Prezidentės teigimu, apdovanotųjų dėka Lietuva šiandien yra inovatyvi, girdima pasaulyje ir kaip niekada anksčiau turinti daug draugų. Ji pabrėžė, kad visi susirinkusieji į savo darbą žiūri kaip į žmogišką misiją ir gerai suvokia, kokią daugybę darbų dar reikia nuveikti, kad gyvenimo kokybė Lietuvoje didėtų, kad socialinės atskirties liktų kuo mažiau ir kuo daugiau būtų vilties, pažangos ir šviesos – tikro išsilavinimo, profesionalumo, sveikų ambicijų ir pilietiškumo, teigiama Prezidentūros pranešime.

Vytauto Didžiojo ordino Didžiuoju kryžiumi apdovanotas Vilniaus arkivyskupas, metropolitas Gintaras Linas Grušas. Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžius įteiktas Vytauto Didžiojo universiteto profesoriui Liudui Mažyliui, Vokietijoje suradusiam Lietuvos Nepriklausomybės Akto originalą.

Trečiadienį ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžius atsiėmė NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas gynybos politikai ir planavimui Heinrichas Brausas ir Vokietijos Makso Planko biochemijos instituto mokslininkas, Nobelio premijos laureatas, aktyvus tarpvalstybinio akademinio ir mokslinio bendradarbiavimo puoselėtojas Robertas Huberis. Jiems apdovanojimai skirti anksčiau, Vasario 16-osios proga.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiais apdovanoti NATO bataliono Lietuvoje vadas pulkininkas leitenantas Christophas Huberis (Kristofas Huberis), Konkurencijos tarybos vadovas Šarūnas Keserauskas, filosofas Algis Mickūnas, apžvalgininkas, televizijos laidų vedėjas Andrius Tapinas, puslaidininkių lazerių laboratoriją įkūrę broliai verslininkai Dominykas, Kristijonas ir Augustinas Vizbarai.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžiumi apdovanoti Makoto Asashima, aktyvus Lietuvos ir Japonijos mokslinio bendradarbiavimo puoselėtojas, taip pat archeologijos ir paveldosaugos puoselėtojas Albinas Kuncevičius.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžius skirtas vaikų ligų gydytojui Rimantui Kėvalui.

Vyčio Kryžiaus ordino medaliai įteikti Kriminalinės policijos biuro komisarui Linui Karčiauskui ir Muitinės kriminalinės tarnybos inspektoriui Ernestui Komarui.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu apdovanota labdaros fondo „Rugutė“ steigėja Edita Abrukauskienė, bendrovės „Evaldo daržovės“ įkūrėjas Evaldas Masevičius, kino režisierius Donatas Ulvydas, kiti.

Už drąsą, sumanumą ir ryžtą išgelbėjant tvenkinyje skendusį vyriškį Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi apdovanoti karo policininkas Tadas Grimaila ir Karinių oro pajėgų skyriaus vadas Audrius Steponavičius.

Valstybės apdovanojimų ceremonija iš liepos 6-osios, kada švenčiama Valstybės diena, perkelta į liepos 5-ąją, nes ketvirtadienį prezidentė išvyksta į dvylikos Vidurio bei Rytų Europos valstybių vadovų susitikimą su JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu).

Dėl tos pačios priežasties tradicinis vėliavų pakėlimas S.Daukanto aikštėje Vilniuje perkeltas į ketvirtadienio rytą, 9 valandą.