„Istorinės Sumner Welles deklaracijos paminėjimas Vašingtono aikštėje jau tapo gražia tradicija – kiekvienas metais organizuojame laisvės šventę, kuria pagerbiame istorinę atmintį ir dėkojame mūsų sąjungininkams už dešimtmečius puoselėtą ir palaikytą nepriklausomos Lietuvos viltį. Šiandien mes didžiuojamės savo laisve ir džiaugsmingai tariame „ačiū“ tiems, kurie mus visada palaikė“, – sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Ketvirtadienį kaip ir kasmet skambant Lietuvos kariuomenės orkestrui bus pakeltos Baltijos šalių bei JAV vėliavos, atliekami Lietuvos ir JAV himnai, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Aikštėje bus prekiaujama amerikietišku maistu, šventinę nuotaiką kurs didžėjus Rimas Šapauskas, koncertuos pučiamųjų džiazo kolektyvas „Žaibas“, alternatyviosios muzikos atlikėja Migloko. Renginį ves iš Čikagos grįžęs buvęs Lietuvos generalinis konsulas Marijus Gudynas.

Sumnerio Welleso deklaracija buvo paskelbta tuometinio laikinai ėjusio pareigas JAV valstybės sekretoriaus Benjamino Sumnerio Welleso (Bendžamino Samnerio Veleso) 1940 metų liepos 23 dieną. Šia deklaracija JAV oficialiai pasauliui pranešė, kad nepripažįsta Sovietų Sąjungos įvykdytos Baltijos šalių okupacijos. Tai tapo JAV Baltijos šalių okupacijos nepripažinimo politikos, kuria JAV smerkė Sovietų Sąjungos įvykdytą agresiją ir palaikė Baltijos šalių nepriklausomybės siekį, pradžia.