Todėl DELFI nusprendė pasiteirauti pačių kauniečių ar jie jaučia, kad gyvenimas gerėja, o gal kaip tik stovi vietoje, be jokių impulsų, ar net blogėja.

Susikaustę vyresnieji ir pozityvus jaunimas

Nors ir kalbama apie Kauno proveržį, tačiau, vaikštinėjant po Laivės al., aiškėja, kad vyresnio amžiaus kauniečiai vis dar labai konservatyvūs, susikaustę. Bandant kalbinti praeivius, pastarieji apsimeta turintys daugybę reikalų ir negalintys, eidami kur jiems reikia, tarti bent žodį.

Tačiau visiškai kitokia situacija su Kauno jaunimu. Jie mielai bendrauja ir nebijo viešai reikšti savo nuomonės. Kauniečių jaunimas šypsosi, džiaugiasi savo miestu ir yra kupini pozityvumo.

Siekiant objektyvumo, buvo pakalbinti įvairaus amžiaus žmonės. Kaip manote, kokia kauniečių nuomonė apie gyvenimą gimtajame mieste?

Kultūros renesansas

Jauna pora Edvardas ir Danielė džiaugiasi savo gimtuoju miestu ir, pasak jų, Kaune gyvenimas tikrai gerėja: „Apskritai vertinant Kauną, Kaunas kyla tik aukštyn“.

Medijos ir audiovizualinių paslaugų specialistui Edvardui dažnai tenka lankytis Vilniuje darbo reikalais, todėl jis gali palyginti pokyčius tiek viename, tiek ir kitame mieste.

„Iš tikrųjų kalbant apie Kauno kultūrinį gyvenimą, jis eina link savotiško renesanso. Tikrai daugiau kultūrinės veiklos, kultūrinių renginių. Prieš keletą metų tikrai buvo mažiau kur nueiti. Tai arba sklaida pagerėjo, arba renginių tikrai padaugėjo.“ - apie atgimstantį Kauno kultūrinį gyvenimą kalbėjo Edvardas.

„O aš visišką kultūros renesansą pastebėjau. Ypač po „2020 Kaunas kultūros sostinė“. Palyginus prieš du metus ir dabar, tai tiek daug visur visko vyksta, kad net sunku išsirinkti, kur nueiti. Jeigu anksčiau būdavo sunku išsirinkti kur eiti, nes praktiškai nieko nevyko. Dabar sunku išsirinkti kur eiti, nes per daug pasirinkimų.

Anksčiau kultūros centras buvo Vilnius. Ten yra šiuolaikinio meno centras, ten yra galerijos, kur vykdavo visi svarbiausi renginiai. Tačiau dabar viskas persikelia į Kauną. Ir menininkai ir fotografai visi plūsta į Kauną. “ - apie kultūros proveržį Kaune dėstė Danielė.

Jos manymu, šiuo metu Kaunas yra labai geroje vietoje. Anksčiau visi važiuodavo į Vilnių, nes dauguma iš užsienio atvežtų įdomesnių spektaklių visada būdavo Vilniuje. Dabar tuo galima džiaugtis ir Kaune.

Pakreipus pokalbį link ekonominių klausimų, darbo užmokesčio, Edvardas sako, kad atlyginimu nesiskundžia: „Tikrai pagerėjo atlyginimai. Negaliu palyginti su Vilniumi, nes nežinau, kokie yra Vilniuje. Bet, bent jau mano darbo rinkoje, atlyginimai padidėjo“.

Be to, pasak Edvardo, apskritai Kaunas labai sparčiai gražėja, estetiškai miestas tvarkosi. O lygindamas miestus jis nežiūri į tai, kaip į varžytuves. Iš tiesų, abu miestai yra labai skirtingi ir, jo manymu, kiekvienas miestas turi ir turės skirtingas nišas.
Kaunas Laisvės alėja Soboras

Kaunas ne konkurentas Vilniui

Tačiau antrasis pašnekovas viską verčia aukštyn kojom. Vidutinio amžiaus Ginto nuomonė – visiškai priešinga jaunuolių poros. Jo manymu, niekas nieko nesiveja, konkurencija su Vilniumi tiesiog neįmanoma, Kaunas stovi vietoje.

„Stovim vietoje. Kad keliai tvarkomi, tai čia natūralu, visoje Lietuvoje keliai tvarkomi. Juolab, meras turi geras mašinas, tai jis nevažinės blogais keliais (juokiasi pašnekovas).

Konkurencija tarp Vilniaus ir Kauno yra praktiškai neįmanoma. Vilnius yra sostinė. Iš tiesų senamiestis Vilniaus yra ypač gražus. Kaune net Laisvės al. pastatai, turintys architektūrinę ir kultūrinę reikšmę, nerestauruoti. Nors aš esu kaunietis, bet, kai sako, kad Kaunas vejasi Vilnių ar Klaipėdą, tai tiesiog juokinga. Net lenkai, ir tie puikiai restauruoja senus statinius, senas pilis. Manau, daugiau dėmesio reikėtų skirti architektūrai, kultūrai istorijai ir pan.“ - pastebėjimais ir pamąstymais dalijosi Gintas.

