Seime gimė iniciatyva skatinti darbdavius investuoti į darbuotojų sveikatą per Pelno mokesčio lengvatas.

Tokį pasiūlymą pateikė konservatoriai Irena Degutienė, Antanas Matulas ir „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis. Seimo Sveikatos reikalų komitetas trečiadienį ją grąžino tobulinti.

Sveikatos apsaugos ministerijos Rizikos sveikatai valdymo skyriaus vedėja Rita Valentukevičienė teigė, kad ministerija pritaria idėjai, tačiau siūlė pagalvoti, kaip ją būtų galima įgyvendinti.

Taip pat pasisakė ir komiteto narys Dainius Kepenys, pasak kurio, yra svarbu išsiaiškinti sąvokas, kas būtų laikoma sveikatinimu ir sveikatos stiprinimu.

„Jeigu mes turėtume aiškią programą, į kurią siunčia darbdavys savo darbuotoją sveikatos atstatymui, ir galėtume nurašyti tai į įmonės sąnaudas, ir po to tai pasiteisina – žmogus nebeserga ar mažiau serga, ir šiek tiek prisideda ir savo lėšomis žmogus, ir kuo toliau tuo mažiau reikia žmogui prisidėti, jeigu eisime ta linkme, tai aš manau, kad pats metas tą padaryti“, - kalbėjo D. Kepenis.

Mokestinės lengvatos jau egzistuoja

Vyriausybė yra nepritarusi šiam įstatymo projektui, teikdama, kad jis perteklinis. Finansų ministerijos Mokesčių teisės skyriaus vyriausiasis specialistas Mindaugas Mažylis DELFI teigė, kad jau dabar išlaidos darbuotojo naudai pagal Pelno mokesčio įstatymą yra atskaitomos iš apmokestinamųjų pajamų, jeigu jos yra Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) objektas.

Pasak vyriausiojo specialisto, įstatyme nėra numatyta, kokio nors baigtinio sąrašo, kas yra laikytina išlaidomis darbuotojo naudai, tačiau dažniausiai tai būna sporto, sveikatinimo, kultūros renginių lankymas, kelionės, seminarai.

„Esame gavę paklausimą iš įmonės, kad jie ruošiasi išnuomoti autobusą ir vežti darbuotojus grybauti. Tai yra išlaidos darbuotojo naudai. Bet reikia įvertinti tai, kad pagal jokį Darbo kodeksą ar kitą įstatymą, tai nėra darbdaviui privaloma, tai yra darbuotojo ir darbdavio susitarimas, ir vis tiek darbdavys dėl to patiria finansines išlaidas. Taip nėra, kad visa suma kompensuojama – kad kiek patyrei išlaidų, tiek tu sumažinsi mokesčių“, - kalbėjo M. Mažylis.

Valstybinės mokesčių inspekcijos Teisės departamento direktoriaus pavaduotoja Alina Gaudutytė teigė, kad nemažai darbdavių naudojasi galimybe apdrausti darbuotojus Sveikatos draudimu, kuris dengia ir tam tikras mokamas sveikatos paslaugas.

„Tam yra leidžiami atskaitymai, įmonė mažina pajamas šitomis išlaidomis, ir tai net neapsimokestina GPM“, - teigė A. Gaudutytė.