„Mano, mediko nuomone, alkoholio vartojama per daug. Man dažniausiai tenka susidurti su komplikacijomis – traukuliais, kasos uždegimu, kepenų, virškinamojo trakto pažeidimais. Jų tikrai nemažėja.

Kaip sakė vienas mano kolega, gydytojas Vytautas Karvelis, prisimink, kai mes buvome jauni pradedantys daktarai ir įvykdavo alkoholio nutraukimo sąlygotas traukulių priepuolis. Mes visi bėgdavome žiūrėti, nes tai buvo retas įvykis, o dabar mes per dieną turime po kelis tokius atvejus“, – DELFI kalbėjo respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Toksikologijos centro vadovas dr. R. Badaras.
Robertas Badaras

Jo aiškinimu, tokios komplikacijos ištinka 30-mečius ir jaunesnius. Gydytojo teigimu, alkoholis palietęs visus visuomenės sluoksnius. „Inteligentai geria inteligentiškai, tačiau jų kepenys tokios pačios struktūros kaip ir kitų. Galbūt jie išmanesni pasiteisinimų sau kūrime, tačiau tai tik apsunkina patologiją“, – sako gydytojas.

Pasak R. Badaro, pirmasis alkoholio kontrolės ir suvaržymų ėmėsi gydytojas Antanas Matulas. Tuomet, prisimena R. Badaras, grasinta, kad žmonės pradės gerti benziną, bet taip neatsitiko: apsinuodijimų benzinu nepadaugėjo.

„Visos diskusijos jau yra buvę. Čia kaip Anderseno pasakoje – kas liko kaltas? Tas, kuris pasakė, kad karalius nuogas. Iš tiesų tai nėra šios Vyriausybės išmislas, jei pažiūrėtume senesnes Pasaulio sveikatos organizacijos ataskaitas, jau 2005 m. priklausėme tai valstybių grupei, kuri vartojo daugiausiai, aukščiausiajai lygai“, – šalyje vykusias diskusijas dėl išgeriamo alkoholio kiekio komentavo R. Badaras.

Seime vykusioje konferencijoje apie priklausomybę nuo alkoholio R. Badaras kalbėjo apie „Drug Courts“ – „svaigalų teismus“. Tai JAV taikoma tvarka, kada bausmės paverčiamos gydymu, jei neblaivus asmuo įvykdo nesmurtinį nusikaltimą. R. Badaras aiškina, kad tai nėra priverstinis gydymas nuo alkoholizmo.

„Jis vieną kartą gyvenime gali rinktis – ar eiti į kalėjimą, ar eiti gydymo programą. (…) Įdomu tai, kad žmogui, kuriam gydymas paskirtas išoriniu poveikiu, jo rezultatai niekuo nesiskiria nuo gydymo žmonių, kurie atėjo savo noru“, – kalbėjo R. Badaras.

Gydytojas buvo parengęs panašų įstatymo projektą Lietuvai ir siūlo apie tai diskutuoti. „Svaigalų teismus“, jo teigimu, vertino JAV prezidentai George'as W. Bushas ir Barackas Obama.

Liūdna A. Verygos statistika

Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga Seime pažėrė statistikos. Pasak A. Verygos, epidemiologiniai tyrimai parodė, kad problemiškai alkoholį vartoja beveik 5 iš 10 vyrų ir 1 iš 6 moterų (48 proc. ir 16 proc.). Apie 80 proc. probleminių vartotojų turi priklausomybę nuo alkoholio.

A. Verygos teigimu, vaikams net neleidžiama sveikiems ateiti į pasaulį. Mat, to paties tyrimo duomenimis, 42 proc. nėščiųjų prisipažino vartojusios alkoholinius gėrimus nėštumo metu. Jo nuomone, realiai šis skaičius didesnis, nes daliai gėda apie tai prisipažinti net anoniminėje anketoje. Tačiau A. Veryga patikslina nenorintis pasakyti, kad tiek mamų nėštumo metu girtuokliavo.

Ministro aiškinimu, amžius, kada pradedamas vartoti alkoholis, yra kritinis. „Jeigu pažiūrėsime į mūsų vaikų statistiką, kaip mes atrodome tarp kitų šalių, vertinant per gyvenimą dukart jau buvusių girtų vaikų skaičių, mes taip pat esame tarp lyderių. Čia kalbame ne apie ragavimą“, – kalbėjo A. Veryga.

Pasak A. Verygos, natūralus kai kurių politikų noras grįžti prie priverstinio gydymo nuo alkoholizmo klausimo. Šis noras, sako A. Veryga, natūralus stebint šeimas, kurios jaučiasi bejėgės, apleistos, nežino, ką daryti, kada namie smurtaujama, iš namų nešami pinigai.

„Natūraliai greitai kyla noras paimti žmogų, uždaryti kur nors ir ten palaikyti. Sovietmečiu tokia sistema veikė, kaip mums sekėsi, galite paklausti tų, kurie toje sistemoje, tame gydyme dalyvavo. Nelabai. Prievarta tokią problemą išspręsti labai sudėtinga“, – kalbėjo jis.

Juokaudamas ministras sako, kad jei būtų įteisintas priverstinis gydymas, Kelmės dydžio miestą reikėtų aptverti bent trijų metrų aukščio tvora, pastatyti sargybą ir suvaryti žmones gydymui. Ministro nuomone, mažų mažiausia neatsakinga kalbėti apie priverstinį gydymą, kada sistema sunkiai priima norinčius ateiti gydytis savanoriškai.

„Labai sudėtinga Lietuvoje rasti šeimą arba žmogų, kuris vienaip ar kitaip nebūtų savo gyvenime su šia problema susidūręs arba pačioje artimiausioje, ar truputį tolimesnėje aplinkoje. (…) Buvo keista patirtis, kaip Lietuva, vietoje diskusijų, kaip geriau spręsti problemas, sprendė problemą, ar teisingai suskaičiavome, kiek išgeriame.

Visa tai vyksta kontekste, kai kiekvieną dieną kriminalinių įvykių suvestinėje skaitome apie artimoje aplinkoje žuvusius žmones, neblaivių vairuotojų padarytus nusikaltimus, kiek mes turime socialiai apleistų vaikų, kiek mes turime paliktų vaikų ir panašiai. Tuo pat metu mes klausiame, ar tikrai yra taip, žmonės kaip suknelę matuojasi, ar tikrai aš tiek galėjau išgerti, kas išgėrė mano kiekį ir kaip čia taip yra, kad esame pirmoje, antroje ar trečioje vietoje pasaulyje pagal suvartojimą“, – kilusius ginčus dėl išgeriamo alkoholio kiekio komentavo A. Veryga.

Jis ragina nustoti varžytis su kitomis šalimis, nes tai niekaip nenuneigs problemų.

Aurelijus Veryga