Už tokią Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eugenijaus Gentvilo iniaciatyvą balsavo 80 Seimo narių, prieš balsavo 5, susilaikė – 25 parlamentarai.

„Mano manymu, miškų įstatymas tapo džiunglių įstatymu, kur daug kas pasimetė kas yra kas ir tada žiūrima į personalijas. Prašyčiau kovoti ne prieš mane, bet kovoti už urėdijų reformą“, - sakė E. Gentvilas.

Pasak jo, liberalai pasisakydavo už radikalią urėdijų reformą dar iki tol, kol Sauliaus Skvernelio Vyriausybė nebuvo atsiradusi.

„Primenu, 2015 metus, kai buvo pasiūlyta įrašyti 42 urėdijas į įstatymą ir tai buvo priimta. Noriu pabrėžti – nė vienas liberalų frakcijos narys nebalsavo už tą, kaip aš vadinu, absurdą. Prezidentė vetavo šitą absurdą. Visi vienbalsiai liberalų frakcijos nariai palaikė Prezidentės veto, tačiau Seimas atmetė Prezidentės veto, ir štai turime situaciją, kai atrodo, kad urėdijų skaičių ir urėdijų, kaip valstybės valdomų įmonių reformą, turi vykdyti Seimas ir nustatinėti urėdijų skaičių. Nieko panašaus. Mes visą laiką nuosekliai manome, kad tai yra Vyriausybės uždavinys“, - kalbėjo E. Gentvilas.

Vadina gelbėjimo ratu Vyriausybei

Jo vertinimu, pateikta įstatymo pataisa yra reali alternatyva aplinkos ministro pateiktai urėdijų reformai.

„Kartu tai yra, kaip aš šiandien suprantu ir tikiuosi, ir valstiečiai vis labiau supranta, tai yra atsarginis ratas jų reformų vežimui. Tuo atveju, jeigu nepavyktų ir nesurinktų balsų daugumos Seime jūsų buldozeriškai stumiamą pertvarką, lieka atsarginis variantas, vykdyti urėdijų reformą, kurią privalu vykdyti, Vyriausybės rankomis“, - sakė E. Gentvilas.

Konservatoriai nevieningi

Konservatoriai nėra vieningi dėl liberalo E. Gentvilo pasiūlymo. Jam palaikymą išsakęs Mykolas Majauskas teigė, kad būtų prasminga deleguoti urėdijų reformos klausimą spręsti Vyriausybei.

„Esminis klausimas, kokiu keliu mes eisime, nes jeigu atversime Pandoros skrynią spręsti, kiek urėdijų turėtų likti, tai neaišku, kiek jų liks – nes vieni pasiūlys 10, kiti – 20, dar kiti – 30, bandydami įtikti vieniems ar kitiems urėdams, ar bandydami išsaugoti vieną ar kitą poziciją. Todėl sprendimas deleguoti tą visą reformą Vyriausybei, mano supratimu, būtų labai atsakingas žingsnis. Tai būtų ir tikras išbandymas pačiai Vyriausybei“, - kalbėjo M. Majauskas.

Su juo nesutiko jo kolega frakcijoje Jurgis Razma, kuris E. Gentvilo siūlymą vadino viešųjų ryšių akcija.

„Manau, kad dabar yra ta situacija, kad mes Seime turime susitarti, ir nerasime tokių paprastų sprendimų, kaip to skaičiaus išbraukimas. Vyriausybė atidavė pataisas Seimui, radikalias, yra kompromisiniai variantai mano ir kai kurių kitų kolegų. Manau, kad tame lauke reikia ieškoti sprendimų“, - kalbėjo J. Razma.

Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovo inicijuotu įstatymo projektu siekiama nereglamentuoti Lietuvos Respublikoje veikiančių miškų urėdijų skaičiaus, taip sudarant galimybes optimalesniam valstybinių miškų valdymui, ir sudaryti Vyriausybei ar jos įgaliotai institucijai galimybę pilna apimtimi įgyvendinti valstybės įmonių savininko teises ir pareigas bei priimti Valstybės ir savivaldybės įmonių įstatyme numatytus sprendimus.

Tuo tarpu Vyriausybės pateikto urėdijų reformos varianto, pagal kurį planuojama dabartines 42 miškų urėdijas, Generalinę miškų urėdiją ir Valstybinį miškotvarkos institutą sujungti į vieną valstybinę įmonę „Lietuvos valstybiniai miškai“ antradienį nebuvo svarstytas. Tačiau tam, kad būtų spėta priimti sprendimą šiuo klausimu, Seimas savaite, iki liepos 13 dienos, pratęsė savo sesiją.