Kaip matyti iš DELFI turimų dokumentų, pranešimas apie tarnybinį patikrinimą M. Skritulskui buvo parengtas liepos 19 dieną. Juo pranešama, kad vadovas įtariamas padaręs tarnybinį nusižengimą – galėjęs pažeisti pareigybės aprašymo normas bei Valstybės tarnybos įstatymo nuostatą, numatančią, kad valstybės tarnautojai privalo laikytis šiame teisės akte nustatytų veiklos etikos principų.

Pranešime taip pat nurodoma, kad M. Skritulskas galėjęs pažeisti Valstybės tarnautojų veiklos etikos taisykles, sakančias, jog valstybės tarnautojas privalo „elgtis taip, kad visuomenė pasitikėtų viešuoju administravimu ir valstybės tarnautojais“, „elgtis politiškai neutraliai, nežlugdyti valstybės valdžios institucijų sprendimų ar veiksmų“, o taip pat „būti lojalus ir paslaugus savo vadovybei, kolegoms ir pavaldiniams“.

Lietuvos darbo biržos dokumente aiškiai rašoma, jog įtarimas dėl galimo tarnybinio nusižengimo kilo viename leidinyje „pasirodžius informacijai apie Lietuvos darbo biržos pertvarką ir atsižvelgiant į šiame straipsnyje Jūsų (M. Skritulsko – red.), kaip Klaipėdos teritorinės darbo biržos direktoriaus, išsakytus teiginius“.

Sprendimas dėl pertvarkos artėja

M. Skritulskas, kalbėdamas su DELFI, šią situaciją siejo su Klaipėdos teritorinės darbo biržos specialistų parengtu siūlymu planuojamam Darbo biržos pertvarkymui.

DELFI primena, kad Darbo biržą numatoma pertvarkyti, vietoj pagrindinės būstinės bei 10-ties teritorinių padalinių įkuriant vieną struktūrą ir taip sumažinant administracijos darbuotojų skaičių. Prieš mėnesį skelbta, kad svarstomos kelios reformos kryptys: pagrindine alternatyva laikomas siūlymas sukurti vieną įstaigą su 4-5 filialais, aptarnaujančiais pagrindinius Lietuvos regionus. Tuo pačiu svarstytas ir siūlymas kurti ne vieną, bet 4-5 atskirus juridinius asmenis.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrės Eglės Radišauskienės teigimu, kol kas galutinis sprendimas nėra priimtas. „Praėjusios savaitės pabaigoje turėjome paskutinį posėdį, dabar apibendrinome medžiagą, ją pateiksime Vyriausybei, ir nutarsime visi kartu, kurią alternatyvą renkamės“, – sakė ji DELFI.

Eglė Radišauskienė

Svarstant Darbo biržos pertvarkos gaires, savo siūlymus SADM pateikė ir M. Skritulsko vadovaujama Klaipėdos teritorinė darbo birža. Šio padalinio idėja buvo atsisakyti dalies centrinio aparato – Lietuvos darbo biržos, turinčios 94 darbuotojus, nes šios institucijos veikla esą dubliuojasi su SADM Darbo departamento funkcijomis. Todėl išreikšta pozicija, kad vietoje centrinio aparato ir teritorinių padalinių turėtų atsirasti tiesiogiai SADM pavaldžios savarankiškos keturios regionų tarnybos.

Tokiu būdu būtų galima sutaupyti maždaug 5,2 mln. eurų, atsisakant 32 proc. – 246 tiesiogiai darbo rinkos paslaugų neteikiančių darbuotojų, daugiausia vadovų, taip pat nebūdingo turto, tai yra, automobilių, kompiuterinės technikos, pastatų.

Abejojo tyrimo objektyvumu

Kalbėdamas su DELFI, M. Skritulskas teigė pateiktuose Darbo biržos optimizavimo pasiūlymuose nieko blogo neįžvelgiantis.

„Priešingai, liepos 13 dieną mes gavome SADM raštą, kuriame išreiškiama padėka dėl mūsų įžvalgų. Juo labiau, kad pertvarkos projektą, kurį siuntėme SADM, parengėme viceministrės E. Radišauskienės prašymu. Tuo metu ji lankėsi Klaipėdos teritorinėje darbo biržoje, ir pokalbio metu mes išdėstėme mintis, kaip galima būtų optimizuoti valdymą, atsisakant tam tikrų perteklinių grandžių, kurios dubliuojasi. Ji pasiūlė šias mintis išdėstyti raštu“, – aiškino direktorius.

