„Prieš keletą valandų kalbėjausi su geru draugu, lietuvių kilmės JAV Kongreso nariu Johnu Shimkumi. Tai žmogus, paklojęs pamatus amerikietiškų skalūninių dujų eksportui į visą pasaulį. To vaisius skiname ir mes – netrukus Klaipėdoje sulauksime dviejų laivų su dujomis iš JAV, kurios leis mums pamiršti priklausomybę nuo rusiškų dujų. Tačiau amerikiečiai sunerimę, nes globalią energetinę revoliuciją siekia sustabdyti ta pati Rusija – šalis, kuriai žaliavos yra vienintelis biudžeto pajamų šaltinis“, – teigė parlamentaras konservatorius Žygimantas Pavilionis.

Jis atkreipė dėmesį, kad prieš kurį laiką keli kongresmenai inicijavo tyrimą, kuriuo siekiama išsiaiškinti Rusijos įtaką vadinamiesiems "žaliųjų" judėjimams JAV.

„Teigiama, kad Rusija visada buvo suinteresuota išpūsti skalūnų dujų išgavimo grėsmę. Kremlius veikė užslėptai – pinigai buvo pumpuojami per priedangos kompanijas. Yra pagrįstų įtarimų, kad per vieną iš tokių kompanijų „Klein Ltd.“ į JAV veikiančią nevyriausybinę organizaciją „Sea Change Foundation“ galėjo nutekėti dešimtys milijonų dolerių“, - teigė Ž. Pavilionis.

Tokie „žalieji“, parlamentaro vertinimu, diskredituoja ekologiją, mat tapo paprasčiausiais Kremliaus įrankiais, kovojančiais prieš skalūnų gavybą bei eksportą į tokias šalis kaip Lietuva.

„Diskutuodami su Shimkumi sutarėme, jog susidariusi padėtis – ne tik JAV, bet ir kitų valstybių problema. Todėl Kongreso narys pažadėjo pasikalbėti su kolegomis dėl galimybės išplėsti šį tyrimą į kitus regionus, tarp jų – ir mūsų. Pats Shimkus atvyksta į Lietuvą rugpjūčio pabaigoje ir neabejotinai apie tai papasakos plačiau“, - sakė Ž. Pavilionis.

Laurynas Kasčiūnas ir Žygimantas Pavilionis

Ketina inicijuoti parlamentinį tyrimą

Jis pats ketina inicijuoti parlamentinį tyrimą, kurį esą galėtų atlikti ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK), kuriuo bus siekiama išsiaiškinti, kokia galima Kremliaus įtaka „žaliųjų“ judėjimams Lietuvoje.

„Negalime laukti bei privalome išsiaiškinti, ar Kremliaus įtakos nėra ir šioje srityje. Juk turbūt ne veltui dažniausiai „žaliųjų“ taikinyje atsidurdavo tokios JAV kompanijos kaip „Chevron“, kurios norėjo investuoti mūsų valstybėje“, - teigė Ž. Pavilionis.

Vytautas Bakas

Inicijuoja platesnį tyrimą

NSGK pirmininkas, „valstiečių – žaliųjų“ frakcijos narys Vytautas Bakas teigė esąs už politinės sistemos apsivalymą, ir teigė pats inicijavęs tyrimą.

„Po M. Basčio istorijos, po to, kai buvo atlikome tyrimą NSGK dėl grėsmių nacionaliniam saugumui, galimos specialiųjų tarnybų įtakos, manau, kad Seimas turėtų dirbti toliau ir paskatinti politinę sistemą apsivalyti. Akivaizdu, kad M. Basčio pavyzdys parodė, kad neteisėtų ir su nacionaliniais interesais nesuderinamų įtakų ir žmonių buvo daugiau. Todėl aš manau, kad reikia tirti tiek neteisėtą politikų lobizmą atstovaujant nedraugiškų šalių interesams, priešingiems nacionalinio saugumo interesams, tiek - ir verslo“, - sakė V. Bakas.

Pasak jo, tyrimo ribas turėtų nustatyti Seimas. Jo nuomone, turėtų būti peržvelgta įtaka energetiniams projektams bei neteisėta verslo įtaka politiniams sprendimams.

„Aš esu surinkęs daugiau nei 40 parašų iš „valstiečių“ frakcijos, taip pat Mišrios Seimo narių grupės, kitų frakcijų parlamentarai pasirašė. Šiuo metu mes kalbamės su socialdemokratais ir konservatoriais. Manau, kad rudenį tokios iniciatyvos bus“, - sakė V. Bakas.

Įtarimai dėl Rusijos poveikio – JAV

Jį palaikyti ir paraginti sekti JAV pavyzdžiu artimiausiame NSGK posėdyje pažadėjo ir kolega frakcijoje, šio komiteto narys Laurynas Kasčiūnas.

Kaip rašė „The Daily Signal“ du Kongreso nariai iš Teksaso – Aukštųjų rūmų Mokslo ir technologijų komiteto vadovas Lamaras Smithas ir pakomitečio energetikai vadovas Randy's Weberis išsiuntė laišką JAV iždo sekretoriui Stevenui Mnuchinui, kuriame rašė apie „slaptą kampaniją prieš skalūnines dujas“ su „nežymiu pėdsaku dokumentuose“.

Kongresmenai cituoja šaltinius, kuriuose teigiama, kad Rusijos Vyriausybė yra susimokiusi su aplinkosaugos grupėmis, siekdama paskleisti dezinformaciją ir propagandą prieš hidraulinį skaldymą, kuris leidžia lengviau pasiekti gamtinių dujų telkinius.

Tarp šaltinių yra minimas ir buvęs NATO generalinis sekretorius, kuris cituojamas sakant, kad Rusija siekdama išlaikyti priklausomybę nuo jos importuojamų dujų aktyviai palaiko ryšį su vadinamosiomis nevyriausybinėmis aplinkosaugos organizacijomis, kurios veikia prieš skalūnų dujas. Kongresmenai paaiškino, kad iš tokių Rusijos finansuojamų aktyvistų veiksmų labiausiai pelnosi „Gazprom“.

Tarp aukštų JAV pareigūnų, kurie pripažino ryšį tarp Rusijos ir aplinkosauginių grupių yra minima ir buvo valstybės sekretorė, demokratų kandidatė 2016 m. prezidento rinkimuose Hillary Clinton.

Tart “Wikileaks” nutekintų dokumentų pakliuvo ir jos 2014 metais sakyta “privati kalba”, kurioje ji diskutavo apie Rusijos paramą aplinkosauginėms grupėms.

Savo laiške iždo sekretoriui kongresmenai taip pat teigė, kad rusai galėjo plėtoti savo strategiją nepalikdami pėdsakų dokumentuose. Jie esą perpumuoja pinigus per Bermudoje įkurtą kompaniją „Klein Ltd“.

Esą tokiu būdu iš Rusijos į JAV veikiančią nevyriausybinę organizaciją „Sea Change Foundation“ buvo pervesti dešimtys milijonų dolerių.