„Pirmininkas turės pasiaiškinti ir paaiškinti, kas ten iš tikrųjų vyko. Aš būsiu vienas iš tų žmonių, (kurie reikalaus paaiškinimų)“, – sakė „valstiečių“ pirmininko pavaduotojas, Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Virginijus Sinkevičius.

Kitas R. Karbauskio pavaduotojas Kęstutis Mažeika taip pat žada reikalauti atsakymų.

Pasak jo, partijos pirmininkas turi rodyti aukščiausius standartus.
„Norėtųsi to aiškumo žmogiškai. Manau, kad kai susitiksime, būtinai išsiaiškinsime“, – kalbėjo parlamento Aplinkos apsaugos komiteto vadovas.

Taip politikai reagavo į atgarsį sukėlusį praėjusios savaitės R.Karbauskio susitikimą su G.Kildišiene, jos advokate Liudvika Meškauskaite ir viešųjų ryšių ekspertais.

BNS šaltinių teigimu, viešųjų ryšių kompanijos „PR Service / Edelman Affiliate“ patalpose susitikimas buvo numatytas neseniai išleistos G.Kildišienės biografinės knygos „Atvirai“, jos viešinimo ir platinimo kampanijai aptarti.

„Valstiečių“ partijai nepriklausantis, tačiau su ja į parlamentą išrinktas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas taip pat tvirtino, kad R.Karbauskis turi „labai atvirai“ pateikti visus atsakymus dėl galimos jo paramos G.Kildišienės knygai.

„Ypatingai vertinant kontekstą – jei tai būtų ponios Gretos asmeninė iniciatyva, vienas dalykas. Ji, matyt, nebėra viešas asmuo. Bet kadangi mes matome, kad partijos vadovas patarinėjo, rodė tokį dėmesį tai knygai ir ponios Gretos asmeniui, vienareikšmiškai tie klausimai turi būti atsakyti kuo greičiau, nes priešingu atveju bus didžiulė žala daroma ir pačiai partijai, ir frakcijai, ir tai gali būti kliūtimi priimant sprendimus, nes tam, kad priimtume sprendimus, reikia visuomenės pasitikėjimo ir paramos“, – teigė Seimo narys.

Parlamentarai sakė, kad jiems skaudu dėl R.Karbauskio veiksmų, nes jie diskredituoja politinę jėgą ir nuveiktus darbus.

„Mes galime kalbėti, kad kažkam galbūt ta situacija yra juokinga, bet labiausiai skauda tai mūsų bendruomenei, kuri dirba ir ėjo į rinkimus daryti pokyčių“, – kalbėjo V.Sinkevičius.„Tai diskredituoja ir partiją, ir frakciją, nors nei partija, nei frakcija neturi nieko bendro su asmeniniais jo susitikimais“, – pridūrė politikas.
Jam antrino V.Bakas: „Džiaugiuosi, kad frakcija dirba, (...) bet man skaudu girdėti ir skaityti tuos dalykus, kai mes švaistome laiką tokioms muilo operoms“.

Jis tvirtino liūdintis, kad „partija tiek jėgų meta į ponios Gretos klausimus, į asmenį“.

„Man norėtųsi matyti partijos vadovybės pastangas, koncentruotas į vidaus politikos klausimus. Aš bandysiu pats inicijuoti dar vasarą – susėsti su kolegomis, pasikalbėti apie tai, ką mes galime padaryti, kad ta reputacija frakcijos, kurioje daug dominuoja ponios Gretos (tema – BNS), pasikeistų“, – teigė V.Bakas.

„Manau, kad esame pajėgūs padaryti dar daugiau, priėmėme daug svarbių Lietuvai sprendimų pavasario sesijoje, įrodėme, kad galime tuos sprendimus priimti, ir, tiesą sakant, ta istorija su Greta... Nemanau, kad turėtų būti prioritetai skiriami taip“, – pridūrė jis.

K.Mažeika teigė, kad susiklosčiusi situacija nepuošia partijos.
„Atrodo, neblogai baigėme pavasario sesiją, bet tokie „perliukai“ vis tiek duoda negatyvą. Tai nėra susiję su politika, su priimamais sprendimais, bet žmonėms įdomu, spauda rašo ir todėl gaunasi toks šešėlis, – sakė K.Mažeika. – Nesinorėtų, kad tokie dalykai būtų, turime rodyti rimtą veidą ir rimtas pozicijas.“

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vicepirmininkai Bronis Ropė, Arvydas Nekrošius ir Viktoras Rinkevičius situacijos BNS nekomentavo.

„Valstiečių“ lyderis teigia, kad praėjusį ketvirtadienį per susitikimą su G.Kildišiene ir viešųjų ryšių ekspertais kalbėta apie galimą bendradarbiavimą su „PR Service / Edelman Affiliate“. Pasak jo, taip pat aptartos „skleidžiamos tokios keistos žinios, neva aš prisidėjau prie knygos finansavimo“.

R. Karbauskis sakė vėliau pasilikęs dviese su kompanijos vadove Romualda Stonkute, nes vykdė „socialinį eksperimentą“, kurio metu stebėjo, kaip žiniasklaida apie jį formuoja „neteisingas žinias“.
Maždaug aštuonias valandas kompanijos patalpose ir prieš vidurnaktį jas palikęs R.Karbauskis tvirtina nesislapstęs.