Kiek objektyviai šitas tyrimas gali vykti mano atžvilgiu, būtent dėl tos priežasties, kad mes pateikėme pertvarkos variantą, kurio pagrindu galėtų būti naikinama Lietuvos darbo birža?
M.Skritulskas

Jis stebėjosi, jog tuo pačiu metu, kai teritorinė darbo birža gavo SADM padėką, jo duomenimis, buvo pasirašytas Lietuvos darbo biržos direktorės įsakymas pradėti tarnybinį tyrimą dėl galimo nusižengimo, kaip matoma iš pranešimo apie tarnybinį nusižengimą, siejamo su jo pasisakymu žiniasklaidai.

„Mes esame biudžetinė įstaiga, savarankiškas juridinis asmuo, pagal įstatymus aš jai atstovauju. Esminis klausimas, kas gali geriau pateikti paaiškinimus dėl atlikto darbo, teiktų pasiūlymų, nei mes, autoriai? Kitas dalykas, kas yra svarbu, ši situacija įdomi tuo, kad mūsų siūlomos pertvarkos esmė – atsisakyti tarpinės grandies, tai yra, Lietuvos darbo biržos, kuri tiesiogiai iš tikrųjų nekuria jokių paslaugų. Juk dėl pertvarkos galėtų būti naikinamos jų darbo vietos“, – kalbėjo jis.

Neigė pranešime išdėstytus motyvus

Lietuvos darbo biržos atstovė spaudai Milda Jankauskienė DELFI tvirtino, kad šios institucijos pradėtas M. Skritulsko tarnybinės veiklos tyrimas nėra susijęs su jo pateiktais siūlymais „nei dėl turinio, nei dėl pertvarkos“.

„Tyrimas pradėtas dėl galimo Lietuvos Respublikos valstybės tarnybos įstatymo nuostatų pažeidimo. Šiuo klausimu manome, kad reiktų kalbėti apie Klaipėdos teritorinės darbo biržos vadovo bendravimo ypatumus su klientais“, – nurodė atstovė spaudai.

Pranešime apie tarnybinį nusižengimą M. Skritulsko bendravimo su klientais ypatumai neminimi. DELFI paprašius suteikti informaciją, kodėl tuo atveju, jei tarnybinis tyrimas nėra susijęs su direktoriaus siūlymais, pranešime apie tarnybinį nusižengimą teigiama, jog įtarimai dėl teritorinės darbo biržos vadovo veiklos kilo po jo išsakytų komentarų dėl Lietuvos darbo biržos pertvarkos, M. Jankauskienė pateikė tokį atsakymą.

„Todėl, kad nėra susijęs nei su jo pateiktu pasiūlymu, nei su jo pateikto pasiūlymo turiniu. Kaip ir minėjome, tyrimas pradėtas dėl galimo Lietuvos Respublikos valstybės tarnybos įstatymo nuostatų pažeidimo. Įstaiga turi savo vidaus taisykles ir tvarkas, kurių valstybės tarnautojas, vykdydamas jam paskirtas funkcijas, privalo laikytis. Pradėtas tyrimas, kurio metu bus siekiama nustatyti, ar pažeidimas buvo įvykdytas, ar nebuvo“, – nurodė Lietuvos darbo biržos atstovė spaudai.

Viceministrė: viršų turėtų paimti protas, ne emocijos

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė E. Radišauskienė DELFI sakė šios konkrečios situacijos nežinanti. „Tačiau manau, kad pertvarka vis dėlto yra labai svarbus procesas, ir iš tiesų buvo įvairių nuomonių“, – teigė ji.

Pasak viceministrės, M. Skritulskas yra pateikęs pasiūlymą SADM dėl Lietuvos darbo biržos reorganizacijos.

„Mes jį išanalizavome, pateikėme raštą, kuriuo padėkojome už pateiktus pasiūlymus ir iniciatyvą. Išnagrinėjome tą alternatyvą, ir kartu su visomis teritorinėmis darbo biržomis bei centrine įstaiga – Lietuvos darbo birža, priėmėme galutinius sprendimus dėl pertvarkos. Žinau, kad Klaipėdos darbo biržos vadovas turi kitą nuomonę, mes ją gerbiame, ją išanalizavome, tam tikrus aspektus įvertinome, o visa kita, manau, daugiau yra emocijos, ir nėra jokio racionalumo tame, – kalbėjo E. Radišauskienė.

Paklausta, ar tokiu atveju Lietuvos darbo biržos priimtas sprendimas pradėti M. Skritulsko veiklos tarnybinį nusižengimą yra adekvati reakcija, ji svarstė, kad tarnybinis patikrinimas greičiausiai buvo pradėtas ne tik dėl šios situacijos.

„Neturiu dokumentų, negalėčiau komentuoti, dėl ko ten yra tarnybinio nusižengimo tyrimo procedūra. Galbūt yra gauta informacija ir pagal tai (daroma – red.), čia galėtų galbūt pati Lietuvos darbo birža pakomentuoti daugiau. Bet aš manau, kad viskas turėtų išsispręsti, ir, matyt, vis tik viršų paims protas, o ne emocijos“, – teigė E. Radišauskienė.