Praėjusių metų liepos 1 d. Lietuvoje buvo 30466 valstybės tarnautojai. Šių metų liepos 1 d. - 30026. Daugiausiai sumažėjo karjeros valstybės tarnautojų. Tarnautojų mažėjo Vyriausybės, Seimo reguliavimo srityse, o štai savivaldoje šiek tiek išaugo - 73 tarnautojais. Į šį skaičių neįtraukti statutiniai tarnautojai: karjeros, politinio (asmeninio) pasitikėjimo, įstaigų vadovai.

Mažėjant tarnutojų skaičiui atsiranda vis daugiau laisvų pareigybių. Šiuo metu neužimtos 483 pareigybės. Panašu, kad Vyriausybės reguliavimo srities įstaigos pristabdė priėmimą į atsilaisvinusias pareigas. Tam galėjo turėti įtakos Ministro Pirmininko ir Vyriausybės kanceliarijos priimtas sprendimas ruošiantis viešojo sektoriaus pertvarkai griežtai riboti naujai skelbiamus konkursus - skelbti juos tik esant būtinybei.

Per pastaruosius metus perpus mažiau tarnautojų atleista dėl pareigybės naikinimo, tačiau padaugėjo savo noru ar šalių sutarimu paliekančiųjų valstybės tarnybą, tarp kurių daugiausiai 31-40 m. amžiaus žmonių. Daugiau kaip 70 proc. išėjusiųjų iš tarnybos savo noru buvo iki 40 metų amžiaus. Tiesa, tarp priimtųjų į valstybės tarnybą taip pat daugiausia šios amžiaus grupės asmenų.