Pasak P. Urbšio, LVŽS pirmininkas turi suvokti, kad šiuo metu visiems rūpi, ką slepia R. Karbauskis santykiuose su G. Kildišiene. „Kas juos sieja? Šis klausimas iki šiol neatsakytas“, – aiškino parlamentaras.

DELFI primena, kad ketvirtadienio vakarą Vilniuje įvyko R. Karbauskio, buvusios Seimo narės Gretos Kildišienės, kelių viešųjų ryšių ekspertų ir teisininkės Liudvikos Meškauskaitės susitikimas. Čia atvykusiems žurnalistams buvo iškviestas apsaugos ekipažas, vėliau – dar trys. Galiausiai pastato viduje buvę žurnalistai išprašyti.

Šaltiniai LVŽS yra BNS paliudiję, kad R. Karbauskis asmeniškai koordinavo neseniai G. Kildišienės išleistos biografinės knygos „Atvirai“ leidybos finansavimo, platinimo ir viešinimo reikalus.

Daro pažeidžiamus

P. Urbšio teigimu, galbūt buvo galvojama, kad išleidus G. Kildišienės knygą, žmonės ją graibstys „vos ne kaip Šv. Raštą, ir jų protai apsišvies“.

„Bet realybė kitokia. Didesnei daliai žmonių pati G. Kildišienė nėra įdomi. Ji įdomi tiek, kiek yra santykyje su R. Karbauskiu. Ir jeigu R. Karbauskis pats kalba apie tai, kad yra interesų grupės, kurios siekia diskredituoti jį, kaip lyderį, dėl vykdomų reformų, tai šita priklausomybe nuo G. Kildišienės save padaro pažeidžiamą, ir padaro pažeidžiamą tą politinę jėgą, kuri planuoja tas pertvarkas“, – kalbėjo jis.

Parlamentaras teigė norįs tiesiai kreiptis į R. Karbauskį: „Ramūnai, nepamiršk, tiesa žmogų išlaisvina“.

Reikalauja pasielgti sąžiningai

Penktadienį DELFI redakcijoje viešėjęs LVŽS lyderis R. Karbauskis paaiškino ir susitikimo su G. Kildišiene priežastis.

Jis aiškino atlikęs socialinį eksperimentą Jo teigimu, susitikimas vyko dėl skleidžiamų gandų, kad jis prisidėjo prie G. Kildišienės knygos leidimo, tačiau galiausiai esą nuspręsta atlikti socialinį eksperimentą – susitikimo dalyviai neva tiesiog sėdėjo ir analizavo, kaip žurnalistai dirba, o galiausiai nutarė istoriją užbaigti ir išeiti iš patalpų.

„Jokio kriminalo negalėjo būti“, – tikino politikas.

Povilas Urbšys

Pasak P. Urbšio, jei tokie LVŽS pirmininko paaiškinimai reikštų, kad ketinama spręsti tik partijos problemas, sukeliant visuomenės ir žiniasklaidos dėmesį, būtų vienas dalykas.

„Bet tai liečia ir Seimo LVŽS frakciją, kurioje yra ir partijai nepriklausančių žmonių. Mano įsitikinimu, taip supainiojami asmeniniai santykiai ir valstybinės problemos. Jei norime spręsti problemas ir priiminėti nepopuliarius sprendimus, mums reikia žmonių pasitikėjimo. O būtent tokie susitikimai pasitikėjimą tik mažina ir sudaro galimybes menkinti Seimo LVŽS frakcijos bei Vyriausybės vykdomą veiklą“, – tvirtino jis.

Parlamentaro manymu, partijos pirmininkas būtų pasielgęs sąžiningai, jei būtų pasakęs, kad jaučiasi atsakingas už G. Kildišienės istoriją, apgailestauja, kad jauna parlamentarė buvo neteisingai apjuodinta, ir todėl prisidėjo prie jos knygos viešinimo.

„Bet kai dabar kalbama, kad jis knygą pamatė vos ne pirmą kartą, kai ji pasirodė knygynuose, ir tuo pačiu metu Naisių vasaros festivalyje jai išskiriama atskira palapinė, ir ta palapinė yra su LVŽS logotipu, kyla abejonės, ar R. Karbauskis yra atviras. Ir vakarykščio įvyko aplinkybės sudaro prielaidas manyti, kad R. Karbauskis nėra sąžiningas kaip žmogus. O jeigu taip, tai, ką jis kalba, nėra paveiku“, – svarstė P. Urbšys.

Prakalbo apie pasitraukimą

Jis stebėjosi G. Kildišienės knygoje aptiktu sakiniu, kad ši nori būti ne tik motina ir žmona – jauna moteris rašo mananti, kad jos misija yra platesnė.

„Galima suprasti, kad ji nori grįžti į visuomeninę politinę veiklą. R. Karbauskis turi aiškiai suvokti, kad jeigu pačioje skandalo pradžioje, kai išaiškėjo, kad G. Kildišienė buvo nuslėpusi tam tikrus gyvenimo faktus, frakcija buvo atsidūrusi arti skilimo, tai dabar, kai mūsų laukia labai sunkus naujas politinis sezonas, kai mūsų partneriai tarsi abejoja dėl buvimo koalicijoje, lyderiai turi užimti tokią poziciją, kuri neskaldytų frakcijos“, – aiškino jis.

P. Urbšys tvirtino: jeigu R. Karbauskis aiškiai nepasakys, kad ateityje jis nedalyvaus G. Kildišienės „prastūmime“ į kažkokią politinę veiklą, pavyzdžiui, į Europos Parlamento rinkimų sąrašą, tokia situacija taps tiksinčia bomba.

„Be užuolankų sakau: jei bus numatyta, kad G. Kildišienė įrašoma į kandidatus Europos Parlamento rinkimuose, tai aš galvosiu, kad R. Karbauskiui šie santykiai yra išskirtiniai. Ir aš, nors ir ne partijos narys, bet matyčiau labai problematišku savo buvimą kartu su LVŽS, taigi, šios partijos frakcijoje“, – pareiškė politikas.