Kalbėdamas apie atlyginimų augimą, vyras buvo dar kategoriškesnis. Gintas dirba privatų darbą, todėl pokyčių nemato. Iš tiesų, nei valstybiniame, nei privačiame sektoriuje jis nemato, kad algos kažkaip didėtų, nors įmonių pelnai didžiuliai.

„Privačiam sektoriuje nesu girdėjęs, kad žmonės būtų patenkinti atlyginimais, o pelnai įmonių labai didžiuliai. Pelnus daro, o su žmogumi nesidalina.“ - tiesiai šviesiai rėžė pašnekovas.

„O dėl ko kyla revoliucijos?“ - pabaigoje retorišką klausimą uždavė Gintas.

Kaunas – kaip Niujorkas

Moksleivis Tomas Mikalauskas mano, kad per pastaruosius ketverius metus gyvenimas Kaune labai pagerėjo. Ne vien infrastruktūros atžvilgiu, bet ir kultūros prasme.

Pasak Tomo, dabar Kaune vyksta daug daugiau kultūrinių renginių, daugiau koncertų, daugiau sporto renginių, miestas pritraukia daugiau investicijų. Žmonės tai jaučia ir keičiasi žmonių požiūris į naujoves, į kultūrinius renginius ir pan.

Tomas pritaria Edvardo ir Danielės nuomonei ir miestų lyginti nesiryžta.

„Nemanau, kad reikia vytis Vilnių ar kokį kitą miestą. Reikia būti savotiškiems. Mes galime būti savotiški, kitokie nei vilniečiai, ir vis tiek būti išmanūs, kultūringi. Kas liečia Vilnių, sostinėse natūraliai daugiau kartais būna renginių. Tačiau žinau vieną gerą išsireiškimą. Amerikoje Vašingtonas lieka sostine, tačiau visi svarbiausi kultūriniai renginiai vyksta Niujorke, nors Niujorkas ir nėra sostinė. Tai lygiai taip pat gali būti ir su Kaunu. Vilnius lieka sostine, bet Kaune vyksta daugiau ir svarbesnių kultūrinių renginių.“ - Kauną su Niujorku lygino moksleivis.

Kelrodė žvaigždė

Sutiktas IT specialistas Dovydas taip pat patenkintas gyvenimu ir darbu Kaune. Nors ir norėtų, kad miestas būtų modernesnis, tačiau Kaunas jam yra kelrodė žvaigždė Lietuvoje.

„Atlyginimai geri, kiek suderėjau su darbdaviu, tiek ir gaunu. Dėl galimybių praleisti laisvalaikį nesiskundžiu. Tikrai yra kur nueiti: muziejai, teatrai, kavinės, kiti renginiai. Kaune jų netrūksta, kiekvienas gali pasirinkti pagal savo skonį. Plius mes turime „Žalgirio“ areną, kurioje puikiausius šou rodo pasaulinio lygio žvaigždės ir taip toliau ir pan. Kaunas ir jo regionas pritraukia tikrai nemažai užsienio investicijų. Gal norėtųsi, kad Kaunas būtų kiek modernesnis, tačiau vystymosi prasme, jis kaip kelrodė žvaigždė Lietuvoje, o gal net ir Baltijos šalyse.“ - pagyromis Kauną apipylė Dovydas.
Žalgirio arena

Pasak jo, pastaraisiais metais Kaune gyvenimas tikrai gerėja ir, jo manymu, taip bus ir toliau.

Apie Vilnių pašnekovas taip pat nieko labai blogo negalėjo pasakyti. Jis supranta, kad Vilnius – sostinė, jau istoriškai žinomesnis miestas, jam skiriamas didesnis finansavimas, gyvena kur kas daugiau žmonių, vadinasi ir daugiau dirbančiųjų, daugiau pramogų, daugiau kultūrinių renginių. Be to, vyrui Vilnius tikrai modernesnis.

Tačiau vertindamas kelių metų pokyčius vyras tiesmukas: „Kaunas vienareikšmis lyderis.“

Gražioj aplinkoj ir žmonės laimingesni

Laisvės al. vaikštinėjančios pensininkės Zita ir Janina taip pat patenkintos Kaune vykstančiais pokyčiais. Jos džiaugiasi gražiai tvarkomu ir atnuajinamu miestu.

„Mes jau nebedirbame, jau pensininkės, tai dėl atlyginimų nelabai ką galime pasakyti. Tačiau viskas stipriai gerėja. Pasižiūrėkit, kaip gražiai atnaujinta dalis Laisvės al., restauruojami pastatai, sutvarkytos gatvės... Gražioj aplinkoj ir žmonės laimingesni, daugiau šypsenų veiduose ir gyventi geriau.“ - besišypsodamos kalbėjo moterys.