Planuojama, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai finansavimas kitąmet augs 216 mln. eurų, Krašto apsaugos ministerijai - 149 mln. eurų, pranešė Finansų ministerija.

Finansų ministras Vilius Šapoka ir premjeras Saulius Skvernelis baigė dvi savaites trukusas diskusijas dėl lėšų paskirstymo, vadinamojo „pokyčių krepšelio“. Drauge ministerijos žada sutaupyti 259 mln. eurų, papildomai iš planuojamo pajamų augimo numatoma surinkti dar 234,6 mln. eurų, būtinų šalies augimą skatinsiantiems Vyriausybės prioritetams įgyvendinti.

„Nuogąstavimai, kad siekis taupyti kels pavojų socialiai labiausiai pažeidžiamiems žmonėms ar kultūros sričiai, planuojant svarbius renginius, buvo nepagrįsti. Kaip ir žadėjome, sutaupytos lėšos paskirstytos atskiroms ministerijos pagal nustatytus Vyriausybės prioritetus, stiprinant tas sritis, kurioms finansavimo šiuo metu reikia labiausiai“, – pranešime spaudai sakė V.Šapoka.

Daugiausiai sutaupyti kitąmet pasiryžusios Finansų ir Žemės ūkio ministerijos – atitinkamai beveik 58 mln. eurų ir 25 mln. eurų. Taip pat kiek daugiau nei 8 mln. turės sutaupyti Teisingumo ministerija, 6 mln. eurų – Ūkio ministerija.

Vadinamasis „pokyčių krepšelis“ – tai Vyriausybės prioritetiniams darbams ir anksčiau įstatymais prisiimtiems įsipareigojimams vykdyti reikalingos lėšos. Iš viso kitąmet jis sieks 617,5 mln. eurų, kurių didžiąją dalį sudarys šiemet ministerijų baigiamų vykdyti programų, priemonių ir investicinių projektų lėšos, kitos ministerijų veiklos efektyvumo didinimo priemonės, taip pat lėšos iš numatomo 2018 metų pajamų prieaugio.

Galutinis Vyriausybės siūlomas valstybės biudžeto projektas Seimui bus teikiamas ne vėliau kaip šių metų spalio 17 dieną.