucijos nesugebėjo rasti pusiausvyros tarp bendrų visuomenės interesų ir reikalavimų apsaugoti ieškovės asmenines pagrindines teises“, - nurodė teisėjai.

Teismas pabrėžė, kad ne jo reikalas vertinti, ar ginčijamos priemonės buvo geriausias būdas spręsti problemas.

Europos Žmogaus Teisių Teismas vertina, ar šalys laikosi Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos.

Konservatoriaus Andriaus Kubiliaus vyriausybė griežtos taupymo politikos ėmėsi, kai 2009 metais per pasaulinę krizę Lietuvos ekonomika smuko beveik 15 proc.

Tuomet buvo sumažinti viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimai, pensijos, socialinės išmokos, padidinti kai kurie mokesčiai.