Laura Vagonė, „Lapės vestuvės“ įkūrėja bei vestuvių planuotoja dienraščiui teigia, kad įvedus eurą vestuvių sąmatos eurais ir litais susilygino: „Pirmiausiai išaugo gėlių kainos, tą iš karto pajutome. Vėliau kainas ėmė kelti grožio paslaugų tiekėjai, fotografai, operatoriai – atlygis anksčiau buvęs litais dabar tiek pat atsieina eurais,“ – pasakojo pašnekovė.

„Jei anksčiau šimtas litų nuo žmogaus būdavo normali suma, kurią galima įteikti viena kupiūra, tai dabar ji tapo šimtu eurų. Kita vertus, vestuves juk rengia ne dėl dovanų, tad tikrai patarčiau žmonėms, kurie neišgali į vokelį įdėti tų šimto eurų dėti tiek, kiek jie išgali. Paprastai nuo žmogaus yra dovanojama 100 eurų, tačiau tikrai niekas nepyksta, kai gauna mažiau.“

Kiek kitokias sumas įvardina vestuvių planuotoja „Netradicinės vestuvės“ įkūrėja Erika Miselytė: „Įprasta suma šiuo metu yra 50 eurų nuo žmogaus. Mažiau dovanojama gal nebent kur Lietuvos kaimuose, tačiau ir vestuvės tokios būna paprastesnės.“

Pasiteiravus, ar platesni vestuvininkų užmojai – prabangus maistas ir šventė dvare nepriverčia svečių jaustis nejaukiai dėl galimybių „atsilyginti“ už prabangą, E. Miselytė teigė, kad tokių atvejų pasitaiko, ir nemažai. Tuomet svečiai teisinasi esą negali atvykti ir renkasi išvis nedalyvauti puotoje, arba ateina tik pasveikinti prie bažnyčios ar santuokų rūmų.

Išaugę pasiruošimo vestuvėms kaštai, kuomet svečiams kainuoja ne tik dovana, bet nemažai atsieina ir pasiruošimas, atvedė ir neigiamų tendencijų, viena tokių – tušti dovanų vokeliai.

Nepatogiai prieš kitus svečius besijaučiantys žmonės tiesiog įteikia jaunavedžiams tuščius užklijuotus vokelius, kurie pasimeta bendroje krūvoje, o jau ėmus skaičiuoti neįmanoma atrasti nesąžiningo asmens.

Planuotoja E. Miselytė „Lietuvos žinioms“ sakė, kad siekiant išvengti tokių įvykių, reikėtų kelis kartus atidžiai patikrinti pakviestųjų sąrašus: „Kadangi esu atsakinga už vestuvių biudžetą, kad jo limitas nebūtų viršytas, kai jaunieji sudaro sąrašą svečių, aš visą laiką perklausiu ar tai tikrai yra tie žmonės, kuriuos jie nori matyti. Ar tai nėra kokie penktos eilės pusbroliai ar pusseserės, kurių jaunieji nėra matę. Tiesą sakant tas sąrašas kažkiek sutrumpėja beveik kiekvieną kartą, tad į vestuves susirenka tik artimiausi svečiai, tad tokių nesusipratimų kaip tušti vokeliai nesu turėjusi. Tačiau esu skaičiusi ir girdėjusi iš draugų, kad būna, jog įdeda tuščią vokelį net be atvirutės.“

Kalba apie 100 eurų nuo žmogaus

Savo ruožtu DELFI kalbinti vestuvių planuotojai teigė, kad pageidaujama vokelyje nuo poros matyti 200 eurų sumą.

„Mano nuomone, startinė suma yra 100 eurų nuo poros, jeigu yra pakankamai kuklios vestuvės. Apie 50 eurų ar panašią sumą nebegali kalbėti, nors jeigu anksčiau atitinkamai – maždaug 170 litų būtų visai neblogai, tai dabar – tokia infliacija, kad – kažkoks siaubo filmas. Vidutinė suma, mano nuomone – kad nuo 200 eurų nuo poros pradeda dėti“, - DELFI sakė vestuvių planuotoja Diana Sugintienė.

Pasak vestuvių planuotojos, maistas žmogui vestuvių metu kainuoja nuo 40 eurų. „O kur dar – gėrimai, visa kita, be abejo, mes neprivalome apmokėti jaunavedžių fotografo, operatorių ar muzikantų išlaidas, bet ateiti ir jauniesiems bent jau atsilygintume maistu, ir dar jiems kažkiek simboliškai liktų, tai būtų labai gražu iš mūsų pusės“, - sakė D. Sugintienė.

„Jei jau esate pakviesti į vakarinę dalį, arba jeigu po bažnyčios jus kviečia į restoraną, kad ir porai-trejetui valandų, tai jau savaime suprantama yra lygiai ta pati vestuvinė šventė, ji yra tik trumpesnė, tai turėtume orientuotis taip pat, kaip ir į vakarinę dalį, banketinį pakvietimą“, - sakė D. Sugintienė.

„Linksmadienių“ vestuvių planuotojos Jūratės nuomone, draugų porai yra gražu įdėti 200-300 eurų.

„Aš pati neseniai ėjau į krikšto dukros vestuves, ir vyras sako: taigi tu viską žinai, žinokite, kad nežinau. Išties, nežinau. Aš tik dovanas surenku, atiduodu, o paskui neklausiu, kiek čia davė tų pinigų. Bet jei manęs kas nors paklaustų, tai aš sakyčiau, kad nuo 200 iki 300 eurų draugų porai yra gražu įdėti“, - sakė Jūratė.